local-stats-pixel fb-conv-api

Par 9. maiju runājot!!23

77 6

Pēc Vācijas un arī vācu armijas Kurzemes grupējuma kapitulācijas 1945. gada 9. maijā visa Latvijas teritorija nokļuva PSRS kontrolē, kas ilga līdz valsts neatkarības atjaunošanai 1990. gada 4. maijā. Mūsdienās Latvijas historiogrāfijā šo periodu sauc par atkārtoto padomju okupāciju. Tas tā ir atzīts arī ASV un Rietumeiropā, lai gan Krievija pret šādu traktējumu iebilst.

Tūlīt pēc kara sākās Latvijas administratīvi teritoriālā pārveide, to pielāgojot PSRS pastāvošajai sistēmai un izveidojot rajonus apriņķu vietā. Zemnieku saimniecības tika likvidētas, to vietā izveidoti kolhozi. Visās dzīves jomās galveno lomu spēlēja Latvijas Komunistiskā partija un tajā pēc "demokrātiskā centrālisma" principa vara bija koncentrēta augstākajā institūcijā - Centrālajā komitejā (LKP CK). Taču arī tās patstāvība bija ierobežota - daudziem lēmumiem bija ne tikai jāatbilst PSKP kongresu un plēnumu materiāliem, bet tie bija jāsaskaņo ar PSKP CK funkcionāriem.

Padomju režīms tūlīt pēc kara un arī tālākajos gados izvērsa masveida represijas. Pēc dažādu ekspertu vērtējuma politiski represēto Latvijas iedzīvotāju skaits lēšams 140 000 - 190 000 cilvēku robežās, vai pat vairāk.

Tautsaimniecības jomā tika ieviesta centralizēta plānošanas sistēma, kuras pamatā bija centralizēti piecgadu plāni, sadalīti gada plānos, kuru izpilde bija obligāta. Plānos tika izmantotas daudzas Latvijas priekšrocības - attīstīta infrastruktūra, vēl kopš XIX. gadsimta plaša industriālā bāze, ērtas ostas, kvalificēts darbaspēks. Tādēļ padomju plāni Latvijā paredzēja paātrinātu industrijas attīstību.

Tiesa, vēl pirmskara politisko represiju laikā, kara gados un represiju turpinājumā pēc kara, liela daļa speciālistu dažādās jomās bija zaudēti. Daļa no viņiem, lai izvairītos no varbūtējiem arestiem, devās emigrācijā uz Rietumvalstīm. Tādēļ, kā arī Latvijas nelielā iedzīvotāju dabiskā pieauguma dēļ, vietējā darbaspēka un speciālistu skaits bija neatbilstošs ambiciozajiem rūpniecības attīstības plāniem.

Lai tos mēģinātu aizvietot un turpmāk attīstītu ekonomiku, PSRS un arī vietējā vadība veicināja masveida darbaspēka ieplūšanu no citām republikām, it īpaši no Krievijas un Baltkrievijas. Tam mēdz saskatīt arī citu, politisku mērķi - pieņemot, ka krievi, salīdzinājumā ar citām Eiropas tautām, izrādījās uzņēmīgāki pret marksisma-ļeņinisma idejām. Mūsdienu Latvijā valdošajā vēstures skatījumā ir izplatīta versija par mērķtiecīgu Latvijas rusifikāciju. Tomēr pastāv arī viedoklis, ka dokumenti, kas to apliecinātu, neesot konstatēti. Imigrācija neesot uzspiesta ar varu - padomju izglītības sistēmā jauno speciālistu "sadalīšana" bijusi "vispārpieņemtā prakse", un daudzi cilvēki izmantoja pārvietošanās brīvību, dodoties, kur bija labāki dzīves apstākļi. LPSR Maskavai paklausīgā valdība, it īpaši pēc nacionālkomunistu (Eduards Berklavs, Pauls Dzērve, Indriķis Pinksis, Vilis Krūmiņš u.c.) pretdarbības sagraušanas piecdesmito gadu beigās, patstāvīgi aicināja un pat mērķtiecīgi vervēja darbaspēku.

