local-stats-pixel fb-conv-api

1/3 LV iedzīvotāju atbalsta bērnu fizisku sodīšanu38

7 0
Trešā daļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta bērnu fizisku sodīšanu, liecina pagājušā gada nogalē veiktais pētījums, kuru īstenoja pētījumu centrs «Data Serviss» sadarbībā ar centru «Dardedze».

Trešdien centrs «Dardedze» sāka mēnesi ilgu kampaņu pret bērnu fizisku sodīšanu - «Noliec siksnu!», kura atklāšanas pasākums notika «Galerijā Centrs».

«Noliec siksnu!» mērķis ir mainīt Latvijā iesīkstējušo uzskatu, ka bērnu fiziska sodīšana - pēršana, iepļaukāšana, sapurināšana - ir adekvāts un pieņemams bērnu audzināšanas veids, kas ilgtermiņā neietekmē bērnu un vecāku attiecības.

Centra «Dardedze» vadītāja Agnese Megne akcijas atklāšanā norādīja, ka jebkāda veida sods bērnā izraisa vainas apziņu, bailes un kaunu. «Mūsu pieredze rāda, ka bērni ļoti detalizēti atceras, kādā veidā saņēmuši sodu, kurā vietā tas noticis, kāda bijusi siksna, cik ļoti tas sāpējis, taču gandrīz nekad tie neatceras iemeslus, par ko šis sods bijis,» uzsvēra Megne.

Kampaņas radošās idejas autors «DDB» izpilddirektors Andris Rubīns skaidroja, ka ar šo kampaņu vēlas atvērt acis tām Latvijas ģimenēm un tiem vecākiem, kas, atceroties padomju laikus un atsaucoties uz savu bērnību, joprojām uzskata, ka siksna vai kāds cits pēriena instruments ir labākais un efektīvākais audzināšanas līdzeklis.

«Izvēloties siksnu kā kampaņas centrālo simbolu, vēlamies demonstrēt to, ka pietiek ar vienu pērienu, lai izveidotos neatgriezeniska plaisa starp bērnu un vecākiem. Turklāt ar katru nākamo pērienu šī plaisa attiecībās kļūst arvien dziļāka. Tāpēc es aicinu lietot siksnu tam mērķim, kam tā tika radīta, un audzināt bērnus bez fiziskas ietekmēšanas,» uzsvēra Rubīns.

Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC) akcijas atklāšanā uzsvēra, ka fiziski ietekmēt bērnu nevajag, bet gan vajag to disciplinēt. «Vajag bērniem izskaidrot, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, vajag pateikt, kas ir labs un kas slikts,» norādīja ministrs.

Pagājušā gada izskaņā centrs «Dardedze» sadarbībā ar pētījumu centru «Data Serviss» aptaujāja vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju, lai noskaidrotu cilvēku attieksmi pret bērnu fizisku sodīšanu.

Pētījumā respondenti tika aicināti izteikt savu viedokli par pieciem apgalvojumiem. Rezultātā gandrīz puse no aptaujātajiem jeb 49% piekrīt apgalvojumam, ka bērnībā daudzi ir tikuši pērti, bet ir izauguši par normāliem cilvēkiem. 37% uzskata, ka atsevišķos gadījumos bērna fiziska sodīšana ir attaisnojama, 26% domā, ka pēriens vai pļauka bērnam palīdz izskaidrot atšķirību starp pareizu un nepareizu rīcību, turpretī 26% no respondentiem ir pārliecināti, ka bērna fiziska sodīšana neietekmē bērnu un vecāku attiecības ilgtermiņā, savukārt 20% domā, ka bērna fiziska sodīšana ir efektīvs audzināšanas veids.

«Statistika ar katru gadu pieaug, un vardarbībā cietušu bērnu skaits kļūst aizvien lielāks. Jāatzīst, ka savu lomu šeit spēlē arī šībrīža ekonomiskie apstākļi - bezdarba, kredītu sloga un finansiālo problēmu ietekmē vecāki kļūst nervozāki un daudz biežāk, stresa vadīti, paceļ roku pret saviem bērniem,» norādīja Megne.

