local-stats-pixel fb-conv-api

Cigarešu Dūmu Cilpa84

561 2

 

Brajens Kērtiss (Bryan Curtis) sāka smēķēt 13 gadu vecumā, nespējot iedomāties, ka 20 gadus vēlāk tas viņu nogalinās, atstājot sievu un viņa bērnu vienus.

Viņa galva, kura ir bez matiem dēļ ķīmijterapijas, ir atbalstīta pret spilveniem. Vaiga un pleca kauli ir izspiedušies cauri plānajai ādai. Brajena acis ir atvērtas, bet viņš vairs nevar atbildēt savai mātei un sievai Bobijai, ar kuru viņš pirms 3 nedēļām apprecējās slimnīcas palātā, pēc tam, kad ārsti bija zaudējuši cerības uz viņa izveseļošanos.

Brajena novārgušajās rokās Bobija ir ielikusi fotogrāfiju, kas ir tikusi uzņemta tikai pirms 3 mēnešiem. Šī bilde rāda muskuļainu un šķietami veselu Brajenu turam rokās divgadīgo dēlu, Brajenu junioru. Bildē viņam ir 33 gadi. Viņam 10. Maijā palika 34.

Cigarešu paka un šķiltavas stāv uz galda, blakus Brajena gultai, viņa mātes dzīvojamā istabā. Neskatoties uz to, ka tabaka izraisīja plaušu vēzi, viņš smēķēja līdz brīdim, kad tas vairs fiziski nebija iespējams.

20 gadus vecais māsasdēls nodzēš cigareti lielājā pelnu traukā, kurā jau ir milzum daudz  izsmēķi. Viņš saka, ka mēģinās atmest pēc bērēm, bet pašlaik tas ir pārāk grūti. Līdzīgi ir ar Brajena māti Luīzi Kērtisu. „Es vienkārši nevaru to izdarīt tagad,” viņa saka, tomēr viņa cer, ka varbūt varēs to izdarīt pēc bērēm.

Brajens zina cik grūti ir atmest. Kad viņš saprata, ka var nomirt, dēļ savas atkarības, viņš  cerēja, ka varbūt pirms savas nāves varēs kādu no jauniešiem atturēt no pirmās cigaretes. Ja viņi redzētu iekritušos vaigus, to cik grūti viņam ir elpot un viņa novārgušo ķermeni. Tas varētu viņus nobiedēt. Tādēļ viņš nolēma atlikušās nedēļas paveikt ko lietderīgu.

Brajens sāka smēķēt 13 gadu vecumā, līdz nonāca līdz izsmēķētām 2 paciņām dienā. Viņš ik pa laikam ieminējās par atmešanu, bet nekad līdz tam nenonāca nopietni. Bieži viņš bija domājis par to, ka veci cilvēki saslimst ar vēzi, bet ne jau 30 gadus jauni un spēcīgi celtnieki. Viņam nebija veselības apdrošināšanas, bet Brajens bija vairāk noraizējies par savu 57 gadus veco māti, kura bija smēķētāja kopš 25 gadu vecuma. Viņš mēdz teikt: „Māt, neuztraucies par mani. Uztraucies par sevi. Esmu Vesels.” Luīze Kērtisa atceras: ”Tu domā, ka ar tevi tas var notikt 60, 70 gadu vecumā, ne jau tad, kad esi viņa vecumā.”

Viņš saprata cik aplams ir bijis tikai dažas dienas pēc tam, kad 2. aprilī bija vērsies pie ārsta, dēļ spēcīgām sāpēm vēderā. Viņam bija plaušu vēzis, kurš bija pārgājis uz aknām. Visticamāk, ka šis vēzis viņam nebija ilgi. Dēvēts arī par mazo šūnu plaušu vēzi, šis vēža paveids ir ļoti agresīvs slepkava, kurš parasti atņem dzīvību upurim pāris mēnešu laikā. Lai gan tas likās ļoti neparasti priekš Kērtisa ģimenes, dakteris Džefrijs Paonesa, Brajena onkologs,  teica, ka viņš arvien biežāk redz gados jaunus plaušu vēža upurus.  „Mēs sastopamies ar plaušu vēzi arvien agrākā vecumā, jo cilvēki sāk smēķēt arvien agrāk,” saka Paonesa: ”ķīmijterapija dažreiz palēnina šo procesu, taču tai ir bijusi nenozīmīga ietekme Brajena gadījumā.

Dažas dienas pēc diagnozes, Brajens saprata, ka viņš grib novērst vismaz viena bērna likteni no līdzīga. Viņš runāja ar savu dēlu un meitu, kura jau tika pieķerta ar cigareti. Taču viņš vēlējās darīt ko vairāk. Tādēļ tapa šis stāsts. Kad vēl viņam bija spēks, viņš gāja ārā no mājas, lai viņu redzētu bērni. „Viņi nāca klāt un skatījās uz viņu, jo viņš izskatījās tik savāds,” teica Luīze Kērtise.  „Viņš teica, paskatāties uz mani, kas notiek kad jūs smēķējat.” Bērni teica, ka nespēj tam noticēt.

