local-stats-pixel fb-conv-api

Nacionālie bruņotie spēki (NBS)6

48 0

Nacionālie bruņotie spēki ir organizēta un apbruņota tautas daļa. Nacionālajos bruņotajos spēkos aktīvajā militārajā dienestā dien militārpersonas, kuras savu dienestu pilda brīvprātīgi uz likuma pamata, bet kuras var saukt pie disciplinārās un kriminālatbildības, ja viņas pārkāpj militārā dienesta likumus vai tīšām tos neievēro.

Nacionālo bruņoto spēku galvenie uzdevumi ir tieši un aktīvi piedalīties valsts sauszemes, jūras un gaisa teritorijas aizsardzībā un kontrolē. Kara vai izņēmuma stāvokļa laikā Nacionālo bruņoto spēku sastāvā var iekļaut arī citus Aizsardzības ministrijas un atsevišķus Iekšlietu ministrijas militarizētos formējumus.

Nacionālie bruņotie spēki iesaistās arī avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamo pasākumu veikšanā ārkārtējās situācijās, lai sniegtu palīdzību civilās aizsardzības sistēmai, ja tās rīcībā ir par maz resursu, lai veiktu neatliekamos pasākumus, un ja bruņoto spēku resursu piesaiste ievērojami paātrina ārkārtējo situāciju seku likvidāciju, mazina iespējamos zaudējumus vai paātrina cilvēku glābšanu, vai ja bruņoto spēku rīcībā ir speciāls ekipējums šo darbību veikšanai.

Bruņoto spēku karavīriem tiek piedāvātas dažādas apmācības un izaugsmes iespējas. Karavīriem ir iespēja mācīties un studēt gan militārajās, gan civilajās mācību iestādēs, tādā veidā ceļot savu kvalifikāciju un pilnveidojot sevi. Nacionālajos bruņotajos spēkos tiek gatavoti kvalificēti un profesionāli instruktori un virsnieki, kas pēc iespējas labāk un efektīvāk apmāca jaunos karavīrus, nodrošinot Nacionālos bruņotos spēkus ar apmācītu personālsastāvu, kas spēj darboties jebkurās situācijās.

Nacionālie bruņotie spēki piedāvā apmācības iespējas ne tikai profesionālā dienesta karavīriem, bet arī augstskolu studentiem, kuri ir iestājušies Zemessardzē.

Nacionālie bruņotie spēki piedalās starptautiskajās operācijās pēc to starptautisko organizāciju rezolūcijas, rekomendācijas vai lūguma, kurās Latvijas Republika ir dalībvalsts vai ar kurām tā sadarbojas, kā arī pēc Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) vai Eiropas Savienības dalībvalstu lūguma.

Kopš 1996. gada Nacionālie bruņotie spēki aktīvi iesaistās starptautiskajās operācijās, ievērojot Apvienoto Nāciju Organizācijas statūtus un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas dokumentus. 

Patlaban, slēdzot līgumu par profesionālo dienestu, karavīrs uzņemas godprātīgi pildīt militāro dienestu gan Latvijā, gan starptautisko organizāciju, piemēram, NATO un Eiropas Savienības, vienībās, gan starptautiskajās operācijās. Vienības dalībai starptautiskajās operācijās komplektē no karavīriem un militārajiem darbiniekiem. Protams, karavīram joprojām ir iespēja atteikties no dalības operācijā un izvēlēties dienestu tādā Nacionālo bruņoto spēku vienībā, kura nav iekļauta dalībai starptautiskajās operācijās, vai atvaļināties rezervē. Lēmums par atteikšanos karavīram jāpieņem, pirms sākas sagatavošanās dalībai operācijā. Piedaloties starptautiskajās operācijās, Nacionālo bruņoto spēku karavīri gūst praktisku pieredzi un vienlaikus pierāda spējas sadarboties ar NATO un partnervalstu bruņotajiem spēkiem.

Nacionālo bruņoto spēku karavīru sagatavotību un profesionalitāti augstu vērtē ārvalstu kolēģi. To apliecina gan saņemtās pateicības vēstules, gan augsta līmeņa amatpersonu teiktie atzinības vārdi, gan arī ārvalstu bruņoto spēku interese par apmācību nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas, ūdenslīdēju un jūras taktikas speciālistu jomā Latvijā.

Profesionālais dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos piedāvā sociālās garantijas un stabilu atalgojumu ilgstošu laika posmu, jo kareivju un instruktoru sastāva karavīri līgumu par profesionālo dienestu ar Aizsardzības ministriju slēdz uz pieciem gadiem.

Reklāma
Reklāma
Reklāma


48 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 6

0/2000

ja man tada doma pec viduskolas ir iet uz NBS :)

6 0 atbildēt

jas viss nospīdēs kruti, tad tur tikšu

6 0 atbildēt

emotion

2 0 atbildēt

hmm ... veelu veiksmi kas taisaas peec vidusskolas iegriesties NBS ... bet varu jau laikus briidinaat ka sastapsieties ar dizgan lielu nesakaartotiibu dazhaas jomaas ... un naudu kuru izteereesit prieksh aarstiem ... jums neviens netaisaas nemaz atdot ... nekad :)

1 1 atbildēt

savā ziņā apbrīnoju cilvēkus, kas izvēlas iet šo ceļu .. diemžēl vai par laimi arī mans puisis ir viens no viņiem.

0 0 atbildēt

aprakstu jau nu vareeji uzcept bik interesantaaku, ne tikai nospiest no reglamentiem un oficiaalajaam reklaamaam!

bet par video +

P.S. 7. bilde ir robezhsardzes kugjis!

0 0 atbildēt