Laikā līdz 28.februārim iedzīvotāji, kuri atbalsta bērnu audzināšanu bez vardarbības, arī tiek aicināti izrādīt atbalstu kampaņai, simboliski noliekot siksnas «Galerijas Centrs» pirmajā stāvā, speciāli tam paredzētā stendā.

Informāciju par kampaņu un derīgus padomus var uzzināt kampaņas mājaslapā www.noliecsiksnu.lv
7 0 38 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 38

0/2000
homo Ja...Jauki kas var but viriskigaks par bernu klapesanu!Negribi ar manim pakauties mulki!? Es nesaku ka vipar jaaizliec sodi es runaju par meru!
1 0 atbildēt
Kā sauc ģimeni kurā bērni bieži tiek fiziski iespaidoti? Nelabvēlīga ģimene. Un kas lielākoties nāk no nelabvēlīgajām ģimenēm?
1 0 atbildēt
Zaiguciic komentārs 2009-01-28 18:05:26 Mjaa... Domaaju, ka vajag kkaadu iepeershanu, jo, savaadaak beerniem sakaapj galvaa! Paskaties lielveikalos, kad mazie vnk leekaa aiz veelmes dabuut konfekti, un kas notiek ja vinji to neieguust? Histeerijas leekme! Taadiem vnk nav ieaudzinaats respekts pret vecaakiem! Kad pate pieskatiiju beernus, tad to redzeeju, ka beerni ir vnk izlutinaati! uz so gan es velos kauko pateikt vairtiesam doma ja bernam ar pannu pa galvu iessitis vins kauko sapratis vins aizies un nozagsss..,...ja nemak apieties un atrast kontaktu ar berniem ,tad jau labak berbnnunama atdot...sisstt ahaaa vo daunbi bez smadzenemmmm
1 0 atbildēt
Vajag sākt audzināt bērnībā, nevis sākt sist 12 gados.
1 0 atbildēt
bullshits , maksimums pa pirkstiem uzsist un nejaunu ar koku , pats nereizi neesmu sists un respekts pret citiem man vienmeer ir bijis , nezinu vai taapeec , ka esmu pohujists un flegmaatikjis , vai vienkaarshi taa ir , bet kaa jau te viens teica , ja atrod pareizo valodu ar beernu , tad viss arii ir labi , protams , ir arii kretiinisma iemiesojumi nevis beerni , bet tik un taa var atrast citus veidus , kaa ar vinjiem saprasties . Neatbalstu sishanu , nereti taa var novest netikai pie fiziskaam saapeem un ievainojumiem .
1 0 atbildēt
Ja pareizi audzina bernus vardarbiba vispar nav vajadziga!
1 0 atbildēt
homo komentārs 2009-01-28 19:20:35 "Tikai mīkstpediņi ir pret bērnu fizisku sodīšanu, ar siksnu iedot pa tāsi ir normāli" Lab varbut neesmu tas precizakais rakstitajs....Bet nu kura vieta sini teikuma tu pasaki ko preteju?! Varbut tadiem mulkiem ka tu tas ir normali, bet es to vispar neatbalstu!
2 1 atbildēt
Labi tad sac iet cetrapus un kodies ar citiem...Es palieku pie sava !Visu ko doamju ari pateicu...Man seit nav vairak par ko runat... Ja tu sevi salidzini ar dzivnieku nu tad...Man vairs nav pat jastridas ar tevi!
1 0 atbildēt
šaubos ka nākamā paaudze to novērtētu pats būdams skolnieks atzīstu ka tas nav vajadzīgs
1 0 atbildēt
pavlik tu patiešām esi tāds lohs vai tikai izliecies? 1) man nav jārāpo četrāpus, jo neesmu es sists, bet tikai pērts, kā arī ar alkoholu esmu uz liela "jūs" 2) cilvēks ir dzīvnieks tu neaptēstais lauķi
1 0 atbildēt
pavliks, beidz būt tik aprobežots. Tev ir tā, ka ir tavs viedoklis un nepareizais viedoklis. Tā nav.. Protams, katram pieņēmumam ir izņēmumi. Mēs šeit nerunājam par tiem vecākiem, kuri dauza savus bērnus tapēc, ka tā gribas. arī šajā rakstā nav minēts par tiem vecākiem, kas vienkārši tāpat sit savus bērnus. Bet jā, man arī bija bērziņdakteris un atlika viņu tikai pieminēt, lai es zinātu, kas ir blēņas un kas nav.
1 0 atbildēt
[brainwash] nedarbi no bērnu puses ir normāla parādība, piemēram, ja tāds sīkais visu laiku uzvedas priekšzīmīgi, viņš gan ļoti daudz ko palaiž garām, gan... nu, man liekas, nebūtu tā īsti normāls, drīzāk ar kaut kādām aizturēm. Tāpat arī sodi ir normāla parādība no vecāku puses, iemāca, ka jāatbild par to ko sastrādā. Ar to fizisko var arī sākt domāt tā - sastrādāju nedarbus, jaatklāj, saņemu kāvienu, un vsjo. Vai arī saņem kāvienu, un saprot to tā, ka vispār nevar kustēties, lai varētu apsēsties un izdabāt vecāku siksnai. vai arī var domā, ka var darīt ko grib, un tad tikai jāizcieš bišku to stulbo senču siksna. a līdz cik gadu vecumam ta sitīsi...tā jau vēl homo izaugs. Ja atrod citu paņēmienu, un paskaidro sīcim, ko viņš izdarījis, un kapēc izdarījis galīgi garām (nu moš, viņš no laba prāta gribēdams to visu ievārījis?), viņš padomās pirms darīs blēņas, šoreiz izdarīs pareizi, vai vismaz tik gudri, ka nepieķer, un atklās jaunus apvāršņus elastīgas domāšanas veidā. so. jo var gadīties, ka viņus sit līdz asinīm, bet viņi tiešām nesaprot par ko. Piemēram, suns apgāza lielo vāzi, bet sīkais uz skolu nākamajā rītā aiziet ar zilu aci un netikai. Pēc šitāda atgadījuma, ka tikai pēc tam atrod, ka sīkais nav vainīgs, vispār var sūdīgi palikt. pirms sit, pārliecinies, vai nenožēlosi, ja upuris pēc nedēļas atrastos beigts. [/brainwash] emotion emotion emotion
1 0 atbildēt
nu gan jūs esat. smieklīgi pat paliek. šeit jau neviens nesaka, ka vajag sist bērnu līdz asinīm ar kokiem utml. Bet gan mazliet iepērt par nedarbu. Tas palīdz, un vairs šādu nedarbu nedara! Bērnībā dabūju pērienu. Vairs nedarīju tādas muļķības. pavliks - ja pareizi audzina bērnu, ja? ja pareizi audzina bērnu, tad viņš nesastrādās blēņas? nu gan sasmīdināji. arī labi audzināti bērni izdara nedarbus .
0 0 atbildēt
Neatbalstu. Nu ko tad tie vecāki panāks? Vienīgais ko viņi var panakt ir tas ka berni ienidīs viņus.emotion
1 1 atbildēt
Un dazi kas te runa par disciplinu...Nu pizdu jus !Pasi gava dabusiet! Robezam jabut!
1 1 atbildēt
Protams kas var but labaks par bernu spardisanu piekdienas vakara?
1 1 atbildēt
prieks ka mani mamma nav situsi : ) +Ar vardarbību neko nevar panākt...kā tikai iedzīt naidu.
1 1 atbildēt
nesitam bērnus, salaužam šiem prikstus, pilnīgi esmu pret nesišanu, bērnus vajag sist un kā vēl tā ka asinis šķīst, savādāk nesaprot par ko... siksna un berzu žagars labākais bērnam ziemassvētkos!
1 2 atbildēt