Plaši izplatīts PSRS propagandas sauklis bija tautu draudzība. Taču pastāv uzskats par Maskavas funkcionāru neuzticību pret vietējiem iedzīvotājiem, stingri kontrolējot un ierobežojot to iespējas izvirzīties augstākos valsts vai tautsaimniecības amatos (saskaņā ar padomju publiski pieejamiem avotiem, pēc staļinisma perioda beigām latviešu īpatsvars republikas vadībā gan esot bijis neproporcionāli liels. Ārēji starpnacionālās nesaskaņas vai konflikti visā PSRS laikā bija samērā reta parādība. Tomēr arī šajā jautājumā pastāv pretēji uzskati:

ka to patieso dziļumu un nopietnību, kas mijās ar samilzušām ekonomiskām un sociālām pretrunām, kā to parādīja Austrumeiropas un Baltijas tautu atmoda, slāpēja tikai represīvā sistēma ka padomju sistēma veicināja starpetnisku mieru un vēlākā saasināšanās notika atteikšanās no tās dēļ.

Latvijas tautsaimniecība, īstenojot PSRS pieņemto industrializācijas un lauksaimniecības kolektivizācijas politiku, līdz sešdesmito gadu beigām, lai arī pretrunīgi, salīdzinot ar citām PSRS republikām, samērā veiksmīgi attīstījās, tomēr atpalicība no Rietumvalstīm saglabājās, it īpaši, runājot par Latvijas attīstības kvalitāti (apkārtējās vides aizsardzība, dzīves kvalitāte u.c.).

Taču septiņdesmitajos un it īpaši astoņdesmitajos gados arvien skaidrāk sāka izpausties ekonomikas stagnācijas pazīmes, saimnieciskajā apritē palielinājās deficīts gan izejvielu, gan starpnozaru produkcijas, gan arī gala produktu, tai skaitā plaša patēriņa preču jomā. Uzskata, ka iedzīvotāju dzīves līmenis šajā periodā kritās. Neskatoties uz ekonomiskajām un sociālajām problēmām, iedzīvotāju pieaugošo neapmierinātību, PSRS un līdz ar to arī Latvijas PSR un citu padomju republiku vadība vilcinājās ar reformu uzsākšanu.

Nākot pie varas jaunai PSKP ideologu un politiķu paaudzei Mihaila Gorbačova vadībā, daļējas reformas gan tika uzsāktas. To būtību atspoguļoja tādi jēdzieni, kā Glasnostj (Atklātība) un Perestroika (Pārbūve). Pastāv dažādi uzskati par šo reformu ekonomisko dabu:

ka šīs reformas nebija virzītas uz principiālo sociālistiskās plānsaimniecības sistēmas nomaiņu ka tās bija kapitālisma iedīgļi PSRS ekonomikā, it īpaši - palielinot uzņēmumu patstāvību un pieļaujot privātu uzņēmumu ("kooperatīvu") rašanos.

Tas gan nenozīmē, ka šie abi plaši izplatītie uzskati būtu pretrunā viens ar otru.

 

Vestures atskats!!



77 6 23 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://youtube
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 23

0/2000

Visu pavērojot no malas, rodas daži secinājumi...salīdzināsim mūsu(latviešu) un cittautiešu svētku svinēšanas tradīcijas.Mēs, 4.maijā, 11.novembrī, 18.novembrī pie mājas izkaram karogu, sapucējamies, nopērkam kādu ziediņu, aizejam/aizbraucam līdz mums svētām un godājamām vietām, lai godātu, kādu no šiem - mums nozīmīgajiem datumiem, godātu cilvēkus, kas ir atdevuši savas dzīvības par mūsu valsts brīvību, vai cilvēkus, kas mums ir palīdzējuši kļūt brīviem no visa veida okupācijas, vai tā būtu vācu, vai krievu...tam nav nozīmes.Mēs noklausamies kādu koncertu, mēs padziedam, mēs priecējam acis, skatoties uz cilvēkiem, kas ir uzvilkuši goda drānas un ar pietāti izrāda cieņu apkārt esošajiem šajā datumā.Mēs(latvieši) savas svinamās dienas aizvadam kulturāli, ētiski un tā, lai tas neaizskar citus apkārt esošos, savādāk domājošos indivīdus.

Medaļas otra puse - cittautiešu svinētie svētki - piemēram, 9.maijs: Pārdesmit tūkstoši cilvēku, no kuriem lielākā daļa pat īsti nezin šīs dienas nozīmi, bet tajā piedalās principa pēc, jo tas ir pret latviešiem, iepērk pa kādam pusnovītušam ziedam, iepērk alkoholu, kuru iedzer drosmei, ja nu pa ceļam tiek satikts kāds latvietis...konfliktu skaidrā, taču neuzsāksi!Aiziet....uz  pulcēšanās vietu Pārdaugavā(kuras patieso nozīmi, arīdzan zin tikai retais - kāds vecāka gadagājuma cilvēks, kurš pats ir bijis saistīts ar 2.Pasaules karu).Tiek dziedātas dziesmas savā valodā, protams pa starpai uzsaucot kādu tostu par VISU VARENĀS PSRS(cik paradoksāli, ka ne Krievijas) varenību un labo dzīvi tajos laikos, tiek uzsaukti tosti par visā pasaulē atzītiem noziedzniekiem - tādiem kā Staļins, Ļeņins(atkal, paradoksāli, kāpēc ne Putins vai Medvedevs), tiek noklausītas proMaskavisku partiju pirmsvēlēšanu uzrunas, atkal tiek iedzerts...parādās pirmie "kritušie" - kāds pievemts stūris, kādas piečurāts bikses, kāds dzērmumā kritušais ir guvis pirmās traumas.Nemainīga lieta - pie svinētāju automašīnām ir piesietas Sv.Jura lentas, kuru nozīmi arī zin tikai retais, jo lielākā daļa to ir piesējusi, tikai tāpēc, ka to redz dalīja kādas "savējās" partijas jauniešu organizācijas pārtstāvji, un tātad tas ir labi, jo ir pret latviešiem!Rezumē - ja uz šo pasākumu dotos veci - cienījami cilvēki, kas vistiešākajā veidā ir bijuši saistīti ar 2.Pasaules kara notikumiem, tas viss notiekošais būtu, tikai un vienīgi pareizi, jo šiem cilvēkiem ir visas tiesības pieminēt savus kritušos biedrus un svinēt savu ideju, BET...par cik, 80% tur esošo svinētāju ir robežās no 16 - 40 gadiem - kāds jums ir sakars ar 2.Pasaules karu?Gribi pieminēt savu kritušo vectēvu?Visu cieņu - dodies uz kapiņiem, noliec ziediņus, sakop kapu kopiņu!Piedzeroties, uzvedoties kā disenē, tu savam kritušajam vectēvam neizrādi nekādu cieņu, tici man - viņš savā kapiņā aiz kauna apgriežas uz otriem sāniem!

Katrai nacionalitātei ir tiesības uz savu svētku vai piemiņas dienu, bet tāpēc nevajag to pārvērst par pliku, bezmērķīgu brīvdabas nodzeršanos ar demagoģiskiem saukļiem, nezināma mērķa vārdā!

Cienīsim viens otru!

6 1 atbildēt

Krieviem ar kaju pa dirsu no LV

5 2 atbildēt

1. kart dievinu ka sak atdzivoties nacionalisms latviesu jaunatne :)

2. kart 9. maijs nav svetku diena bet gan pieminas dienas ko vel latvija varetu atlaut, svetku diena ta bija PSRS jo PSRS uzvareja kara nevis krievija (vara tgd utainie man te neliet ka krievi uzvareja, pastieties realos faktus cik % sarkanarmiesu bija no citam valstim un tad sapratisiet)

3. kart Meiten bet tomer mazliet pamacies vesturei lai nesnak sadas nesmukas lietas rakstit ka pamaniju zemakajos komentaros kad tu vel jo projam maldigi uzskati ka fashisti bija vaciesi ":)

 

