local-stats-pixel fb-conv-api

1/3 LV iedzīvotāju atbalsta bērnu fizisku sodīšanu38

7 0
Trešā daļa Latvijas iedzīvotāju atbalsta bērnu fizisku sodīšanu, liecina pagājušā gada nogalē veiktais pētījums, kuru īstenoja pētījumu centrs «Data Serviss» sadarbībā ar centru «Dardedze».

Trešdien centrs «Dardedze» sāka mēnesi ilgu kampaņu pret bērnu fizisku sodīšanu - «Noliec siksnu!», kura atklāšanas pasākums notika «Galerijā Centrs».

«Noliec siksnu!» mērķis ir mainīt Latvijā iesīkstējušo uzskatu, ka bērnu fiziska sodīšana - pēršana, iepļaukāšana, sapurināšana - ir adekvāts un pieņemams bērnu audzināšanas veids, kas ilgtermiņā neietekmē bērnu un vecāku attiecības.

Centra «Dardedze» vadītāja Agnese Megne akcijas atklāšanā norādīja, ka jebkāda veida sods bērnā izraisa vainas apziņu, bailes un kaunu. «Mūsu pieredze rāda, ka bērni ļoti detalizēti atceras, kādā veidā saņēmuši sodu, kurā vietā tas noticis, kāda bijusi siksna, cik ļoti tas sāpējis, taču gandrīz nekad tie neatceras iemeslus, par ko šis sods bijis,» uzsvēra Megne.

Kampaņas radošās idejas autors «DDB» izpilddirektors Andris Rubīns skaidroja, ka ar šo kampaņu vēlas atvērt acis tām Latvijas ģimenēm un tiem vecākiem, kas, atceroties padomju laikus un atsaucoties uz savu bērnību, joprojām uzskata, ka siksna vai kāds cits pēriena instruments ir labākais un efektīvākais audzināšanas līdzeklis.

«Izvēloties siksnu kā kampaņas centrālo simbolu, vēlamies demonstrēt to, ka pietiek ar vienu pērienu, lai izveidotos neatgriezeniska plaisa starp bērnu un vecākiem. Turklāt ar katru nākamo pērienu šī plaisa attiecībās kļūst arvien dziļāka. Tāpēc es aicinu lietot siksnu tam mērķim, kam tā tika radīta, un audzināt bērnus bez fiziskas ietekmēšanas,» uzsvēra Rubīns.

Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrs Ainars Baštiks (LPP/LC) akcijas atklāšanā uzsvēra, ka fiziski ietekmēt bērnu nevajag, bet gan vajag to disciplinēt. «Vajag bērniem izskaidrot, ko drīkst un ko nedrīkst darīt, vajag pateikt, kas ir labs un kas slikts,» norādīja ministrs.

Pagājušā gada izskaņā centrs «Dardedze» sadarbībā ar pētījumu centru «Data Serviss» aptaujāja vairāk nekā 1000 Latvijas iedzīvotāju, lai noskaidrotu cilvēku attieksmi pret bērnu fizisku sodīšanu.

Pētījumā respondenti tika aicināti izteikt savu viedokli par pieciem apgalvojumiem. Rezultātā gandrīz puse no aptaujātajiem jeb 49% piekrīt apgalvojumam, ka bērnībā daudzi ir tikuši pērti, bet ir izauguši par normāliem cilvēkiem. 37% uzskata, ka atsevišķos gadījumos bērna fiziska sodīšana ir attaisnojama, 26% domā, ka pēriens vai pļauka bērnam palīdz izskaidrot atšķirību starp pareizu un nepareizu rīcību, turpretī 26% no respondentiem ir pārliecināti, ka bērna fiziska sodīšana neietekmē bērnu un vecāku attiecības ilgtermiņā, savukārt 20% domā, ka bērna fiziska sodīšana ir efektīvs audzināšanas veids.

«Statistika ar katru gadu pieaug, un vardarbībā cietušu bērnu skaits kļūst aizvien lielāks. Jāatzīst, ka savu lomu šeit spēlē arī šībrīža ekonomiskie apstākļi - bezdarba, kredītu sloga un finansiālo problēmu ietekmē vecāki kļūst nervozāki un daudz biežāk, stresa vadīti, paceļ roku pret saviem bērniem,» norādīja Megne.

