local-stats-pixel fb-conv-api

Enerģijas dzērieni ir kaitīgi...30

17.04.2009. 09:00 Tik bieži reklamētie enerģijas dzērieni ir kaitīgi veselībai, pie tāda slēdziena ir nonākuši Eiropas savienības Zinātnes komitejas pārtikas nozares eksperti.
Uzziņai – enerģijas dzērieni – ( enerģētiķi, energotoniķi) bezalkoholiskie dzērieni, kuru reklāmas kampaņās uzsvars tiek likts uz to spēju stimulēt cilvēka centrālo nervu sistēmu un/vai paaugstināt darba spējas, kā arī uz to, ka tie neļauj cilvēkam aizmigt.
Sastāvs – dzērieni satur tonizējošas vielas, visbiežāk kofeīnu, dažkārt tā vietā guarānas ekstraktu, mateīnu un citus stimulatorus, kā teobromīns, teofilīns ( kakao alkaloīdi). Dažkārt to sastāvā ir vitamīni, enerģijas avots – ogļhidrāti – saharoze, glukoze, adaptogēni, pēdējā laikā pievieno taurīnu.
Kaitīgums – lai gan mediķi apgalvo, ka to iedarbība nav tik izteikta kā reklāmās atspoguļots un katējumu cilvēka veselībai to lietošana nenodara, fakti runā pretējo.
Norvēģijā, Dānijā un Francijā šo dzērienu tirdzniecība pārtikas preču stendos ir aizliegta. Tos tirgot ir atļauts aptiekās, jo enerģijas dzērieni šajās valstīs tiek uzskatīti par medikamentiem. Bet Vācijā to ražošana ir aizliegta.
Šveicē ir uzsākta trīs cilvēku nāves cēloņu izpēte, kuri ir vairumā lietojuši uzturā enerģijas dzērienus. Viena no enerģijas dzērienu lietotājām nomira, dejojot diskotēkā, kad bija izdzērusi 2 bundžiņas enerģijas dzēriena kombinācijā ar vodku – viņas sirds apstājās. Vēl viens skandāls ir saistīts ar īru basketbolistu Rossu Kunīju, kurš nomira spēles laukumā un neilgi pirms tam bija izdzēris 3 bundžiņas enerģijas dzēriena. Pagaidām izmeklēšana nav devusi konkrētus slēdzienus.
Enerģijas dzērienus neiesaka lietot cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu, sirds kaitēm, pie tam nedrīkst pārsniegt diennakts kofeīna devu, kas ir 2 bundžiņās šī dzēriena.
Kad ir beigusies šīs devas iedarbība, organismam ir jāļauj atpūsties.
Sportojot vai aktīvi kustoties šos dzērienus lietot nav ieteicams, jo tie, tāpat kā sports, paaugstina asinsspiedienu.
Kofeīna deva pārstrādājas un tiek izvadīta no cilvēka organisma pēc 3-5 stundām, un tad arī tikai puse devas, tāpēc šajā laikā nav ieteicams lietot citus kofeīnu saturošus dzērienus, kā kafiju, tēju, jo citādi tiks pārsniegta pieļaujamā kofeīna diennakts deva.
Ja ir nepieciešams atbrīvoties no liekā svara, tad tos iesaka lietot pirms aktivitātēm, nevis pēc tam, jo enerģijas dzērieni satur daudz ogļhidrātu.
Nekādā gadījumā tos nedrīkst lietot kopā ar alkoholu, kā tas parasti notiek klubos. Alkohols vēl pastiprina enerģijas dzēriena iedarbību, paaugstinot asinsspiedienu, izraisot hipertonisko lēkmi ar smagām saslimšanām pēc tam.
Aizliegts lietot – grūtniecēm, bērniem, pusaudžiem, veciem cilvēkiem, hipertonijas, sirds-asinsvadu, glaukomas slimniekiem, cilvēkiem, kam ir bezmiegs vai alerģija uz kofeīnu.
22 4 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000
njā... diezgan kaitīgs... lkm jau labāk nedzert :)
7 0 atbildēt
Zin kas ir kaitiigi ????? SEDEET MAAAJAAS TIK ILGI PIE DATORA UN LASIIT SHO RAKSTU !!!
