local-stats-pixel fb-conv-api

Cilvēka pēda iznīcina pasauli.34

32 3
CILVĒCES EKOLOĢISKAIS PĒDU NOSPIEDUMS IR PAR LIELU
Žurnāla „Share International” 2008. g. decembra numurs

World Wildlife Fund ( WWF) savā gada ziņojumā Living Planet paskaidro: „Cilvēces ekoloģisko pēdu nospiedums ir par lielu”. „Pēdu nospiedums” ir mērvienība pasaules dabas resursu patēriņam uz katru cilvēku. Ja mēs turpināsim tāpat kā līdz šim, tad 2030. gadā mums būs vajadzīgas divas planētas, lai uzturētu pašreizējo dzīves stilu. Mēs esam, kā to nosauc ziņojums, „ekoloģiskie pārādnieki”; cilvēku prasības pēc pasaules dabas kapitāla ir gandrīz par trešdaļu lielākas nekā zeme spēj panest. Vienlaikus dabas resursu bagātība un daudzveidība samazinās un aizvien vairāk zemju noslīd pastāvīga sezonāla ūdens trūkuma stāvoklī.
Ziņojums, kas ir izstrādāts kopā ar Zoological Society of London un Global Footprint Network, parāda, ka Ziemeļamerikas un Apvienoto Emirātu iedzīvotāji visvairāk patērē planētu, turpretim Malāvijas un Afganistanas iedzīvotāji - vismazāk. Lielbritānija ir piecpadsmitajā vietā un tai ir tāds pats pēdas nospiedums kā trīsdesmit trijām āfrikāņu valstīm kopā ņemtām; vidusmēra britu pilsonis planētu izmanto pāri par 3,5 reizes vairāk nekā vidusmēra Āfrikas pilsonis.
Living Planet Report 2008 atziņas atbalsta WWF-ASV „Greenprint”-piezīmju grāmatiņu, kas ir apkārtējās vides plāns nākamajai ASV amerikāņu valdībai, kurš oktobra vidū tika nodots senatoram McCain, Barack Obama un viņu padomdevēju štābiem. Sakarā ar šo piezīmju grāmatiņu Carter Roberts, WWF-ASV prezidents un saimniecības vadītājs, teica: „Globālais resursu patēriņš tālu pārsniedz zemes reģeneratīvās iespējas. Procenti kapitālam, ko mēs aizņemamies no dabas, ir nepanesami. Un, kā pierāda pašreizējā saimniecības krīze, neatmaksājamiem kredītiem ir dziļas konsekvences. Un mājsaimniecību kolapsam nepastāv galvojums.”
Ķīnā vidusmēra ekoloģiskais pēdu nospiedums ir ap 2,1 „globālais hektārs” uz 1 personu, ASV ap 9,4 un Lielbritānijas iedzīvotājiem ir vajadzīgi ap 5,3 hektāri sava dzīves stila uzturēšanai. Kongo cilvēki atstāj vidusmēra pēdu nospiedumu tikai ap 0,5 globālo hektāru uz 1 personu – tomēr viņi ir konfrontēti ar nākotni, kurā mežu izciršanas dēļ resursi samazināsies un prasības iedzīvotāju skaita pieauguma un augošā eksporta spiediena dēļ pieaugs.
Jaunais „ūdens-pēdas nospieduma” mērs parāda arī ūdens patēriņa nozīmi tirdzniecības priekšmetos, piemēram, viena kokvilnas T-krekla izgatavošanai ir vajadzīgi 2900 litri ūdens. Caurmērā katra persona gada laikā patērē 1,24 miljonus litru ūdens (apmēram pusi no olimpiskā peldbaseina), bet ūdens patēriņš variējas starp 2,48 miljoniem litru (ASV) un 619 000 litru (Jemena) uz 1 personu.
32 3 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000
