local-stats-pixel fb-conv-api

Apple iPad7

25 0

 Vakar īsti nebija pieejami populārākie tehnoloģiju portāli un blogi. Vakar pat Twitterim bija problēmas, jo stundu no vietas ik sekundi 50 tvīti bija tikai un vienīgi par Apple jaunumu - iPad.

Edijs Majors vakar Twitterī norādīja, ka ir muļķīgi rakstīt par lietām/ierīcēm, kuras cilvēks rokās nav turējis un savā ziņā es tam piekrītu. Tomēr iPad (tāpat kā daudzi citi Apple produkti) raisa pārdomas, kas ir krietni plašākas par pašu konkrēto ierīci.

Apple iPad
Apple iPad

Apple sevi dēvē par mobilo ierīču ražotāju, jo lielāko daļu kompānijas peļņas ienes tieši mobilās ierīces: iPod (pārdoti jau 250 miljoni iPodu), iPhone un Mac portatīvie datori, kas arī ir mobilo ierīču kategorijā. Tāpēc ir saprotams, ka Apple meklē jaunas tirgus iespējas pat ja tas prasa jaunas ierīces izveidošanu. Apple iPad ir planšetdators, kas paredzēts kā ierīce, kas ir “pa vidu” starp mobilo tālruni un datoru. Tai ir jābūt ierīcei ar kuru ērtāk (nekā telefonā vai datorā) pārlūkot tīmekli, apskatīt e-pastu, bildes, lasīt e-grāmatas. Stīvs Džobss prezentācijā pats atzina, ka tikai sasniedzot šos izvirzītos mērķus, ierīcei būs reāls pielietojums.

Apple iPad tehniskais raksturojums:
x) 9.7 collu IPS LCD skārienjūtīgais ekrāns (viens no TFT LCD paveidiem) ar izšķirtspēju 1024×768 pikseļi;
x) Izmēros 24.13cm x 19.05cm x 1.27cm un 0.68kg svarā;
x) 1GHz Apple A4 procesors;
x) 16Gb, 32Gb un 64Gb iPad versijas (SSD datu nesēji);
x) Papildus: akselerometrs, mikrofons, kompass, Bluetooth 2.1, 802.11n WiFi, 3G (atsevišķiem modeļiem);
x) Baterija nodrošina 10h darbību vai aptuveni mēnesi gaidīšanas režīmā;
x) Jau vairāk kā 140 000 programmu ir pieejamas Apple App Store.

Apple iPad
Apple iPad

Lētākā iPad versija maksās nepilnus 500 dolārus, dārgākas būs iPad versijas, kas atbalsta 3G datu pārraidi.

iPad cenas
Apple iPad cenas

Sasummējot šo visu kopā, iegūstam ļoti plānu, vieglu tāfelīti ar kuru izbaudīt digitālo saturu. Ļoti vienkāršoti runājot, var teikt, ka tagad mēs pie saviem datoriem vai portatīvajiem datoriem radam saturu - rakstam rakstus, montējam video, veidojam mūziku utt. Mobilie telefoni ir kļuvuši tik tehnoloģiski attīstīti, ka spēj visu mūsu radīto digitālo saturu atskaņot/attēlot un nu lielākais šo ierīču šādas izmantošanas mīnuss ir to izmērs. Proti, nav visai ērti aplūkot tīmekli, lasīt e-grāmatas, skatīties attēlus telefona ekrānā. Ja uz problēmu skatās no šāda aspekta, tad iPad var šķist labs risinājums. Tas ir ļoti vienkāršs un vienkārši lietojams dators, kas speciāli paredzēts digitālo labumu baudīšanai. Cita runa, ka mēs esam iemanījušies visas šīs lietas darīt pie datora vai telefonā un tāpēc ideja par jaunas ierīces iegādi (kas ir dators, bet tomēr nav dators) var šķist lieka.

Un es ļoti labi saprotu tos cilvēkus, kas iPad jau paspējuši nosaukt kā neveiksmi. Tomēr es nedomāju, ka problēma šoreiz ir ierīcē vai kompānijā Apple. Šobrīd problēma ir cilvēkos - potenciālajos lietotājos, kas nav pieraduši (aizdomājušies) par šādas ierīces noderīgumu viņu ikdienā. Planšetdatori nebūt nav revolucionāri jauna ierīce un tādus jau gadiem ražo kaut vai Hewlett-Packard. Cita runa, ka tie līdz šim ir bijuši visai neveikli tehnoloģiskajā/dizaina/programmatūras izpildījumā un tāpēc nav spējuši iemantot popularitāti. Cilvēki gluži vienkārši nav sapratuši kur un kā lietot šādus datorus un problēmas ir pat visfundamentālākajos momentos - kā turēt rokā šādu ierīci, kā to pārnēsāt, lai nesaskrāpētu ekrānu utt. Nu iedomājamies, ka paņemam rokās iPad, ieslēdzam, piemēram, filmu un ko tālāk? Turēs rokās ierīci visu laiku? Noliksi uz galda/gultas un kā tad skatīties uz to? Jāpērk kaut kāds tureklis pret ko atsliet iPad? Lūk, pilns šādu ideju man raisās, kad iedomājos par iPad (vai citas līdzīgas ierīces) pielietojamību dzīvē. Pa lielam šobrīd tādi datori ir retums, tomēr ir skaidrs, ka nākotnē situācija mainīsies. Te ir jāaug visām iesaistītajām pusēm: ražotājiem jāpilnveido tehnoloģijas, lai ierīce būtu ergonomiski ērti lietojama (izmēri/svars/displeju kvalitāte), satura radītājiem ir jārada saturs, ko ar šādu ierīci aplūkot un cilvēkiem ir jāaug līdzi tehnoloģijām, jābūt tām atvērtiem un jāprot izmantot tās savas dzīves/darba atvieglošanai.

