local-stats-pixel fb-conv-api

autobiogrāfiskā atmiņa5

Daudzi noteikti ir dzirdējuši, ka dažiem cilvēkiem piemīt spēja atcerēties pilnībā precīzi katru viņu dzīves dienu (vai arī, sākot no noteikta brīža viņu mūžā), ko viņi ir ēduši, redzējuši, darījuši, kāds bija laiks un kā viņi jutās, ko vilka mugurā, kur gāja, ko satika, par ko runāja, cikos sākās kāds raidījums un par ko rakstīja avīzēs. Pilnībā precīzi, nekļūdīgi visu atceras. To sauc par autobiogrāfisku atmiņu. Šie cilvēki visu atceras tieši tāpat, it kā tas būtu noticis vakar. Šis fenomens ir ļoti rets, lielākā daļa cilvēku savas atmiņas vispārina un nespēj atcerēties katru sīkāko detaļu, it kā skatītos video.

Apakšā redzamajos video CBS raidījumā 60 minutes intervēti vairāki no šiem cilvēkiem, kā arī zinātnieki veikuši šī fenomena izpēti, pārliecinoties, ka šie cilvēki nekrāpjas un tik tiešām atceras precīzi. Izrādās viņiem atsevišķi smadzeņu rajoni, salīdzinot ar "parastu" cilvēku, ir gigantiski, tomēr nav skaidrs, kāpēc šis fenomens pastāv, vai arī - kāpēc tas tā nav izveidojies visiem cilvēkiem.

Pastāv uzskats, ka cilvēki atmiņas vispārina, jo citādi smadzenes būtu pārblīvētas ar lieku informāciju, tomēr šiem cilvēkiem tādas problēmas nav - viņiem piemīt ļoti spēcīga tieksme visu organizēt un savietot pa kategorijām, salīdzināt un sakārtot, līdz ar to viņu atmiņas nav nepārtraukts juceklis, kas neļautu mierīgi dzīvot. Vienīgā problēma ir nespēja aizmirst arī sāpīgus dzīves notikumus - jebkura šķiršanās, nepatīkama situācija, sāpes - tas viss paliek ar šiem cilvēkiem, it kā tas tikko būtu noticis, un viņi nav spējīgi to aizmirst. Kā viņi paši saka - viņi neko nedara, lai to visu atcerētos, bet gan vienkārši patin atpakaļ "filmu" un apskatās. :D





24 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000

Iedomāties, ka cilvēks var atcerēties visu, ir tas pats, kas iedomāties, ka viņš var paturēt organismā visu, ko kādreiz apēdis. (Artūrs Šopenhauers)

 

fenomenāli, bet es nezinu vai es gribētu tādu atmiņu... vienīgi labi uzņēmējdarbībā varētu noderēt...

2 0 atbildēt

par shiem bija kkaadaa tv raidijumaa , bij interesanti paskatiities. paldies par info ++

0 0 atbildēt

Ej gals ja man būtu tāda atmiņa...

0 0 atbildēt