local-stats-pixel fb-conv-api

SMS – 3 burti, kas mainīja vēsturi. Fakti.5

96 0

Pirmā īsziņa bija nosūtīta 1992. gada 3. decembrī. To izdarīja britu inžinieris Nils Papuorto. Tekstā bija norādīti tikai divi vārdi: “Priecīgus Ziemassvētkus!”
SMS tehnoloģijas pamatlicējs ir somu inžinieris Mattijs Makkoners. Pirmo reizi šī ideja ienāca viņa galvā senajā 1984. gadā, ka viņš atradās Kopenhāgenas mobilo komunikāciju nākotnes konferencē.

Vienā SMS ietilpst 92 latīņu simboli vai 70 kirilicas simboli. Tas notika tāpēc, ka šīm valodām ir citādāks kodēšanas veids.
Maksimālais izmērs GSM standartā ir 140 baiti.

Kā norāda statistika, ap 40% mobilo telefonu lietotāji aktīvi izmanto SMS pakalpojumus.

ASV ir vadošā valsts, kas visvairāk nosūta SMS, neskatoties uz to, ka strauji attīstās alternatīvas internetā – Whatsapp, Messenger u.c. ASV nosūta ap 830 miljardus SMS gadā. ASV tīņi, kuru vecums ir no 13 līdz 17 gadiem mēneša norma ir 1500 nosūtītās īsziņas.

Ikdienu pasaulē tiek nosūtītas ap 25 miljards SMS. Lielbritānijā Jaunā gada priekšvakarā tiek nosūtītas 10 miljards SMS stundas laikā.

Pedro Matiass minūtes laikā uzrakstīja 264-simbolu garu ziņu ar telefona LG V3 palīdzību. Portugālieša sniegums tika ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā.

Lielbritāniete Melisa Tomsone uzstādīja pasaules rekordu uzrakstot sekojošu frāzu ātrāk par 26 sekundēm:


«The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality, they seldom attack a human»

Zinātnieki ir izpētījuši, ka cilvēka koncentrēšanās spējas, rakstot vai lasot SMS, par 23% lielākas par auto vadītāju. Tieši tāpēc – rakstīt SMS pie stūres ir 2x bīstamāk kā braukt alkohola reibumā. Viens no piemēriem – vilciena katostrofa Čatsvortā 2008. gadā, kur dzīvību zaudēja 25 pasažieri. Izmeklēšanas laikā noskaidrojās, ka vadītājs pirms notikuma nosūtīja 45 īsziņas.

Balstoties uz mobilo operatoru finanšu rādītājiem, izmantojot SMS, tie ik gadu saņem ap 114.6 miljardu dolāru tīrās peļņas.

2014. gada maijā kompānija Soma Coal Mining atlaida no darba 2800 ogļračus ar SMS palīdzību.

96 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://lifehacks.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

"Lielbritānijā Jaunā gada priekšvakarā tiek nosūtītas 10 miljards SMS stundas laikā."

Nopietni? Vidēji sanāk, ka katrs Lielbritānijas iedzīvotājs (zīdaiņus un vecus cilvēkus ieskaitot) nosūta 150 SMS stundā. Tas kaut kā šķiet ne pārāk iespējami.

3 0 atbildēt

Nice. Pirmā īsziņa gandrīz manā dzimšanās dienā!  emotion 

0 0 atbildēt