local-stats-pixel fb-conv-api

Kā izvēlēties eglīti1

6 0

Sācies gada nogales pirmssvētku laiks, kas ir pārbaudījums ne tikai ģimenes budžetam, bet arī dabai. Dāvanu iesaiņojums, apsveikumu kartītes, pārtikas iepakojums, daudzo iepirkumu maisiņi ir tie, kas drīz pēc svētkiem pārvērtīsies par vēl lielāku atkritumu kaudzi. Visbiežāk vides aizstāvju vidū diskusijas raisās arī par to, kādu izvēlēties galveno svētku rotājumu, Ziemassvētku egli.

Izvēloties starp diviem «ļaunumiem»: īstu, vairākus gadus audzētu, bet diemžēl jau nocirstu Ziemassvētku eglīti vai arī mākslīgo egli, iespējams rast arī «zelta vidussceļu» – īstu un puķupodā iestādītu eglīti.

Kāpēc izvēlēties īstu egli?

Zviedrijā veikts pētījums liecina, ka īsta egle ir piecas reizes videi draudzīgāka, nekā plastmasas egle. Mākslīgie augi visbiežāk ražoti no PVC materiāla, kam var būt pievienots arī svins, un tie ir videi kaitīgi materiāli. Lai arī mākslīgā egle tiek izmantota vairākus gadus, arī tā pēc vairāku gadu lietošanas tiek izmesta, bet tā ražota no materiāliem, kurus nav iespējams pārstrādāt otrreizējai lietošanai. Mākslīgo egļu ražošana un transportēšana rada papildus piesārņojumu, savukārt aptuveni 0,4 hektāri īstu egļu audzes platības saražo diennakts skābekļa devu 18 cilvēkiem un gadā pārstrādā aptuveni 13 000 kilogramus kaitīgo gāzu izmešu.

Iegādājoties īstu un puķupodā iestādītu egli, izdosies ietaupīt ģimenes budžetu, jo eglīti varēs izmantot arī nākamajos svētkos, tā būs vieglāk kopjama, jo nebirs un būs ērti pārvietojama, visu svētku laiku priecēs ar svaigu skuju aromātu, kā arī sniegs gandarījumu par to, ka svētku sajūtu radīšanas dēļ nav nodarīts pāri dabai.

Kā pareizi kopt Ziemassvētku eglīti?

Bulduru Dārzkopības vidusskolas pasniedzējs, dendrologs Aivars Lasis sniedz pāris vienkāršus padomus, kā pareizi un atbildīgi rūpēties par puķupodā iestādīto Ziemassvētku eglīti.

1. Pievērsiet uzmanību tam, cik ilgi egle audzēta puķupodā! Vēlams, lai tā būtu pārstādīta jau vasaras mēnešos, vismaz sešus mēnešus pirms egles iegādāšanās, tad sakņu sistēma būs jau pietiekami nostiprinājusies, un egli pēc svētkiem būs iespējams pārstādīt.

2. Uzmanieties no negodīgiem pārdevējiem! Ātras peļņas nolūkos egļu tirgotāji bieži vien egles pārstāda puķupodos tikai pāris nedēļas pirms pārdošanas, pilnībā sabojājot egles sakņu sistēmu, un šāds koks ir lemts bojāejai. Pārbaudiet, vai saknes ir pietiekami savijušās, kas liecinās par to, ka augs jau ilgāku laiku ir audzis puķupodā.

3. Eglīti pie aukstuma pieradiniet pakāpeniski! Ja pēc svētkiem sals vēl nav iestājies, tad egli var pārstādīt uzreiz, bet ja temperatūra jau ir zemāka par pāris mīnus grādiem, tad labāk to uzglabāt vai nu vēsākās telpās (neapsildītas verandas, koridori, u.c.) vai arī egli iznest ārā un ar visu puķupodu ierušināt sniegā.

4. Rūpīgi pārdomājiet turpmāko egles augšanas vietu! Atcerieties, ka pāris gadu laikā egle izaugs vairāku metru garumā, tāpēc vispiemērotākā vieta tai būtu lauku īpašumā, nevis mazdārziņā. Egli noteikti nevajadzētu stādīt tuvu pie mājas sienas, lai tās sakņu sistēma nebojātu mājas pamatus.

5. Rūpīgi kopiet egli, ja vēlaties to saglabāt puķupodā nākamajiem svētkiem! Ja egli plānots izmantot nākamajiem svētkiem, tad to vajadzētu ar laiku pārstādīt lielākā puķupodā, regulāri papildinot zemi ar barības vielām. Rūpīgi jāpārdomā egles uzglabāšanas vieta, jo šāds koks nespēs izdzīvot ārā, liela sala apstākļos. Eglīte regulāri jālaista un ar pulverizatoru jāmitrina tās zaru vainags.

6 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

man parasti ir..ieraugu-patīk-ņemu :D

2 0 atbildēt