Stīvs prezentācijā norādīja, ka ar iPad ērti aplūkot tīmekli un sava daļa patiesības viņa teiktajā ir. Tomēr jāņem vērā, ka iPad nav Adobe Flash atbalsta un šī tehnoloģija ir visai plaši izmantota Tīmeklī. Tāpat kompānijas vadītājs stāstīja, cik ērti ar iPad ir lasīt e-grāmatas. Es atļaušos nepiekrist - grāmatu lasīt no iPad ir tikpat neērti un fiziski smagi kā no datora ekrāna. Arī iPad ekrāns ir šķidro kristālu displejs, kas izstaro gaismu un tādējādi acis nogurs tāpat kā sēžot pie jebkura cita LCD ekrāna. E-grāmatas ērti/ilgstoši lasīt var tikai no ierīcēm, kas veidotas ar elektronisko papīru. iPad varētu izmantot kā ierīci ar kuru piefiksēt ātras piezīmes, bet tas nav diezko ērti, jo tas neatbalsta rakstītā teksta atpazīšanu (handwriting recognition). Nu neiesi tu fiksu piezīmi klabināt iekšā ar virtuālo klaviatūru (kas nosedz pusi ekrāna). Pieņemu, ka tas tiks izlabots visai ātri, bet, lūk, reāla prasība šādai ierīcei. Ar to es gribu pateikt, ka nevajag iPad piedēvēt nepareizas spējas.

Man ir patiess prieks, ka pie planšetdatoru izstrādes nopietni klāt ir ķērusies tieši Apple. Nopietni. Tieši šī kompānija ir spējusi izveidot mana laika vislabākos mobilos telefonus. Apple ir izveidojuši vislabākos datorus. Apple ir izveidojusi ekosistēmu, kas “spiež” veidot ergonomiskas un vizuāli fantastiskas aplikācijas. Jā, visu šo labumu dēļ bieži vien nākas zaudēt kaut kādas iespējas (kaut vai Adobe Flash atbalstu), tomēr kopumā labāk, lai ir ierīce, kas fantastiski, stabili un vienkārši lietojama nevis aparāts, kas spēj visu, bet karas ik uz soļa.

Apple nu ir viena no tām kompānijām, kas diktē lietotāju datoru izmantošanas paradumus un reāli spēj izveidot (varbūt ne īsti vajadzīgu produktu) un spēj to nopārdot. Mans uzskats ir tāds: ja jums jau ir labs viedtālrunis un labs portatīvais dators, tad īsti nebūs vajadzības pēc iPad - tā tiešām būs lieka ierīce, jo ar to nevarēs darīt daudz vairāk kā ar jūsu rīcībā jau esošajām ierīcēm. Un, lai arī Apple ir handikaps lietojamības ziņā, tomēr vēl ir ļoti jāiespringst, lai spētu nākamo paaudžu iPadus noslīpēt tik ļoti, lai tie būtu daudz ērtāki lietošanā nekā patreiz pieejamie portatīvie datori. Jo tehnoloģiskajā ziņā tie vienmēr paliks iepakaļus citām ierīcēm. Tīmekli vislabāk pārlūkos no datora, kam ir pārlūks, kas atbalsta visus flešus un sazin ko vēl. Spēles tu tāpat spēlēsi no iksboksiem un pleisteišaniem un filmas skatīties no sava milzīgā TV ekrāna.

25 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

mesls vienaa vaardaa :) sakat ko gribat

6 1 atbildēt

Galīgi nevajadzīga lieta, kā jau rakstā tiek secināts.

1 0 atbildēt

lol, iPad iznāca 27. janvārī nevis vakar.

ja jau pārkopē no k-kurienes tad vismaz izkoriģē tekstu.

1 0 atbildēt

Ipad = Ifone, kas neielien kabataa, bet vienai grubai jau, ka tikai spidiga mantina :)

1 0 atbildēt

ja jau tev pofig tad kāpēc vispār liec rakstu?

1 0 atbildēt

atbildot uz KingOfTheSpokiLand komentāru " Ipad = Ifone, kas neielien kabataa, bet viena... " nekaads iphone,tas ir milziigs ipod .

0 0 atbildēt

Gudrīši ... kaut vai 7 janvārī man pofig.......

0 2 atbildēt