local-stats-pixel fb-conv-api

Špakteļmasas un ko ar viņām iesākt.9

91 3

Tātad iepriekšējā rakstā par ģipškartona plāksnēm, kāds jautāja vai nevarētu uztaisīt rakstu un nedaudz salīdzināt špakteļmasas. Jau iepriekš varu pateikt, ka šeit tiks aplūkota tikai viena gatavā špakteļmasa - SHEETROCK, pārējās veidojas reaģējot ar ūdeni, tātad nopērkamas veikalā maisos, pulvera veidā. Turklāt, minēšu tikai tās, par kurām daudz maz kaut ko zinu. ;)


Vispirms derētu uzzināt ko tad īsti ar šamo var darīt. Ja nemaldos, tad cilvēki jau izsenis vēlējušies līdzenas sienas, kas ļauj vieglāk iztapsēt istabas, nokrāsot tās vai gluži vienkārši dabūt līdzenus, baltus griestus. Špakteļmasas dod šādu iespēju, šeit gan jāpiebilst, ka tās ir domātas lietošanai plānās kārtās (ja nepieciešams vairākās) un to žūšanas laiki ir atkarīgi no izstrādātāja. Protams, pielieto ģipškartona plākšņu noklāšanai kā apdares elements.

Sākšu ar tām, kurām ir nācies pašam saskarties un tad jau komentāros varēsim tikt skaidrībā vai tā ir patiesība. ;)

Vispirms - KNAUF produkcija. Kā visiem labi zināms, tad KNAUF ir viena no vadošajām firmām pasaulē, ja ne, tad vismaz Eiropā, kas nodarbojas ar sausās būves risinājumu izstrādāšanu un nepieciešamo materiālu ražošanu. Tai skaitā arī špakteļmasu. Nav nācies dzirdēt par gatavajām KNAUF špakteļmasām, bet par maisos nopērkamajām gan. Tātad:

Knauf Uniflott ir špaktele ģipškartona plākšņu šuvju aizpildīšanai un skrūvju galvu aizšpaktelēšanai. Nav domāta visas ģipškartona sienas noklāšanai, jo ir sasodīti cieta un vispār nav domāta slīpēšanai. Aizšpaktelējam šuves, skrūvju vietas un viss. Pagaidam kamēr nožūst un klājam nākamo kārtu. Ja esat nolēmis nošpaktelēt kādu sienu, kas nav no riģipša, tad lūdzu ņemt vērā faktu, kad sacietējot pilnībā šī masa kļūst nolāpīti cieta un var rasties lielas grūtības to norīvēt un noslīpēt vajadzīgajā biezumā, lai nemestos ēnas.

Pie plusiem varu pierakstīt to, ka šī ir, iespējams, VIENĪGĀ špakteļmasa šuvēm, kurai var mēģināt nepielietot šuvju lentas, bet var strādāt arī bez tām. Tas, protams, nav ieteicams.

Knauf Fugenfüller ir špaktele ģipškartona plākšņu šuvju aizpildīšanai, nesacietē tik stipra kā Uniflott un ir obligāti jāiestrādā šuvju lentas. Šeit varu piezīmēt, ka labāk ir izvēlēties papīra lentas nevis plastmasas sietus, jo papīrs pēc fizikālajām īpašībām labāk uzņem kustību spēku. Protams, iestrādājam špakteļmasā nevis taisam visādus brīnumus pa virsu. ;D

KNAUF BOARD-FINISH ir pulverveida špaktele uz ģipša bāzes ar piedevām, kas ļauj iegūt ļoti līdzenu un gludu virsmu. Kā jau liecina vārds finish, tad ar šo špakteļmasu varam arī nobeigt apdares darbus. Pats neesmu strādājis ar šo produktu tāpēc nevaru spriest kā klājas virsū un kā rīvējas. Tiesa, tas jau atkarīgs arī no paša strādnieka.

VETONIT LR arī ir kārtējā pulverveida špaktele. Pārmaiņas pēc šis nav KNAUF produkts. Jāpiebilst, ka domāta tikai sausām telpām un ir ārkārtīgi mīksta. Ražotāji vienas kārtas biezumu noteikuši 1-3mm, žūšanas laiks vasarā nebija tas lielākais ~12h, bet jāņem vērā ka pie mums tas var ievilkties arī savas 24h. Ir sanācis strādāt dažās telpās ēnas pusē, kur saimnieks izvēlējās šo brīnumu un atnākot no rīta masa joprojām bija pelēcīga un līdz galam neizžuvusi.

VETONIT VH vēlviena pulverveida špaktele no VETONIT. Šī špaktele gan ir ūdens izturīga un ir bāzēta uz cementa. Var pielietot arī kā nobeiguma izlīdzinātāju, bet izstrādāt ir nedaudz grūtāk, jo ir mazliet raupjāka par citām. Tā kā cementa bāze, tad būs arī grūtāk noslīpēt. Interesanti ir tas, ka pieejama gan baltā, gan pelēkā krāsā.

VETONIT KR šī špakteļmasa jau ir kaut kas tuvāks patiesībai. Vienkārši sakot domāta, lai nobeigtu apdares darbus un ir smalkāka nekā VH, tātad arī vieglāk izstrādājama. Pie plusiņiem liekam to, ka ražotāji ir pielikuši organiskās līmes saistvielu - tātad labāk saķeras un ir noturīgāka pret plaisāšanu iekšējos stūros.

SHEETROCK kā noprotams ir vienīgā gatavā špakteļmasa ko šodien aplūkošu. Kā jau daudzas gatavās špaktelēšanas tepes, arī šī nodrošina ātrāku sienu apstrādi un augstāku produktivitāti, t.i. ātrumu. Proti, nopērc, atver un lieto. Ta gan jāpiezīmē arī tas, ka nav nepieciešams ūdens un mikseris, kā pulverveida špakteļmasām, nerodas tik daudz atlikumi un nevar sajaukt biezāku, šķidrāku - vienmēr būs tāda pati konsistence. Jāpiemin, ka SHEETROCK ražo USG, kas ir amīšu kompānija. Šeit gan daudz nevaru no prakses pielikt klāt, kā vien to, ka nobeiguma kārtai lieto smalgraudaino SHEETROCK no zaļās bundžas. Viegli uzklāt un slīpēt.

Tātad, šis bija neliels ieskats špakteļmasās, kuras visbiežāk sastopamas Latvijas būveikalos. Cerams, kādam palīdzēja. Nekāda lielā salīdzināšana šeit neiznāca, bet aptuvenu ieskatu var gūt ko vajadzētu ņemt, ja izdomājam uztaisīt kādu riģipša konstrukcijas sienu vai ielikt jaunus logus un apdarināt aili. Komentējiet, vērtējiet. :)

91 3 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Vēl špakteļmasu izmanto cacām uz sejas (:

13 1 atbildēt

nu jā.. sheetrock tiešām ir laba, bet ar vetonit arī var strādāt.. ;)

 

++

1 0 atbildēt

sheetrock slikti slīpējas, daudz labāka ir Gyprock gatavā špaktele! Nevar aizmirst arī to, ka Sheetroks maksaa 15 ls spaini, bet Gyprock tikai 7 Ls ;) / Būvinženieris

0 0 atbildēt

Ar ko var aiztaisīt sienas starpas ?

0 0 atbildēt

Ja es mācītos par apdares speciālistu liktu + un liktu pie fav.

tākā nemācos par to, tad nu palikšu neitrāls

0 0 atbildēt

;D 

0 0 atbildēt

Njā, r*nta laikā daudz nācās strādāt ar špakteļiem ;[

0 0 atbildēt