nu skaidrs,lai glābtu zemi ir jāiznīcin cilvēce-sākšu ar savu kaimiņu :) un tad pēc saraksta :D Uzmanies lai tu neesi nākamais emotion
6 0 atbildēt
Vot tā vot lūk!!!!!!!!!!!!! Tas ir tas par ko daudzreiz esmu runājis!!! Nevajag čakarēt smadzenes Mātei Dabai!!! Bea teica, ka daba regulējot cilvēku skaitu utt... Mīļumiņ! Cilvēku jau vismaz no 3000 gada BC daba vairs nekontrolē. Daba maķenīt kļūdījās (nobody's perfect), piešķirot cilvēkam saprātu... Un cilvēks kļūdījās savu saprātu izmantojot nevajadzīgām lietām un savtīgām interesēm!!! Neesmu nekāds ekofrīks, bet tik daudz ir skaidrs, ka lietas no nekā nerodās. Un ja kautko no kautkurienes ņem, neko nedodot vietā, tad tur rodas tukšums... To pierāda aktuālā banku krīze pasaulē un Latvijā... Un tas pats attiecināms uz visa veida resursiem... Cilvēki, esiet prātīgi un atcerieties pirmo un vienīgo džungļu likumu: "Never teke more than You give"... Tipa- nekad neņem vairāk, kā spēj dot...
7 2 atbildēt
no vienas puses - neticami. jo daba pati ir tā, kas regulē cilv. skaitu utt. emotion
5 0 atbildēt
VinijsPūks, Tu tā kā pareģotājs būtu vai kā? Domā ko runā!
5 1 atbildēt
Mans 46. izmers pa lielu :( piedodiet dabas resursi es ta negribeju.
4 0 atbildēt
vēlreiz atkārtošu - uzrakstīt jau var daudzko.
5 1 atbildēt
Bet vsp.. njā... Paši cilvēki vien pie visa ir vainīgi !!!
4 0 atbildēt
Nu jā. Tikai šis nav izglītības un zinātnes portāls, tāpēc ne vienm. var ticēt izlasītajam.
5 1 atbildēt
ne tikai cilvēku vidū? lol. ir pierādīts, ka dzīvnieki negūst nekādu baudu no vairošanās, kā cilvēki. tas ir instinkts, lai turpinātu dzimtu. tad es nesaprotu kāda runa var iet par gejiem un lezpietēm dzīvnieku vidū. emotion
5 1 atbildēt
opsss sviests...peedas:D
4 0 atbildēt
jaa... pēdīgi
4 0 atbildēt
Jā Pavlik varbūt tiem kas 2030 gadā nomirs ;D emotion
4 0 atbildēt
Nu ko driiz masu slepkavaam pasniegsim medaljas
4 0 atbildēt
Pohuj
4 1 atbildēt
Marquise , jā, protams. Bet šajā rakstā neiet runa par cilvēka konfortu, bet gan dabas "konfortu". Iesp. tas ir arī viens no variantiem, kādēļ ir geji un lesbietes - lai kaut nedaudz apturētu vairošanās iespējas.
4 1 atbildēt
Pelis nu es bildes sameklēju pa fikso emotion Tev bija jāizlasa tikai bišku nevis bildes jāapskatās
4 1 atbildēt
pamatojums?
3 0 atbildēt
cūkas!
3 0 atbildēt
bea manliekas tu centies tēlot gudrāku nekā esi. "A 1999 review by researcher Bruce Bagemihl shows that homosexual behavior, has been observed in close to 1500 species, ranging from primates to gut worms, and is well documented for 500 of them." Ja vēlies sīkāku pamatojumu, tad atrodi šo pētījumu un papēti sīkāk. Un ar argumentu "uzrakstīt jau var daudzko" dzīvē tālu netiksi.
3 0 atbildēt
tev bea arī neviens tādā gadījumā neko nejautāja, tev gan laikam sliks garīgais, ja tā viena pret visiem, ka tik pastrīdēties... un te jau nu točna nav burtiski jāuztver ka runa būtu par kājām emotion emotion
3 1 atbildēt