Laikā līdz 28.februārim iedzīvotāji, kuri atbalsta bērnu audzināšanu bez vardarbības, arī tiek aicināti izrādīt atbalstu kampaņai, simboliski noliekot siksnas «Galerijas Centrs» pirmajā stāvā, speciāli tam paredzētā stendā.

Informāciju par kampaņu un derīgus padomus var uzzināt kampaņas mājaslapā www.noliecsiksnu.lv
7 0 38 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 38

0/2000
Nez, man liekas, ka viņi nedaudz pārspīlē, es bērnībā par sagāztiem podiem vienmēr dabūju kāvienu, un ne brīdi nebija jautājumu par ko?! Jo sapratu, ka esmu vainīgs, protams nevajag visu kārtot ar siksnu, jo vardiem arī ir liela nozīme, bet siksna arī par skādi nenāk, un skolā no mājturības skolotāja bieži sanāca norauties ar žurnālu, bet es zināju, ka tas ir par to, ka šļūcu pa kāpņu margām, un ja mājās sūdzētos, dabūtu vēl arī no senčiem. Tagad visi bērni tādi mīksti un vārgi kā muti palaist tā brašuļi drūmie, un tiklīdz skolotāji vai vecāki sāk cīnīties ar bezkaunību, tā mazie pinkšķētāji sāk vaimanāt par bērnu tiesībām. Bet vecākus dzērājus, kuri pa pālim audzina bērnus, un visu laiku bērnu tur fiziskā pressinga varā, tos gan vajadzētu uz mieta uzsēdināt.
7 0 atbildēt
ir jābūt cieņai un disciplīnai. Ja tā ir, tad var veidoties dialogs, ja nav, tad jāpiemēro noteikti mēri, protams, ne barbariski, bet līmenī. Tagad rinķī visi jaunieši - izlutīnāti, bez cieņas pat pret saviem vecākiem. Pavērojot kas skolā notiek, tas nu vispārir kautkas. Atsaucam atmiņā 18gs. kad skolā publiski pēra, kaktā lika, pret skolotaju bija ciena. Protams, tas arī ir jāvērtē tā, ka šādiem mēriem jābūt samērīgiem.
5 0 atbildēt
tādas muļķības.!? Es arī dabūju ar siksnu 2x. Un vel šodien atceros kapēc. Un nedomāju, ka tapēc man būtu kkāda trauma vai kas tamlīdzīgs. Pilnīgi kaitina šitās stulbības. Katrs bērns, kurš ir pilnīgs izlutināts kretīns mūsdienās ir "indigo bērns" , kurš ir īsts brīnums, tikai žēl, ka ar uzvedību nav kā vajag. Protams, audzināšana arī ir daudz no svara, bet pa lielam. Šitas viss ir pilnīgas muļķības. Velti izšķiesta nodokļu maksātāju nauda.
5 0 atbildēt
ssitos paargudros psihologus vajag biku paarmaaciit! lai vinni negudrojas daudz un paveero, kas notiek sabiedriibaa - beerniem un jauniessiem nav respekts ne pret vecaakiem, ne pret ko citu...pieradussi dariit lietas, ko grib un nesannemt sodu...un nevajag muldeet, ka beernu guust no taa traumu! mani vecaaki ir iepeerussi un sakniebussi - esmu izaudzis par normaalu sabiedriibas locekli.
4 0 atbildēt
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=beat labs homo! :D pavlik, ko cepies! tikai neliidzsvaroti cilveeki ar vardarbiibu saprot - sissanu liidz naavei, fizisku un moraalu degradaaciju. beerni ir jaaudzina ar kniebienu, daktera beerzinna un siksnas paliidziibu. beerniibaa par nedarbiem sanneemu sodu - esmu izaudzis par normaali cilveeku, kas respektee autoritaati - vecaakus, vecvecaakus.... veel arvien atceros, ka man piedaavaajaa izveeleeties - paarstaat bleennoties vai sannemt daktera beerzinna paliidziibu. loggiskaa izveele - klausiit, jo beerzinnss atstaaj smeldzossu sajuutu uz ciskaam :D
