local-stats-pixel fb-conv-api

Cigarešu Dūmu Cilpa84

561 2

 

Brajens Kērtiss (Bryan Curtis) sāka smēķēt 13 gadu vecumā, nespējot iedomāties, ka 20 gadus vēlāk tas viņu nogalinās, atstājot sievu un viņa bērnu vienus.

Viņa galva, kura ir bez matiem dēļ ķīmijterapijas, ir atbalstīta pret spilveniem. Vaiga un pleca kauli ir izspiedušies cauri plānajai ādai. Brajena acis ir atvērtas, bet viņš vairs nevar atbildēt savai mātei un sievai Bobijai, ar kuru viņš pirms 3 nedēļām apprecējās slimnīcas palātā, pēc tam, kad ārsti bija zaudējuši cerības uz viņa izveseļošanos.

Brajena novārgušajās rokās Bobija ir ielikusi fotogrāfiju, kas ir tikusi uzņemta tikai pirms 3 mēnešiem. Šī bilde rāda muskuļainu un šķietami veselu Brajenu turam rokās divgadīgo dēlu, Brajenu junioru. Bildē viņam ir 33 gadi. Viņam 10. Maijā palika 34.

Cigarešu paka un šķiltavas stāv uz galda, blakus Brajena gultai, viņa mātes dzīvojamā istabā. Neskatoties uz to, ka tabaka izraisīja plaušu vēzi, viņš smēķēja līdz brīdim, kad tas vairs fiziski nebija iespējams.

20 gadus vecais māsasdēls nodzēš cigareti lielājā pelnu traukā, kurā jau ir milzum daudz  izsmēķi. Viņš saka, ka mēģinās atmest pēc bērēm, bet pašlaik tas ir pārāk grūti. Līdzīgi ir ar Brajena māti Luīzi Kērtisu. „Es vienkārši nevaru to izdarīt tagad,” viņa saka, tomēr viņa cer, ka varbūt varēs to izdarīt pēc bērēm.

Brajens zina cik grūti ir atmest. Kad viņš saprata, ka var nomirt, dēļ savas atkarības, viņš  cerēja, ka varbūt pirms savas nāves varēs kādu no jauniešiem atturēt no pirmās cigaretes. Ja viņi redzētu iekritušos vaigus, to cik grūti viņam ir elpot un viņa novārgušo ķermeni. Tas varētu viņus nobiedēt. Tādēļ viņš nolēma atlikušās nedēļas paveikt ko lietderīgu.

Brajens sāka smēķēt 13 gadu vecumā, līdz nonāca līdz izsmēķētām 2 paciņām dienā. Viņš ik pa laikam ieminējās par atmešanu, bet nekad līdz tam nenonāca nopietni. Bieži viņš bija domājis par to, ka veci cilvēki saslimst ar vēzi, bet ne jau 30 gadus jauni un spēcīgi celtnieki. Viņam nebija veselības apdrošināšanas, bet Brajens bija vairāk noraizējies par savu 57 gadus veco māti, kura bija smēķētāja kopš 25 gadu vecuma. Viņš mēdz teikt: „Māt, neuztraucies par mani. Uztraucies par sevi. Esmu Vesels.” Luīze Kērtisa atceras: ”Tu domā, ka ar tevi tas var notikt 60, 70 gadu vecumā, ne jau tad, kad esi viņa vecumā.”

Viņš saprata cik aplams ir bijis tikai dažas dienas pēc tam, kad 2. aprilī bija vērsies pie ārsta, dēļ spēcīgām sāpēm vēderā. Viņam bija plaušu vēzis, kurš bija pārgājis uz aknām. Visticamāk, ka šis vēzis viņam nebija ilgi. Dēvēts arī par mazo šūnu plaušu vēzi, šis vēža paveids ir ļoti agresīvs slepkava, kurš parasti atņem dzīvību upurim pāris mēnešu laikā. Lai gan tas likās ļoti neparasti priekš Kērtisa ģimenes, dakteris Džefrijs Paonesa, Brajena onkologs,  teica, ka viņš arvien biežāk redz gados jaunus plaušu vēža upurus.  „Mēs sastopamies ar plaušu vēzi arvien agrākā vecumā, jo cilvēki sāk smēķēt arvien agrāk,” saka Paonesa: ”ķīmijterapija dažreiz palēnina šo procesu, taču tai ir bijusi nenozīmīga ietekme Brajena gadījumā.

Dažas dienas pēc diagnozes, Brajens saprata, ka viņš grib novērst vismaz viena bērna likteni no līdzīga. Viņš runāja ar savu dēlu un meitu, kura jau tika pieķerta ar cigareti. Taču viņš vēlējās darīt ko vairāk. Tādēļ tapa šis stāsts. Kad vēl viņam bija spēks, viņš gāja ārā no mājas, lai viņu redzētu bērni. „Viņi nāca klāt un skatījās uz viņu, jo viņš izskatījās tik savāds,” teica Luīze Kērtise.  „Viņš teica, paskatāties uz mani, kas notiek kad jūs smēķējat.” Bērni teica, ka nespēj tam noticēt.

Pēdējās nedēļās viņa māte palīdzēja, lai no šīs traģēdijas būtu kāds labums. Viņa aicināja avīzes, radio un televīziju parādīt un atklāt viņa dzīves traģisko stāstu, tādā veidā izpildot dēla pēdējo gribu pirms nāves. Brajens nepaspēja publiski izstāstīt savu stāstu. Viņš pēdējo reizi runāja stundu pirms „Times” reportiera un fotogrāfa apciemojuma. „Esmu pārāk novārdzis, es nespēju vairs cīnīties,” viņš čukstēja mātei pl. 9:00, 3. Jūnijā. Viņš nomira pl. 11:56, tikai 9 nedēļas pēc diagnozes.