P.s ierosinu ieviest jaunu jedzienu utainais-latvijas valsts iedzivotajs kas jutas krievijai piederigs, ta pat ka kadreiz bija karklu vaciesi tie bija latviesi kas bija sagribejusi but vaciesi jo luk taja bridi tas bija izdevigak, ta pat ir ar siem utainajiem, viniem vnk sobrid sanak but izdevigak krieviem ka latvijas patriotiem :)

 

P.s.s vards utainais ir nemts balstoties jau uz vesturiskiem faktiem :):D

2 0 atbildēt

no vienas puses katram sava taisniba un katrasm sava vardu briviba...

bet patriotismu nevajag  zaudet, jo lai ari cik % mes daudz vai maz butu ir japastav par savu valsti un zemi!! tada ir ta mana dzilaka doma, kuru velejos izteikt!!

Piedodiet atvainojiet, kapec man musu Valsts svetkos jaklausas tas ka mes esam gnidas, kropli un vel citas preteklibas, no Krievu valodas parstavjiem, tad nahuj man kada lidzjutiba un atbalst kaut kadiem vinu svetkiem jadod mana valsti??!!! piedodiet, ka tik rupji, bet tas nav taisnigi un savadak bez rupjibas nevareja!

 

Citats no interneta zinu portala: Bijušajā Padomju Savienībā Uzvaras dienu jeb 9.maija svētkus svin par godu PSRS un citu sabiedroto uzvarai Otrajā pasaules...

2 0 atbildēt

man nav ko sacit, dobelis visu jau pateicis. un nebeidzu brinities ka katru gadu visi itka pamostas un saprot ka pienacis kartejais datums kas daudfzos izraisa dalitas jutas. nakoshgad bus tas pats?

2 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " tu jau nezinaji ka latviesi izvelejas ciniti... " pret vāciešiem lielākā daļa latviešu strēlnieku karoja piespiedu kārtā. vācieši tika uzskatīti par atbrīvotājiem.

un represijas pret latviešu tautu vācieši neveica - genocīds bija tikai pret ebrejiem un čigāniem.

pret latviešu tautu represijas veica tikai krievi. (un ne vienu reizi vien tūkstoš gadu laikā)

2 0 atbildēt

 

eakstu pat nelasiishu -  sieniigajs ko gribu teik ir ja FASHIST un nahuj krievus ... laallalalalalala

2 1 atbildēt

atbildot uz freestyler komentāru " piekriitu arii krievi biezi vien beesi araa,a... " vaacieshi kad ieneema muusu zemes vini tieshi muus izgliitoja , piem, atveera skolas utt. , bet neminos ko krievi buutu darijushi :(

1 0 atbildēt

meegjinaasi dabuut plusus?:)

1 1 atbildēt

Kāds var paskaidrot,kāpēc visā pasaulē par fašisma sagrāvi uzskata 8 maiju,bet mēs te cepamies par 9 maiju.

0 0 atbildēt

atbildot uz kaija komentāru " 9.maijs mana dzimeneeee :D "

9. maijs - mana vārda diena :)...  cik nu tos var nosaukt par svēkiem ir viennozīmīgi tikai dēļ vārda dienas...  

0 0 atbildēt

atbildot uz %26%2337% komentāru " raksts jau labs bet tas PS ir pilnigakais sud... " zini viniem netika dota izvele nepiedalities taja visa!!

0 0 atbildēt

Esmu Latvietis! Un ja varbut jau ari nevajag atlaut rikot so mazo pasakumu ! Bet tik skarbi ari nevajag izteikties ,ka to dari Dobelis un tapat ka tu meitenit.

Uzskatu , ka bus vel dzilaka dir** neka ,tagad jau ir ! Un vienigi kas reali vares palidzet ,skatoties uz nakotni >uzskatu tie bus Krievi, un tad tas Dobelis vares uz celiem viniem lugties.Bet ja grib ,lai jau sadirs tas politiskas attiecibas. Pectam vares vel aiznemties no ESF paris limaku un dzivot savos parados .

0 4 atbildēt

relax vso budet hara6o

0 12 atbildēt