4 0 atbildēt
pavlik, ar to teikumu es atzīstu faktu, ka garā vāji cilvēki (vecāki) fiziski nesoda savas atvases par ievērojamiem pārkāpumiem. Un protams vēl tie vecāki, kas regulāri atrodas dzērumā un nav spējīgi saviem bērniem iemācīt sabiedriskās normas / ar roku uzšaut pa pakaļu. Un paraugies uz māti dabu, ja piem. jauns vilcēns sadomājas nezin ko un sāk kampt sava bara vilcenes, tad vecie vilki tiem ar fizisku spēku (nenogalinot) parāda tiem īsto vietu (bez tam jaunie vilki noteiktā vecumā pamet savu baru lai pievienotos svešam baram, tādējādi izvairoties no asinsgrēka). Kā tu te vari palasīt komentāros, es un citi esam atzinušies, ka bērnībā dabūjām pa tāsi un sapratām savu vainu un izaugām par labiem pilsoņiem. Tagad tu pierādi, ka nopēršana atstāj negatīvas sekas uz mazo bērniņu psihes attīstību nākotnē. Visi tie, kas protestē pret šādu fizisku pāraudzināšanu, ir no tā paša koka, no kura nokāpa džeki, kas izgudroja mākslīgo vagīnu.
4 0 atbildēt
Takš saemā par šo jautājumu pie teikšanas ir kristīgā LPP un kurš gan piespiedīs kristiešus rīkoties pretrunā ar viņu vispatiesāko grāmatu - Bībeli... http://lv.wikipedia.org/wiki/P%C4%93riens "Latvijas Republikā pēršanu kā audzināšanas līdzekli aizstāv Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Jānis Šmits, argumentējot ar Bībeli, norādot, ka Latvijā vecākiem ir garantētas tiesības audzināt savu bērnu pēc saviem reliģiskajiem uzskatiem un neviena Eiropas institūcija nevar atcelt to, kas teikts Svētajos Rakstos[28] - Zālamana pamācību 13. nodaļas 24. pantā:"Kas savu rīksti taupa, tas ienīst savu dēlu, bet kas savu dēlu mīl, tas to jau agri pārmāca"
4 0 atbildēt
Debilas... Pasniegts tā, ka 1/3 vecāku savus bērnu tagad baigi per līdz asinīm par katru sīkāko pārkāpumu... Pavliks te vispār streso nevietā... Tādus vecākus, kā pieminēji vispār jāsēdina ķurķī! Esi draugs savam pacanam un pazvani uz anonīmo tālruni, jo viņam pašam noteikti būs kauns sūdzēties par savu senci!!! Latviešiem PĒRIENS vienmēr asociējiesar racionālu un adekvātu žagara nolaišanu pa plikām ciskām, ja iepriekš minētais audzinošais dialogs nav aizķēries atmiņā pēc 3-5 reizes... Nevajag jaukt divas dažādas lietas...
3 0 atbildēt
Mjaa... Domaaju, ka vajag kkaadu iepeershanu, jo, savaadaak beerniem sakaapj galvaa! Paskaties lielveikalos, kad mazie vnk leekaa aiz veelmes dabuut konfekti, un kas notiek ja vinji to neieguust? Histeerijas leekme! Taadiem vnk nav ieaudzinaats respekts pret vecaakiem! Kad pate pieskatiiju beernus, tad to redzeeju, ka beerni ir vnk izlutinaati!
3 0 atbildēt
StarGirl jā un par tām naudām arī piekrītu, labāk būtu izveidojuši kādu akciju bērniem no tiešām smagi nelabvēlīgām ģimenēm, un algojuši sociālos darbiniekus.
3 0 atbildēt
''Ja negribi lai tavs bērns būtu kā Bārts Simpsons, pārstāj pats būt par Homēru!''
2 0 atbildēt