Pēdējās nedēļās viņa māte palīdzēja, lai no šīs traģēdijas būtu kāds labums. Viņa aicināja avīzes, radio un televīziju parādīt un atklāt viņa dzīves traģisko stāstu, tādā veidā izpildot dēla pēdējo gribu pirms nāves. Brajens nepaspēja publiski izstāstīt savu stāstu. Viņš pēdējo reizi runāja stundu pirms „Times” reportiera un fotogrāfa apciemojuma. „Esmu pārāk novārdzis, es nespēju vairs cīnīties,” viņš čukstēja mātei pl. 9:00, 3. Jūnijā. Viņš nomira pl. 11:56, tikai 9 nedēļas pēc diagnozes.

Brajens Lī Kērtiss tika apglabāts memoriālā parka kapsētā St. Petersburg 8. Jūnijā. Bērēs tika atvērts viņa zārks, lai radinieki varētu redzēt smēķēšanas postošās sekas. Kad beidzās izvadīšanas ceremonija, neliela daļa no radiniekiem nogāja malā, lai aizdegtu cigareti...

561 2 84 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 84

0/2000
6 avatars6

sava dzive labi ja esmu 2 pacinas izsmekejis.... bijam jauni sakam ievilt dumu garajaa starpbridii, jo tas likas kruti, pec nedelas man shis modes kliedziens apnika, mans labakais draugs ari atmeta bet visi parejie... cik zinu, jau ir aktivi pipetaji 10 gadus, kops pamatenes laikiem... nu i nafig sev sita veselibu bojat.. tad jau labak tiesham attureties ja gribat kaut nedaudz dzivi izbaudit un nevis dzivot jauni, negudri un atri... un pie saviem 40 gadiem secinat ka nu ir galigaa dir#aa :D :D varat kritizet mani ja gribat, bet nu manam sencim tagad jau pari 50 un vins ciesh no smagiem asins traucejumiem, kas izraisija infarktu un insultu vienlaicigi, kas noveda pie taa ka vinsh 1 dienas laikaa parvertas no veseliga cilveka uz 2as grupas invalidu jo kreisaa puse kermenim daleji paralizeta... luk ko izdara smekeshana, ja nemakat savas atkaribas ierobezot.... ja jus manis teiktais n*tive, nu tad pipejat uz veselibu :> paldies

11 0 atbildēt

aizdomāties jau liek, bet ja esi pipetajs ar lielu stazu, atmest gandriz neiespejami

9 1 atbildēt

piekrītu par dabīgo attīrīšanos, viskaut kas jau notiek uz zemes..

un raksts pa pirmo, sen gribējās izlasīt kaut ko par smēķēšanu, lai liktu padomāt! cerams, ka spēšu saņemties nodzēst cigareti :/

8 0 atbildēt

Labi ka nepīpēju! Man ir tikai 12 gadi bet daudzi mani draugi vienaudži jau tagad smēķē! 

7 0 atbildēt

jeebal! :O

labi ka nepipeeju!

7 0 atbildēt

Ehh, tā vien šķiet, ka pasaule grimst savos mēslos arvien dziļāk un dziļāk... Jau no savas mājas vien zinu 6 bērnus (11-14 gadi), kuri iet patstāvīgi smēķēt, par dzeršanu nemaz nerunājot- domāju, ka tagad ir tik daudz nepilngadīgo, kuri iet pa kluso dzert, dzer tusiņos un dzer jeb kad, kad vien var...

Žēl gan, ka cilvēki sagandē savu veselību, dzerot un pīpējot pilnīgākos MĒSLUS! Tā gan ir viņu izvēle, bet man nebūs brīnums, ka viņi pēc dažiem gadiem cīnīsies ar plaušu vēzi vai aknu mazspēju. Lai veicas ;)

6 0 atbildēt

manam opim ir 75 gadi, viņš smēķē no 14 gadu vecuma tas ir veselu 61 gadu. kad ārsts pārbaudīja viņa plaušas, neticami, bet tās bija pilnīgi tīras.

6 1 atbildēt

Ja smēķē tad labāk zālīti, mazak vaig ,nav tik kaitīgi un vieglāk atmest.

5 0 atbildēt

iesu 6taa klasee un man pus klase piipee...

6 1 atbildēt

smēķēšana, tā ir katra brīva izvēle.

6 2 atbildēt

Ja būtu pasaules gals, es izdarītu divas lietas - uzpīpētu un iedzertu aukstu aliņu.

4 0 atbildēt

nav nekā vieglāka, kā atmest smēķēšanu, esmu to darījis simtiem reižu

8 4 atbildēt

Prieks par sevi, ka nesmēķēju .. emotion

3 0 atbildēt

Man liekas, ka tiem smēķētājiem ir dziļi pofig visi šie stāsti.

3 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " smēķēšana ir pirmajā vietā starp pāragras&nbs... " wtf?

3 0 atbildēt

Poh tapat mes smekeetaji daudzas reizes nodzivojam ilgaak par taadu nesmekeetaaaju :)

3 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " smēķēšana ir pirmajā vietā starp pāragras&nbs... " ka tik tevi nesasit :D:D  

2 0 atbildēt
AMI avatarsAMI

labs raksts, paldies, bet smēķēju tikai pie alus weekendā!

3 1 atbildēt

bla bla bla nau pohui vai pipe vai ne nomirsi ta vai ta un neviens nau muziigs :D

4 2 atbildēt

 

"Kad beidzās izvadīšanas cer*nija, neliela daļa no radiniekiem nogāja malā, lai aizdegtu cigareti..." skumji.... emotion

2 0 atbildēt
« 1  2  3 »