local-stats-pixel

Eksperimenti ar dzīvniekiem.9

Šoreiz raksts ir par pavisam nepatīkamu tēmu,jo tā skar mūsu 'labākos draugus' jeb dzīvniekus. Veidoju šo rakstu,jo šogad jāliek eksāmens un latviešu valodas eksāmena runas daļā izvēlējos šo tēmu,tad nu.. nolēmu padalīties arī ar Jums sīkāk un varbūt arī uzzināt kko jaunu no Jūsu puses.

Bieži vien zinātne attīstās daudz straujāk nekā morāle un ētika. Tas zinātni padara par ļoti bīstamu jomu, it sevišķi tāpēc, ka zinātnei ir tendence izvairīties no morāles kategorijām. Dominējošais viedoklis, ka viss, kas palīdz zinātnei attīstīties, ir vērtējams pozitīvi, un viss, kas tās attīstību kavē, ir vērtējams negatīvi, ir apšaubāms. Vai var attaisnot jaunu faktu iegūšanu par dzīvības cenu? Vai var tikt attaisnota labu mērķu sasniegšana ar nežēlīgām metodēm?

Pēc aptuveniem aprēķiniem katru gadu vairāk nekā 100 miljonu dzīvnieku tiek pakļauti zinātniskajiem eksperimentiem. Šo eksperimentu mērķi un nolūki ir dažādi, bet ir iespējams nodalīt četras galvenās kategorijas:

dažādu produktu pārbaudes; militārie izmēģinājumi; psiholoģiskās studijas; medicīniskie pētījumi.

Pirms kāds jauns produkts nonāk tirgū, ir jāpārbauda tā toksiskums, un to lielākoties veic ar dzīvniekiem. Parasti galvenais mērķis ir noteikt, kā uz cilvēku iedarbosies dažādi sadzīvē izmantotie līdzekļi un kādas reakcijas notiks, ja kāds no šiem līdzekļiem nonāks acīs, uz ādas utt., vai arī kāda būs letālā deva, ja tas tiks ievadīts organismā iekšķīgi. Šo pārbaužu laikā dzīvniekiem tiek radīti visi iepriekšminētie apstākļi, kas rada milzīgas ciešanas, un izmēģinājumu laikā vai pēc to beigām dzīvnieki parasti mirst.

Eksistē daudzas organizācijas,kuras cīnās ar šiem eksperimentiem un,kuras ir panākušas to,ka daudzi uzņēmumi ir spiesti atteikties no šāda veida eksperimentiem. Eksperimentus ar dzīvniekiem vairākoties veic kosmētiskie uzņēmumi,piemēram L`oreal,Maybelline,MaxFactor un līdz 2004.gadam arī mūsu garšīgais - Mars.
Latvijā eksperimenti ar dzīvniekiem nav tik plaši attīstīti,pašmāju 'Dzintars' šos paņēmienus nelieto. Kādreiz arī The Bodyshop izmantoja savos eksperimentos dzīvniekus,bet tagad aktīvi cenšās,laikam jau,savu vainu izpirkt un cīnās ar šiem eksperimentiem. Ik pa laikam var redzēt somas ar uzrakstiem un visādus citus nieciņus.

Tātad zinātniskie eksperimenti ar dzīvniekiem lielākajā daļā gadījumu nav tik vitāli svarīgi un neaizstājami, kā parasti tiek uzskatīts. Dominējošais viedoklis – veikt pētījumus ar dzīvniekiem ir vienīgā iespēja – nav patiess. Ir pamats apšaubīt dzīvnieku kā eksperimentu modeļu derīgumu vispār, jo to uzbūve nav identiska cilvēkam un iegūtie dati nereti ir kļūdaini. Secinājumi? Vai tas vispār ir vajadzīgs? Kāpēc nevar savos eksperimentos izmantot cietumniekus,kuri ir uz mūžu notiesāti? Ārzemēs pastāv tāds iespēja,ka cietumniekiem,kuri ir notiesāti uz mūžu,viņiem tiek piedāvāts šis eksperiments apmaiņā pret brīvību,bet sekas viņi uzņemās paši,uzņēmums zaudējumus nesedz.

Centos neizplūst sīkumos,lai nav gari jālasa,bet es ceru,ka šis raksts kādu aizķēra un viņš arī turpmāk nedaudz vairāk iedziļināsies tāda tipa tēmās.




33 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 9

0/2000

Es nevspēju noskatīties, kā man riebjas šis viss, būtu man kāda teikšana, es eksperimentus taisītu uz pašiem cilvekiem un uz tiem pašiem, kuri dara pāri šiem nabaga dzīvnieciņiem, tiešām, tālāk par mazo kaķēnu netiku, nu pretīgi, sažņaudzās sirds ... emotion

1 0 atbildēt

Nepatīkami tas ir, ka mūsu mazie draugi cieš... es nemaz nezinu, vai būtu labāk, ja eksperimentētu uz cilvekiem... bet zinu, ka tie eksperimenti notiks...  (būtu labāk dzīvojuši viduslaikos  :(         )

1 0 atbildēt

Tas taču ir k-kāds ārprāts...

0 0 atbildēt

nu rāda ar 1989.gada video!!! Mīlīši, ir pagājuši 22 gadi!!!! Tagad visus eksperimentus ar dzīvniekiem (droši varu apgalvot par Latviju) īpaši izskata un uzrauga! Viss norit humānāk nekā šajos video un vispār saņemt atlauju ir samērā grūti. Ir tāda lieta kā vispārējā narkoze, analgētiķi u.c. medikamenti, kas nepieļauj to, ka dzīvnieks mocās!

0 0 atbildēt

Cilveki kas veic sos eksperimentus ir laikam galigi bez sirdsapzinjas emotion

0 0 atbildēt

Jozefs Mengele bija humānāks.viņš vismaz dzīvniekus n*cija Derētu šo zinātnieku bērnus tāpat  "paārstēt".

0 0 atbildēt

omg,,, :(

tas taču ir tik šausmīgi!

man jau žel tās pašas žurkas un jūrascūciņas ,kāmīšus bet kur nu vēl suņus un kaķus,, ,,,

un kur nu vēl dzīvai cūkai ādu svilināt...:(

cilvēki---->briesmoņi ,,protams ne jau visi....

un tikai mēs to darām lai uzzinātu ko jaunu?

nesaprotu,šie visi matreāli ir uzfilmēti un tie kas to dara tie ir tādi paši briesmoņi kā tie kuri dara pāri,,,,(es sen būtu metusies palīīgā!),,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ;(

:(

0 0 atbildēt

jaa un shie dziiivnieki mirst lai muusu beerni un ziidainji nakoshajaas paaudzees vareetu dziivot labaak tad es labaak izveelos lai nomirst veelviens kakis no taa jau MIljarda esoshajiem lai  izdziivotu mans beerns un kad jums nomirtu kaads paziistamais tikai taapeec ka piilei neiedeva izmeeginaat taas zaales vai paartiku tad vareesiet iet pie taas piiles izraudaaties

1 9 atbildēt