local-stats-pixel fb-conv-api

Atmiņa6

34 1

Pateicoties atmiņai cilvēks atspoguļo iepriekš uztvertās parādības, kas konkrētajā brīdī uz viņu neiedarbojas. Visi agrāk pārdzīvotie priekšstati uzglabājas atmiņā. Atmiņa ir atspoguļošanas process, tāpat kā uztvere, taču atspoguļots tiek ne tikai tas, kas iedarbojas uz pašreizējo, bet arī tas, kas noticis pagātnē. Atmiņa ir apziņas funkcija, kas izpaužas visu agrāko parādību pārdzīvojumu uzglabāšanā. Tai ir svarīga loma cilvēka dzīvē, jo ar tās palīdzību cilvēks uzkrāj zināšanas un pēc vajadzības var tās izmantot praksē. Atmiņa cieši saista cilvēka pagātni, tagadni un nākotni.

Atmiņu iedala:

1. Pēc atmiņas ilguma - ņemot vērā uztveršanas un reproducēšanas laiku, atmiņu var iedalīt tieša jeb acumirklīgā (nepastāvīgā) un pastāvīgā atmiņā. "Pastāvīgā atmiņa tā ir tāda atmiņa, kurai lielāks ilgums, kura uzņemto ideju padara par psiches piederumu un sastāvdaļu. Šī ir atmiņa vārda īstā nozīmē."

2. Pēc maņu grupām:

  redzes atmiņa; dzirdes atmiņa; ožas atmiņa; citu ideju atmiņa.

3. Pēc psihes galvenajiem procesiem izdala intelektuālo atmiņu - ir atziņu, ideju un domu atmiņa. jūtu atmiņa- tā ir spēja reproducēt un atminēt ne tikai idejas, bet arī jūtas un emocijas. 
4. Pēc uzņemto ideju sakarības izdala nesakarīgo atmiņu- "tā ir tāda atmiņa, kura labi uztver sevī, uzglaba un atdzemdina nesakarīgus pieredzējumus" sakarīgo atmiņu- tā ir atmiņa, "kur pieredzējumi tiek uzturēti un saistīti apzinīgām asociācijām. Tā ir atmiņa, kura tiek stipra, pateicoties prāta darbībai, domāšanai". 
5. Atkarībā no lietderības iedala: labu atmiņu- "laba ir tāda atmiņa, kura labi kalpo dažādiem mērķiem, mūsu darbam, kura palīdz sekmīgi dzīvot" sliktu atmiņu- tā grūti uzņem iespaidus, ilgi tos neglabā, smagi un ar grūtībām reproducē.         Lūk dažas no manām patīkamām atmiņām... ;D










34 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://www.psihologija.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Janka,Tu izskaitīji cik teikumā ir vārds "atmiņa"?:D :D :D LOL

2 0 atbildēt

Neredzu nekādu saistību video gabaliem ar virsrakstu ATMIŅA.

1 0 atbildēt
Hmm avatarsHmm

atbildot uz XXLL komentāru " Neredzu nekādu saistību video gabaliem ar vir... " Tās ir dažas no manām patīkamām atmiņām :P

1 0 atbildēt

varēji pierakstīt arī kā atmiņu var trenēt utt.

bet labs raksts !

1 0 atbildēt

kas?ko?kpc?

0 0 atbildēt

kaukads murgs!

0 1 atbildēt