Brajens Lī Kērtiss tika apglabāts memoriālā parka kapsētā St. Petersburg 8. Jūnijā. Bērēs tika atvērts viņa zārks, lai radinieki varētu redzēt smēķēšanas postošās sekas. Kad beidzās izvadīšanas ceremonija, neliela daļa no radiniekiem nogāja malā, lai aizdegtu cigareti...

561 2 84 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 84

0/2000
6 avatars6

smekatajiem ir lielas grutibas ar peldeshanu un nirshanu, esmu pamanijis.... vairak pa 200m toch neesmu redzejis ka kads no maniem draugiem kas smekee , ir spejigi nopeldet.... nerunajot par nirshanu, plaushas tad tik tiesham liek sevi manit, bet nu tas taa ..variet piekrist vai nepiekrist, bet fakts ka tads :>

 

p.s. par to brivo izveli, ta jau vairs nav izvele pec 1 gada bet neatnemams ieradums no kura atradinaties ar brivu pratu un izveli vien nepietiks... :>

0 0 atbildēt
6 avatars6

nu dariet ka jums tik labak, neieshu nevienu atrunat no smekeshanas....  bet zinu to ka mana pasha teva dziviba karajas mata galaa del taa ka vinjam patika ievilkt pa dumam kas vinsh pats bij siks un stulbs un visu laiku apgalvoja man ka tas jau nieks vien, vares atmest kad tas bus nepiecieshams...  bet dazreiz cilveki nak pie prata parak velu. savaa muza vispar  neesmu izgrudis naudu cigeretem un ari netaisos.... spriediet pashi kada bij morale shim rakstam.

0 0 atbildēt

Zinu, zinu tas izklausās stulbi, bet es par sevi esmu ļoti parliecināta, ka nākotnē nesmēķēshu, jo mani vecāki arī smēķē un es redzu cik daudz naudas viņi izgrūž cigaretēm. To es arī spriežu pēc tā, kā ir bijis jau no sākuma.Protams, ka man ir tādi draugi, kuri smēķē, bet es vienmēr esmu ateikusies ja man ir piedāvājuši, pat ne kompānijas pēc.

0 0 atbildēt

nja..

0 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Ko es tik redzu. LABI KA ES NESMEKEJU LABI KA... " Nu speciāli tādiem kā tev laikam būs jāieliek vēl viens līdzīgs raksts par 19 gadīgu sportistu.

0 0 atbildēt

sis staasts liek aizdomaaties...  es nesmeeķēju, bet esmu mēģinājis! jaatziist, ka dariiju to,. jo gribeejas pamēģinaat...   varbuut dziive esmu kopa izsmeeķeejis ap 1nu cigaresu pacinju un jaatziist, ka par laimi mani smēķēšana nau aizraavusi!   veel mums skola bija gadiijums ka kkaadi siiki dzekinji ap 11 gadiem kas biezi peec skolas dzeera, piipeeja dzeera ari energy drinkus ne tikai alkoholu,,,  un bija gadiijums, kad skolas direktors vinjus ieraudziija dzeerusus. vinji tika nogaadaati skolaa, tika izsaukta mazgadiigo policija. iisti neatceros cik vinjam bija promiles, bet viens no siikajiem noveema skolotaaju istaba galdu. par laimi klaat nebiju un neredzeeju to skatu!!  bet tas atgadiijums man lika aizdomaaties gan par smeekjeesanu gan par alkohola atkariibu..!

0 0 atbildēt

lai gan liekas, ka ar mani nekas tāds nevarētu notikt, tomēr....

labi, ka nesmēķēju

0 0 atbildēt

Tīrā laimes spēle, kāds smēķētājs nodzīvos līdz 75 gadiem, kā piemēram man viena radiniece, kura arī nomira no plaušu vēža, bet dažs tikai līdz 30, gluži kā šajā gadījumā.

0 0 atbildēt

žēl tā cilvēka.

0 1 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " pa 2menesiem bernam tadi mati nevar izaugt!!! "

dooh,tas ir pirms viņš palika tāds nevis pēc  

1 2 atbildēt

manam opim ir 72 gadi,un viņš pīpē no 13 gadiem.

Un ir dzīvs. Viņš bija sportists. ^^

Un viņam tgd ļoti laba veselība,viņš var skriet,peldēt,u.c.

Tā kā smēķēšana nogalina tad,ja tev IR plaušu vēzis,nevis,ja veselība ir laba. :]

2 3 atbildēt

ai jāiet uzpīpēt :D

3 4 atbildēt

ak dievs. 

0 1 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " smēķētāji ir cilvēki ar vāju raksturu " tas gan ....jasaka pats protasm nesmekjeeju bet man ari netrauce ja citi to dara protams nejau pushot man virsu dumus vienkarshi pashi vainigi ja ir tik dumji un nesaprot neko ..vispar neko neteiktu ja buutu jebkada jega smekjeet cigaretes bet naw tachu

0 2 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Tad jau nevienu reizi neesi atmetis   " esmu gan, pat vairākas reizes dienā :D 

1 4 atbildēt

Mmm.. Smēķēt ta gribās, tas ir tā vērts.. iešu uzvilkt kādu dūmu emotion

1 7 atbildēt

Šādi ar cilvēku var notikt ļoti reti, es zinu nesaitāmi daudz smēķētājus, un vēl daudzi zināmi kurus es nepazīstu, nevienam nekas nav noticis. Man klasē pīpē 3 zēni, viņus vsp smēķēšana neietekmē. 

0 11 atbildēt
« 1  2  3 »