Ķirsis (latīņu val. cerasus, albāņu val. qershi) ir viens no plūmju ģints pārstāvjiem. Ķirši sadalīti pa 150 dažādām šķirnēm. Katra šķirne ir unikāla, ar sev raksturīgu garšu, izmēru, kvantitāti metienā.
Pazīstamākā ķirša garša ir burbuļdzērienam Dr. Pepper (tiesa gan, no ķirša tur ir tikai tā kauliņa garša).
Ķirsis ir apaļš un karājas vienā ķekarā ar saviem brāļiem - ķiršiem. Apaļu formu notur tajā iekšā esošais kauliņš.
Kad zeme atsalusi un irdena, ķiršu kauliņus saber 80-90cm diametra bedrē un aprok zem mēslojuma (derēs kazu, govju, cūku fekālijas) kārtas un, galvenais, 5cm kūdras slāņa. Atkarībā no vēlmes - izaudzēt krūmu vai koku - jāgaida 3 līdz 5 gadi, lai ķirsis sāktu taisīt ēst.
Daži varētu jautāt:"Ko iesākt ar ķirsi?" - šajā rakstā pāris tradicionāli ķirša realizācijas veidi.
Veiksmi!