local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēka pēda iznīcina pasauli.34

32 3
CILVĒCES EKOLOĢISKAIS PĒDU NOSPIEDUMS IR PAR LIELU
Žurnāla „Share International” 2008. g. decembra numurs

World Wildlife Fund ( WWF) savā gada ziņojumā Living Planet paskaidro: „Cilvēces ekoloģisko pēdu nospiedums ir par lielu”. „Pēdu nospiedums” ir mērvienība pasaules dabas resursu patēriņam uz katru cilvēku. Ja mēs turpināsim tāpat kā līdz šim, tad 2030. gadā mums būs vajadzīgas divas planētas, lai uzturētu pašreizējo dzīves stilu. Mēs esam, kā to nosauc ziņojums, „ekoloģiskie pārādnieki”; cilvēku prasības pēc pasaules dabas kapitāla ir gandrīz par trešdaļu lielākas nekā zeme spēj panest. Vienlaikus dabas resursu bagātība un daudzveidība samazinās un aizvien vairāk zemju noslīd pastāvīga sezonāla ūdens trūkuma stāvoklī.
Ziņojums, kas ir izstrādāts kopā ar Zoological Society of London un Global Footprint Network, parāda, ka Ziemeļamerikas un Apvienoto Emirātu iedzīvotāji visvairāk patērē planētu, turpretim Malāvijas un Afganistanas iedzīvotāji - vismazāk. Lielbritānija ir piecpadsmitajā vietā un tai ir tāds pats pēdas nospiedums kā trīsdesmit trijām āfrikāņu valstīm kopā ņemtām; vidusmēra britu pilsonis planētu izmanto pāri par 3,5 reizes vairāk nekā vidusmēra Āfrikas pilsonis.
Living Planet Report 2008 atziņas atbalsta WWF-ASV „Greenprint”-piezīmju grāmatiņu, kas ir apkārtējās vides plāns nākamajai ASV amerikāņu valdībai, kurš oktobra vidū tika nodots senatoram McCain, Barack Obama un viņu padomdevēju štābiem. Sakarā ar šo piezīmju grāmatiņu Carter Roberts, WWF-ASV prezidents un saimniecības vadītājs, teica: „Globālais resursu patēriņš tālu pārsniedz zemes reģeneratīvās iespējas. Procenti kapitālam, ko mēs aizņemamies no dabas, ir nepanesami. Un, kā pierāda pašreizējā saimniecības krīze, neatmaksājamiem kredītiem ir dziļas konsekvences. Un mājsaimniecību kolapsam nepastāv galvojums.”
Ķīnā vidusmēra ekoloģiskais pēdu nospiedums ir ap 2,1 „globālais hektārs” uz 1 personu, ASV ap 9,4 un Lielbritānijas iedzīvotājiem ir vajadzīgi ap 5,3 hektāri sava dzīves stila uzturēšanai. Kongo cilvēki atstāj vidusmēra pēdu nospiedumu tikai ap 0,5 globālo hektāru uz 1 personu – tomēr viņi ir konfrontēti ar nākotni, kurā mežu izciršanas dēļ resursi samazināsies un prasības iedzīvotāju skaita pieauguma un augošā eksporta spiediena dēļ pieaugs.
Jaunais „ūdens-pēdas nospieduma” mērs parāda arī ūdens patēriņa nozīmi tirdzniecības priekšmetos, piemēram, viena kokvilnas T-krekla izgatavošanai ir vajadzīgi 2900 litri ūdens. Caurmērā katra persona gada laikā patērē 1,24 miljonus litru ūdens (apmēram pusi no olimpiskā peldbaseina), bet ūdens patēriņš variējas starp 2,48 miljoniem litru (ASV) un 619 000 litru (Jemena) uz 1 personu.
32 3 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000
baigi :o
2 0 atbildēt
loti labi
2 0 atbildēt
Who cares /?/
3 1 atbildēt
un man liekas,ka Tev neviens neko nejautāja. un cik tālu tikšu nav Tava darīšana.
3 1 atbildēt
pēdēja bilde no serila pazudušie .. :D labs labs.. :D
2 0 atbildēt
tev bea arī neviens tādā gadījumā neko nejautāja, tev gan laikam sliks garīgais, ja tā viena pret visiem, ka tik pastrīdēties... un te jau nu točna nav burtiski jāuztver ka runa būtu par kājām emotion emotion
3 1 atbildēt
Es pats raidijumu redzeju.. Latvija stastija par starku,geju,pari.;) mans suns nagloja manu kaki un ta talak.. ja pasaules gals 2012 tipa 3rd world war.ha will see bitches.. laimigu jauno gadu!!
2 0 atbildēt
man gan liekas,ka pēdējā bilde ir no gredz.pavēln. emotion
1 0 atbildēt
Bea es jau ar negribu ticēt ne pasaules galam ne shim bet nu ko var zināt! Cerēsim ka nav tiesa!
4 3 atbildēt
Kāda starpība! Pasaulei gals tak tāpat būshot jau 2012. gadā!
4 3 atbildēt
Bea bet es jau nesaku ka būs es tikai atsstāstus ko es shini portala izlasijis!
3 3 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
peedeja bilde ir no lost
0 0 atbildēt
tieši tā - divas dažādas lietas. par dzīvniekiem gejiem un lesbietēm absolūti neko neesmu dzirdējusi. ja vari man parādīt info, tad ņemu savus vārdus atpakaļ.
3 3 atbildēt