local-stats-pixel fb-conv-api

Ziemeļblāzma,kā tā veidojas.7

90 7

Raksts būs par to,kā rodas ziemeļblāzmas un kur tās rodas visbiežāk un spēcīgāk.

es pieļauju domu,ka vairums cilvēku nezin,kā rodas šīs skaistās krāsas debesīs,sniegšu ieskatu.

Kas ir polārblāzma,polārblāzma ir izdalītas daļiņas no Saules kuras tiek cauri Zemes magnētiskajam laukam un rada mums visiem zināmās krāsas debesīs-polārblāzmu,tā rodas kad sajaucas atomi un molekulas,piemēram,kā slāpeklis un skābeklis - ienākot zemes atmosfērā.

Kas izraisa polārblāzmu?

Pēdējā laikā uz Saules notika vētras,kas izraisa dušu ar uzlādētām daļiņām - elektroniem un joniem kuri tiek šļākti no Saules,prom gar tās magnētiskā lauka līnijām.

Planētai Zeme ir savs magnētiskais lauks,šis magnētiskais lauks veido magnotosfēru ar magnētisko vairogu ap Zemi,šis vairogs novirza šīs sūtītās neskaitāmās daļiņas tā lai priecētu mūsu acis un vienlaikus aizsargātu mūs.

Magnotosfēra aizsargā Zemi no bīstamām starpzvaigžņu daļiņām. Lielākā daļa šo daļiņu tiek vērstas prom no Zemes,bet galu galā daudz paliek šeit pat uz Zemes magnētiskajiem poliem.

Šīs enerģiskās daļiņas atsitas pret neitrālajām daļiņām,Zemes augšēšos slāņos,radot zaļu vai sarkanu gaismu - ziemeļblāzma.

Ziemeļblāzmas visbiežāk tiek sastaptas joslā annulus - riņķis aptuveni 3.000 km rādiusā,centrēts uz magnētiskā pola.

Tāpēc arī visbiežākās vietas kur notiek šī parādība ir ziemeļu valstis,Norveģijā ir ļoti liela ziemeļblāzmu aktivitāte,kas nemaz nav tik tālu no mums ;) Krievijas reģionos arī ir novērojama augsta aktivitāte. Domājat,ka aktivitāte notiek tikai aukstajos reģionos - no,no,no - tā nav Austrālijā un Jaunzēlandē arī ir ļsalīdzinoši augsta aktivitāte.

Eiropas vidienē gan tas ir retums,esam par tālu no annulus reģiona.

Aktivitāte uz Saules izraisa koronālo masu izšļakstīšanos,kas var izraisīt annulus paplašināšīnāšanos,tādējādi ziemeļblāzma ir novērojama zemākos platuma grādos,tās ir tās reizes,kad ziemeļblāzmu ir iespejms,redzēt citos apgabalos,ne tikai polos.

+ Saulei ir ļoti daudz magnētisko lauku,kā veidā rodas spagetī veidīgie izšļākumi uz saules un tas notiek jo Saule griežas un tiek izkropļoti tās magnētiskie lauki.

Ziemeļblāzmas augstums var būt no 100 - 4000 km virs zemes.

Reklāma
Reklāma
Reklāma
90 7 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000

Gribētos dzīvē redzēt ziemeļblāzmu.

2 0 atbildēt

Lai jau tā būtu.

Bet no kuras informācijas,galvas?

2 0 atbildēt

Raksta aututors, manuprāt, ir nedaudz pārpratis informāciju. Pamatā viss ir pareizi, taču ziemeļblāzmai ar Saules koronārajiem procesiem nav tieša sasaiste. Uz saules notiek kodolsintēzes process, kur ūdeņradis tiek pārvēsts hēlijā un šis kodolsintēzes process arī izraisa spēcīgu elektromagnētisko starojumu. Saules koronāraie pprocesi ir tikai šī elektromagnētiskā starojuma blakusprodukts (blakusparādība). Saules koronāro procesu  produkti paši zemi nevar sasniegt, jo tiem ir vajadzīga pastāvīga uzlāde, kas atraujoties no Saules virsmas, samazinās par vairākām kārtām uz vienu attāluma vienību. Tieši Saules kodolprocesu izdalītā enerģija arī izraisa ziemeļblāzmu, jo Zemes magnētiskais lauks mūs arī aizsargā no šīs nāvējošās radiācijas. 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

Amazing

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt