local-stats-pixel fb-conv-api

2x izdzīvo pēc atombumbas0

Japānis Cutomu Jamaguči tika atzīts par vienīgo cilvēku pasaulē, kurš divas reizes ir pārdzīvojis atombumbas sprādzienu, ziņo The Mainichi Daily News. Sertifikāts, kurš šo faktu apstiprina, tika pasniegts 93 gadus vecajam Cutomu 23. martā.

1945. gada 6. augustā, kad ASV bumbvedējs nometa uz Hirosimu atombumbu, Cutomu atradās šajā pilsētā darba darīšanās no kompānijas „Mitsubishi”, kur viņš strādāja par inženieri. Brauciena rezultātā viņš iekļuva sprādziena zonā un ieguva kreisās ķermeņa puses apdegumus. Steidzoties nākamo dien uz vilcienu, lai aizbrauktu no pilsētas, Cutomu gāja tikai divu kilometru attālumā no sprādziena epicentra un saņēma radiācijas devu.

9. augustā inženieris atgriezās savā dzimtajā Nagasaki, kur amerikāņi nometa savu otro atombumbu. 13. augustā savu tuvinieku meklējumos Cutomu atkal jau atradās netālu no sprādziena epicentra, saņēma vēl vienu radiācijas dozu

Pēc kara beigām japānim piešķīra Hirosimas un Nagasaki atombumbas sprādziena pārdzīvojušā statusu. Taču 1960. gadā viņš mainīja dokumentus un nejauši pazuda dati par viņa ierašanos Hirosimā, kad tur tika nomesta atombumba.

 

Cutomu jau iepriekš vērsās dažādās iestādēs, lai tiktu atjaunoti ieraksti, taču neviens nevēlējās to darīt, jo visi apgalvoja, ka tas vīrietim vienalga nedotu nekādus atvieglojumus.

2009. gada 19. janvārī Cutomu iesniedza jaunu prasību par ierakstu atjaunošanu un atbildē viņam iedeva sertifikātu. Kā apgalvo Cutomu, šis sertifikāts kalpos par atgādinājumu nākošām paaudzēm par atombumbu izraisītajām šausmām. Jāatzīmē, ka atombumbu nomešanas rezultātā uz Hirosimu un Nagasaki gāja bojā 210 tūkstoši cilvēku.

18 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000