local-stats-pixel fb-conv-api

3,3 miljonu Ls6

9 0
Es jau domāju tīri laba grupiņa emotion
Negribētos pievienoties? emotion



Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar Igaunijas Nodokļu un muitas dienesta Izmeklēšanas departamenta kolēģiem pagājušajā ceturtdienā īstenoja pasākumu kopumu un apturēja šogad otro noziedzīgo grupējumu, kas nodarbojās ar finanšu noziegumos iegūto līdzekļu legalizēšanu jeb tā saucamo naudas atmazgāšanu lielā apmērā. Saskaņā ar sākotnējās analīzes rezultātiem, grupējuma 2008.gada laikā legalizēto līdzekļu apjoms sasniedza vairāk kā trīs miljonus latu (Ls 3 257 485,58), nodarot valsts budžetam gandrīz pusmiljona latu (Ls 496 904,58) zaudējumus. Izmeklējot organizētā noziedzīgā grupējuma darbību,VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki Rīgā, Valmierā, Cēsīs un Limbažos veica 10 kratīšanas un virkni citu procesuālo darbību. Pie aizdomās turamajiem izņemti nozīmīgi lietiskie pierādījumi – dokumenti, kodu kalkulatori u.c. Shēmā iesaistīto uzņēmumu norēķinu kontos iesaldēti vairāk kā 90 tūkstoši latu, izņemta skaidrā nauda vairāk kā 8 000 lati un vairāk kā 10 000 eiro, portālam «Apollo» pavēstīja VID Komunikācijas daļa. Viena persona aizturēta un ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, vēl trīs personām piemērots aizdomās turamā statuss un piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. VID Finanšu policijas pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka grupējumā darbojās deviņas personas un naudas atmazgāšanas nodrošināšanai tika izmantoti septiņi «bufera uzņēmumi» un 12 tā saucamie fiktīvie uzņēmumi, kuru amatpersonas par samaksu piekrīt uz sava vārda reģistrēt uzņēmumus, uzņemoties pilnu atbildību par darbībām, ko viņu vārdā veiks patiesā labuma guvēji. Grupējuma sniegtos pakalpojumus 2008.gadā izmantojis 51 Latvijas uzņēmums.
Daži no grupējuma darbībā izmantotajiem tā saucamajiem «bufera uzņēmumiem» VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā nonāca jau 2008.gada vidū, kad uzsāktās pārbaudes ietvaros tika apturētas to norēķinu operācijas kredītiestādes. Turpinot padziļinātāku analīzi tika iegūta informācija, kas ļāva izdarīt pamatotu pieņēmumu par Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā un 195.panta trešajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu, tas ir, par izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas un šajos noziegumos iegūto līdzekļu legalizēšana lielā apmērā organizētā grupā. Par minētajos Krimināllikuma pantos paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu 2008.gada decembra beigās tika uzsākts kriminālprocess, kad tika veikti nepieciešamie pasākumi visu iesaistīto personu un izmantoto uzņēmumu apzināšanai, kā arī izstrādāts plāns grupējuma darbības apturēšanai. Dažas no grupējuma augšgalā esošajām personām ir jau iepriekš nonākušas VID Finanšu policijas pārvaldes redzeslokā un figurē vairākos lietvedībā esošajos kriminālprocesos. Persona, kuru ir pietiekams pamats uzskatīt par nelikumīgo shēmu organizatoru, jau ir tiesāta par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā kādā citā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētā kriminālprocesā, par ko pērn janvārī persona ir notiesāta. Organizētās grupas vidus posmā darbojās piecas personas, kuras pildīja shēmā izmantoto «bufera uzņēmumu» amatpersonu lomu. Šīs personas pārstāvēja attiecīgo uzņēmumu intereses VID un sniedza nepieciešamos paskaidrojumus, parakstīja fiktīvos līgumus, kā arī veica citas darbības, tajā skaitā īstenoja uzņēmumu kontos ienākušo finanšu līdzekļu noņemšanu skaidrā naudā. VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji nereti sastopas ar gadījumiem, kad arī par «bufera uzņēmumu» amatpersonām tiek formāli ieliktas personas bez noteiktas dzīvesvietas. Tomēr šajā gadījumā par «bufera uzņēmumu» amatpersonām kļuva shēmas organizatoru ģimenes locekļi un draugi, kas būtiski apgrūtina pierādījumu iegūšanu.
Shēmas atklāšanu sarežģīja apstāklis, ka par vienu no «bufera uzņēmuma» amatpersonām bija iecelts kāds bijušais VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieks, kurš gandrīz divus gadus jau vairs nestrādātā VID Finanšu policijas pārvaldē, tomēr nenoliedzami persona savās darbībās varēja izmantot iepriekš iegūtās zināšanas par VID Finanšu policijas pārvaldes darbības metodēm. Naudas atmazgāšanas shēma formāli noslēdzās ar darījumiem ar fiktīvajiem uzņēmumiem, kuru amatpersonas visbiežāk ir bezpajumtnieki un par viņu vārdā veiktajiem darījumiem nav informēti. Šajā konkrētajā gadījumā grupējums pats neveica šo fiktīvo uzņēmumu reģistrāciju, bet gan no citām personām iegādājās šiem fiktīvajiem uzņēmumiem izsniegto pavadzīmju numurus un citus rekvizītus. Par vienu pavadzīmes numuru tika maksāti vidēji 30 – 40 lati.
Pretēji darījumu shēmā iesaistīto uzņēmumu VID iesniegtajos pārskatos un deklarācijās norādītajam, no grupējuma klientiem «bufera uzņēmumos» ieskaitītā nauda tālāk netika pārskaitīta minētajiem fiktīvajiem uzņēmumiem, bet gan pārskaitīta uz Igaunijas Republikā reģistrētu uzņēmumu kontiem, pēc tam noņemta skaidrā naudā un nogādāta atpakaļ Latvijā.
Nereti darījumu formālā puse tika maskēta ar fiktīviem cesijas līgumiem. Atsevišķos gadījumos skaidrā nauda tika izņemta pat no shēmas klienta kases, tos pamatojot ar fiktīviem kases dokumentiem (faktiski skaidrā nauda no «klienta» uzņēmuma netika izsniegta, bet izlietota uzņēmuma amatpersonu vajadzībām). Grupējums par sniegtajiem naudas atmazgāšanas pakalpojumiem ieturēja 7 – 9% no 2008.gadā atmazgāto līdzekļu summas, bet 2009.gadā klientiem jau tika izteikts piedāvājums sniegt attiecīgos pakalpojumus par 10% atlīdzību.
9 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000
sweet money emotion ja kas es tekstu neizlasiju bet bildites man patika :)
4 0 atbildēt
A ko citu valsts gaida?!? Pie muusu esoshaas likumdoshanas vai tad cilveeks kaut ko normaali var npelniit?!? Taatad secinajums ir taads VALSTS un UZNJEEMUMS ir divas konkureejoshas puses, kursh buus gudraaks tas izdzivos!
1 0 atbildēt
eh.. slinkums lasīt :D Bet nu + ielikšu.. ;)
0 0 atbildēt
jā man ar slinkums lasīt tik garu tekstu... bet malacis ka centies copy/paste!?!!
0 0 atbildēt
zeps paldies :D Es tik izplatu notikumus...
0 0 atbildēt
man pohuj es lohs tanka!! SharK says: nu jā, tu ir riktīgs lohs ;)
0 1 atbildēt