local-stats-pixel fb-conv-api

Ērcītes8

Labdien.

Sākoties siltam laikam daudz biežāk dodamies pie dabas lai baudītu atpūtu dabā. Ar bērniem, draugiem, radiem un vieni paši.
Bet, visu var izbojāt mazie asinssūcēji (ērces, odi, knišļi, dunduri, utt). Šoreiz mazliet par ērcēm.

Sabiedrības veselības aģentūra jau pārbaudījusi mežus kur - ir pamodušās un izšķīlušās, ņipras, trinot snuķīšus un gatavas darbam ēdelīgās ērces. Tas viss, protams, siltā laika dēļ. Pie tam, šovasar ērces noteikti ir vairāk, jo ziemā bija daudz sniega un zem tā omulīgi guļot neizsala. Tāpēc sāciet potēties jau laikus. Visiem cilvēkiem, kas nav vecāki par 17 gadiem, potes par brīvu.

Ja nu tomēr akurāt jums kāda jau iekodusi, tad te daži padomi no SVA mājas lapas:


- Ja ērce tomēr piesūkusies, jāatceras, ka pareizākā ērces noņemšana samazina inficēšanās risku. Ieteicams, lai ērci noņem medicīnas darbinieks, jo, nepareizi noņemot ērci, var saspiest tās ķermeni, un koduma vietā brūcē var iekļūt ērces iekšējais saturs(galva vai snuķis), palielinot risku saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām.

- Ja nu tomēr darat to pats, pirms ērces izvilkšanas ar 70° spirtu vai degvīnu jādezinficē vieta, kur tā piesūkusies. Ērces izvilkšanai vajadzētu izmantot smailu pinceti, ar ko jāsatver ērce pēc iespējas tuvāk ādai, cenšoties ērci nesaspiest, un lēni ar vienmērīgu kustību jāvelk ārā. Nav ieteicams ērci vilkt ar pirkstiem, jo infekciju izraisītāji var nokļūt organismā caur mikrotraumām ādā vai gļotādā. Tāpēc, ja nav pincetes, un ērce jāizvelk ar pirkstiem, vajadzētu izmantot kādu starpliku - auduma gabalu, papīru, salveti. Var izmantot diega cilpu. To apsien ap ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un, velkot aiz galiem, izņem ērci. Pēc ērces noņemšanas tās piesūkšanās vietu apstrādā ar joda tinktūru vai spirtu. Rokas obligāti rūpīgi jānomazgā ar ziepēm.

Ko nebūtu ieteicams darīt:

Ja ērce ir piesūkusies mēģinot ērci izvilkt, nedrīkst ērci saspiest, griezt vai izraut, jo ērces ķermeņa saturs var iekļūt ādā. Nedrīkst piededzināt ērci ar sērkociņu, cigareti vai kādu citu šķīdumu. Ērces izvilkšanas procesā nedrīkst lietot benzīnu, eļļu, sviestu vai citas vielas. Kā nekā, ja jūs berzētu ar tādiem draņķiem jūs arī aizsargātos. Tādā veidā atvemot sava kuņģa saturu. Tāpēc labāk ērci pirms izraušanas apslacīt vai notīrīt ar spirta kompresīti. Tas, saprotams, ir tīkamāk arī viņai.

Te būs arī 2 video kā to izdarīt pašam, un 1 kā nekādā gadījumā nedrīkst darīt.

Tāda nu maza pamācība tiem, kas vel to nezināja. Un vispār ja potēsies, lietosi pretodu(ērču) pūšamos līdzekļus un pareizi apģērbsies dodoties uz mežu, nekas tāds nenotiks.


 







56 1 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
za4 avatarsza4

pēdējā video varoņi varēja varbūt uzreiz nogriezt pirkstu ar visu ērci :D

2 0 atbildēt

ceru, ka šovasar nesanāks kādu savākt :o

1 0 atbildēt

 

nez\ kur panika ceļās - manio katru gadu vidēji 5-8 ērces sakož, izrauju tāpat ar pirkstiem, nav nekādu problēmu, laimīgs ar vel neesmu... 

emotion

1 0 atbildēt

Diezgan interesants raksts

0 0 atbildēt

man pofig es potējies emotion

0 0 atbildēt

Patiesībā, vienalga kautvai esi potējies vari dabūt Laima slimību, un tas nu nemaz, NEMAZ nav labi un var beigties letāli! :[

0 1 atbildēt