local-stats-pixel fb-conv-api

Kā no kukurūzas grauda veidojas popkorns3

32 0

Katrā kukurūzas graudā atrodas neliels daudzums ūdens un eļļas. Atšķirībā no lielākās daļas graudu, popkorna sēkliņa no ārpuses ir cieta un mitruma necaurlaidīga, savukārt pašā sēkliņā, samērā blīvā daudzumā atrodas ciete. Pēc vārīšanās punkta sasniegšanas, sēkliņā esošais ūdens un eļļa tiek uzvārīti, grauda iekšpusē veidojot īpaši karstu, hermetizētu, zem paaugstināta spiediena esošu tvaiku un tas viss atrodas mitrumu necaurlaidīgā čaulā.

Šādu apstākļu rezultātā, sēklā notiek cietes klīsterēšanās process (līdzīgi, kā gatavojot klīsteri, pudiņus, ķīseļus un jebko citu, pievienojot cieti), masa kļūst mīksta un viegli formējama (elastīga). Spiediens turpina palielināties, līdz tiek sasniegts čaulas pāršķelšanas punkts: spiediens aptuveni 135 psi (salīdzinājumam, šampaniešu pudelēs esošais spiediens ir ap 70-90 psi), karstums – 180° C.

Sēkla tiek pārrauta ļoti ātri, radot pēkšņu, sēklas iekšpusē esošā spiediena krišanos un, līdz ar to, tvaiks ļoti strauji izplešanas, līdz ar endospermā esošo cieti un proteīnu, tādās kā gaisīgās putās. Strauji atdziestot šīm putām, proteīnu polimēri veido mums zināmo popkorna formu.

P.s. teksts ir oriģināltulkojums + papildinājums.



32 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

viss, es šodien nopirkšu popkornu mazliet alus un kāda laba filma!! vakars būs ideāls

4 0 atbildēt

Sakārojās popkornu emotion 

Klau, bet kā ir ar to popkornu priekš mikroviļņu krāsnīm? 

2 0 atbildēt

jammy,ar karameli

0 0 atbildēt