local-stats-pixel

Jau pirmie plānā ledus upuri8

21 0
Lai gan Latvijā kārtīgs sals vēl nav bijis un bieza ledus kārta ūdenstilpēs nav izveidojusies, jau pirmajiem pārgalvīgajiem zemledus makšķerniekiem sezonas atklāšana beigusies bēdīgi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) portālu «Apollo» informēja, ka ceturtdien Auru ezerā plānā ledus kārtiņa nav izturējusi divu aptuveni 30 gadu vecu zemledus makšķernieku svaru. Kaislīgie makšķernieki bija tikuši aptuveni 70 metrus no krasta un viens otram blakus izvēlējušies āliņģa taisīšanas vietu. Ledus nav izturējis, un abi vīrieši ielūza.

Dobeles brigādes ugunsdzēsēji stāsta, ka šiem vīriešiem izglābties izdevies, jo viņi bijuši sportiski un spēcīgi, kā arī viņiem vienkārši paveicies.

Ugunsdzēsēji norāda, ka lielākā bīstamība parasti ir ziemas sākumā, kad ūdenskrātuves ir tikko aizsalušas, un pavasarī, kad ledus kļūst īpaši trausls. Tomēr pat ziemā, kad ledus it kā ir visnoturīgākais, ir daudz bīstamu vietu. Tas ir neizturīgs vietās, kur ūdenskrātuvēs ietek siltāks rūpnieciski izmantots ūdens, upju grīvās un sašaurinājumos, kuģošanas ceļos, zvejnieku izcirsto āliņģu vietās. Ledus izturību mazina arī iesalušas niedres, krūmi vai citi priekšmeti.
Ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties pa tālruni 112 jāizsauc glābšanas dienests. Jācenšas pēc iespējas precīzāk norādīt negadījuma vietu, kā arī tuvākos iespējamos piebraukšanas ceļus.

Lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus, guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no 2–5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji vairāki, jāievēro, ka tiem vienam no otra jāatrodas divu trīs metru attālumā. Izvelkot cietušo uz ledus, tāpat rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam. Pats glābējs nedrīkst aizmirst par iespējamām briesmām ielūzt ledū.
ņemts no - http://www.apollo.lv/portal/news/articles/144701
21 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 8

0/2000
tas jau pilnīgi normāli, ka ir tādi trakie, kas kāpj uz plāna ledus!
2 0 atbildēt
Synco - nda citi jau ar teltīm nakšņo uz ezera :D
2 0 atbildēt
dea avatarsdea
ir cilvēki kurus neuztrauc sava dzīvība. :[
1 0 atbildēt
LoL kā Var iezūzt ja tev ir smadzenes ? Es ta jav pa ezeru ar riteni kapāju un tā neko ledus labs gluds un veči uz ezera vidus sēž :D
1 0 atbildēt
Yo, manējais rajons, pat kaimiņu pagasts, tikai es dzīvoju Dobelē. :p
1 0 atbildēt
pākis
1 0 atbildēt
malači :D
1 0 atbildēt
nauruha lol :D :D aha un viens no tiem iet mūsu klasē :D :D
0 0 atbildēt