Šokolāde ir dažādu veidu konditorejas produkti, kuru ražošanai izmantoti kakao augļi. Šokolāde, tāpat kā kakao koki, cēlusies no Centrālās un Dienvidamerikas. Indiāņi izsenis izmantojuši samaltas un apceptas kakao koka augļu sēklas (kakao pupas) dzērienu pagatavošanai. Vārds "šokolāde" cēlies no acteku vārda čokolatl - rūgtais ūdens, ar ko acteki apzīmēja kakao dzērienu. Šokolādes un kakao pulvera iegūšanai izmanto "kakao pupas", ko audzē tropiskajos zemeslodes rajonos. Svaigām kakao pupām vēl nav raksturīgās smaržas un aromāta, tāpēc tās vispirms fermentē un žāvē. Izžāvētas kakao pupas pārsvarā sastāv no taukiem (tiem raksturīga kušana apmēram ķermeņa temperatūrā), kā arī ogļhidrātiem, olbaltumvielām, aromātiskām vielām, organiskajām skābēm. To sastāvā ietilpst dažādi alkaloīdi, galvenokārt teobromīns un nedaudz kofeīna.
Šokolādi gatavo, sajaucot saberztas kakao pupas un kakao eļļu ar cukuru un pievienojot dažādas piedevas.
šokošokošokolāde4
14
0
Kakao koks...
...šokolādes fabrika...
Reklāma
.. un dažas interesantas šokolādes lietiņas:
Šokolāde svara vērotājiem (uz gabaliņiem norādīts kaloriju skaits)
šokolādes laptops
Reklāma
šoko-pele
šoko-klaviatūra
šokolādes TV...
Reklāma