7 0 atbildēt
Vairāk nekā gadu jau nelietoju enerģijas dzērienus , ne tīrā veidā , ne ar alkoholu :) Garšs stāsts kāpēc nelietoju un slinkums rakstīt :)
6 0 atbildēt
Dzīvot ari ir kaitīgi
7 1 atbildēt
Udens un vodka vis labakie!
5 0 atbildēt
epg avatarsepg
eksperti laikam nav pamanījuši, ka šņabim arī ir zināms ļaunums, bet to arī varot nopirkt veikalos :))
5 0 atbildēt
te jau iet runa par taadiem kuri tur dienaa lieto 2-5 shitaadus te. Shad tad jau par ljaunu nenaak. bet nejau tur paardozeet :D
4 0 atbildēt
epg avatarsepg
rakstu caurvij galvenā domā - dzīvot nav vērts, jo tas palielina miršanas risku :DD
4 0 atbildēt
Jā jā, manam paziņam no šo sūdu dzeršanas regulāri paaugstinājās asinsspiediens, līdz vienu jauku dienu saļima bezsamaņā. Viņam tika konstatēts asins izplūdums smadzenēs. Džeks gandrīz atdeva galus, līdz ar nagiem slimnīcā izglāba. Pusotru gadu braukāja ratiņkrēslā, jo viena puse (kreisā) bija papusei paralizēta. Nabagam vēl vajadzēja mācīties no jauna staigāt. Karoče murgs. Nevienam jau neliek lietot, bet mēru gan vajag apzināt. Pats arī sākumā dzēru diezgan daudz. Arī bieži asiņoja deguns, reiba un sāpēja galva. Pie ārsta nomērīju asinsspiedienu, jā - paaugstināts. No tās reizes nedzeru. Labāk kādu dabīgu sulu vai minerālīti. Un reizēs, kad kko tādu gribās, tad paņemu alu, tas vismaz ļaunumu nedara (ja nu vienīgi izaug alusvēders :D )
5 1 atbildēt
Jau kādus 2-3 meeneshus ar nelietoju ;)
4 0 atbildēt
Daudz kas ir veselībai kaitīgs, bet tāpēc jau neatteikšos...emotion
5 1 atbildēt
piekritu lifesaver, bet raksts normals. man kka pofig uz shiem dzerieniem... IR TAKSH ALUS!!! =D
5 1 atbildēt
izdzer veel kadas 40 gan jau vairs nebusi vesals :D
4 0 atbildēt
Visulaiku tak skandina ka viņi nav labi!! Prodrive tu runā takā no viņiem rastos baigā atkarība :D:D
5 2 atbildēt
MNA pofigs gribu dzeršu! ;)
3 0 atbildēt
no shit?
3 0 atbildēt
daljeeji muljkjiibas, bet vinjos ir kaut kas nelabs, uz SW 2007. gadaa izdzeeru 8 bundzhas energy dzeerienu vakara gaitaa un man likaas ka tuuliit sirds apstaasies! =( kopsh taa laika iipashi neaizraujos ar energjijas dzeerieniem taados kvantumos! =)
3 0 atbildēt
uz bundžam ir raksits ka ieteicema dienas deva ir 100ml, kautvai tai pashai bundžai ir 330ml
3 0 atbildēt
Rakstā pat nemaz nebij minēts, kā tieši šie enerģijas dzērieni nodara kaitīgumu. Es saprotu, tiem kuriem ir kādas kardiovaskulārās sistēmas slimības, kofeīns tiem var nodarīt kaitējumu.
3 0 atbildēt
Pasaule, kurā mēs dzīvojam, ir apbrīnojama: enerģijas dzērienus,kuru dēļ IESPĒJAMS mira 3 cilvēki, kas vairumā lietojuši uzturā enerģijas dzērienus AIZLIEDZ bez jebkādām problēmam. Cigaretes, kuras ir kaitīgas jebkurā daudzumā, izraisa atkarību, ir apgrozībā jau simtiem gadu, neaizliedz.
2 0 atbildēt