Un kur jsu "Nabaga" vecaki redzat robezu....Psc druganam sencis par atzimem juhari pa purnu ta ka tadam sunim...Tas ir normali ka calim 17 gadi un sis vnk sak raustit valodu ja uzzin ka nesekmiga kada... Nu psc visu var normali nokartot..Ja lab saprotu berniba ir reizes kad atravos...Bet vai tas bija vajadzigs?
2 0 atbildēt
laikam esmu sadiste, bet atzistu iepļaukāšanu un mazu fizisku aizskaršanu. Man šķiet smieklīgi, ka bērnam palīdzētu saprast, kas ir slikts un kas labs tikai ar runāšanu.
2 0 atbildēt
Laikam pasi tikusi dauziti.
2 0 atbildēt
Anonīms komentārs 2009-01-28 18:57:21 | rediģēt Zaiguciic komentārs 2009-01-28 18:05:26 Mjaa... Domaaju, ka vajag kkaadu iepeershanu, jo, savaadaak beerniem sakaapj galvaa! Paskaties lielveikalos, kad mazie vnk leekaa aiz veelmes dabuut konfekti, un kas notiek ja vinji to neieguust? Histeerijas leekme! Taadiem vnk nav ieaudzinaats respekts pret vecaakiem! Kad pate pieskatiiju beernus, tad to redzeeju, ka beerni ir vnk izlutinaati! uz so gan es velos kauko pateikt vairtiesam doma ja bernam ar pannu pa galvu iessitis vins kauko sapratis vins aizies un nozagsss..,...ja nemak apieties un atrast kontaktu ar berniem ,tad jau labak berbnnunama atdot...sisstt ahaaa vo daunbi bez smadzenemmmm Zaiguciic atbild- vai es rakstaa kkur piemineeju pannu? varbuut lasiiji kaadus zemtekstus, domaaju, ka bolda teikumaa viss ir izteikts! ;) ar iepeershanu vismaz es domaaju, tieshaam iepeershanu, nevis spaardiishanu liidz naavei!
2 0 atbildēt
pavlik tu mīkstā pienapuika, tā lapa ir ar humora piedevu par šito tēmu. Un VISIEM IDIOTIEM, kas ar fiizisku pārmācīšanu saprot ar pannu sišanu pa galvu, spārdīšanu ar kājām utt - normāli cilvēki ar fizisku pāraudzināšanu saprot NOPĒRŠANU, tā neatstāj fizisku un garīgu traumu. Ja es nebūtu agrāk dažas reizes nopērts, tad pavliks, viņa radi un mājdzīvnieki uz ielām justos mazāk droši. Bet ar siksnu man lika saprast, ka devianta uzvedība ir slikta. Pavlik, padomā pirms muti plāti. Kurš teica, ka bērnus jāsit? Stulbie analfabēti.
2 0 atbildēt
Ja vecāki bērnus tiešām audzinātu un mācītu, nevis tikai uzturētu, nebūtu nemaz par ko pērt. A ja bērnus audzina televizors un uzturēšānās vissādu degradētu idiotu sabiedrībā, tad loģiski, ka no tā bērna visticamāk nekas labs neizaugs.
2 0 atbildēt
jauniibaa par suudiem nedabuuja pa pakalju, taapeec jau tagad aug siiki perdelji, kas neciena ne maati, ne teevu, ne citu vecaaku cilveeku, siikajiem uz visu ir uzlikt, es beerniibaa dabuuju pa pakalju ne reizi vien un visas reizes bija pelniitas, kaadreiz neapzinaajos, bet tagad saprotu ljoti labi, tie bija pelniiti sodi, un taapeec ir ieaudzinaats respekts pret teevu, maati un vecvecaakiem...
3 1 atbildēt
Lai viņi iet ieskrieties ar šīm muļķībām, apriebušies jau tie sīkie, kuri uz visiem māk gudri uzdirst un ne no kā nav respekta, būtu kaut reizi siksnu nobaudījuši, maybe kaut cik smadzenes vietā būtu iestādītas..
2 0 atbildēt
Tikai mīkstpediņi ir pret bērnu fizisku sodīšanu, ar siksnu iedot pa tāsi ir normāli http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=beat
2 0 atbildēt