local-stats-pixel fb-conv-api

Nostalģija - Spilves lidosta7

243 1

Sveiki. Pastāstīšu jums par sava rajona apkārtni. :)

(iepriekšējie raksti: http://www.spoki.lv/paparazzi/Celojums-uz-paradizi-Fuerteventura/569922 , http://www.spoki.lv/automoto/Ciemojoties-TOP-GEAR-pasaule/570405)

Es dzīvoju Iļģuciemā, tuvu Spilves lidlaukam, un man patīk šīs lidostas apkārtne, tāpēc nolēmu par to pastāstīt.

Spilves lidlauks atrodas Spilves pļavās – starp Bolderāju un Iļģuciemu. Gar to iet Bolderājas šoseja un kravas dzelzceļš uz Bolderāju.

Padomjlaikos, līdz 1974.g., šī lidosta bija lielākā lidosta Baltijas valstīs. Šajā lidostā nosēdās tādu kompāniju lidmašīnas kā vācu Lufthansa vai krievu Aeroflot. Šeit atradās arī helikopteru nosēšanās lauks, lidostu izmantoja militārajiem nolūkiem.

Kad beidzot tika uzcelta Rīgas Starptautiskā lidosta 1974.gadā, tā bija primārā Latvijas lidosta, taču no Spilves lidostas joprojām lidoja propelleru lidmašīnas uz tādiem galamērķiem, kā uz Tallinu, Viļņu un Minsku(Baltkrievija).

Mans tēvs stāstīja, ka viņš arī lidoja no šīs lidostas 1980.gados. Tagad tas ir neiedomājami!

Tagad pati Spilves lidosta ir drīzāk okupācijas mantojums, kas saglabājies no PSRS.

Kāpēc es pieminēju PSRS? Šeit viss liecina par to! Sirps un āmurs ir gandrīz visur uz ēkām, palikušie pārbaudes kontrolpunkta grausti, automobiļu un lidmašīnu riepas kas mētājas gar visu lidostu ar uzrakstiem „Made in USSR”... Nevaru teikt vai tas ir labi, vai slikti...

Pavisam nesen, kad pagaišgad Spilves lidostas terminālā varēja tikt iekšā, Rīgas svētkos, es beidzot tiku iekšā lidostā legālai apskatei. Ak dievs, cik iekšā ir tomēr skaisti! Galvenais, ka agrāk šo skatu redzēja visi kas atlidoja vai izlidoja, bet tagad tas skaitās kaut-kas neiedomājams!

Tagad tas ir muzejs!

Kas notiek ar pašu lidlauku tagad?

Tagad daudzi lidlauka celiņi ir pamesti un pa tiem vakaros staigā cilvēki un laiž radio vadāmās lidmašīnas. Īstie lidaparāti izmanto tikai skrejceļu, angārus un lidmašīnu stāvvietu blakus ēkai...

Oriģināli, skrejceļu uztaisīja 1,6km garu, taču tagad legāli var izmantot tikai skrejceļa 1km. Dažviet skrejceļš ir nedaudz atremontēts, un no jauna ir uzvilktas visas līnijas.

Skrejceļa beigās ir drošības nolūkos uztaisīts postenis, un nesen arī tika uztaisīts nožogojums. Taču reāli, lidlaukā var tikt gan ar kājām, gan ar auto. Kaut daudzi ceļi līdz lidlaukam tika aizrakti, es zinu vienu ceļu pa kuru var tikt un braukāt pa skrejceļu. Pagaidām tā nav problēma. Bet problēma būs, kad kaut kāds agresīvs auto vadītājs mēģinās pa skrejceļu izspiest maksimālo auto ātrumu un saskriesies ar vieglo lidaparātu.

243 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

sērpu???Varbūt sirpis?

3 1 atbildēt

Es tur ar ričuku no Spilves pļavām iemaldijos

2 0 atbildēt

Bija interesanti. Malacis. :) Tev izdevās "nodot tālāk" to nostaļģijas sajūtu. :)

2 0 atbildēt

 

jā, jo iekšā bija sargs kas brauca virsū, kad lūrēju pa logu. kad lūdzu parādīt kas ir iekšā, vēlreiz uzdirsa, un viss ko es toreiz pamanīju - bija greznie griezti!

a kas?

0 0 atbildēt

 

a, nu skaidrs... vnk man tāda valoda ;)

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt