Paverot vēstures lappuses var uzzināt ļoti interesantus faktus par saldējuma rašanos. Jau pirms 3000 gadiem cilvēki zināja, ka, sajaucot kalnu sniegu un ledu ar augļu sulu, kanēli vai medu, iznāca lielisks atspirdzinājums.
Saldējumu, kādu pazīstam šodien, pirmie sāka gatavot itālieši, bet pirmā saldējuma kafejnīca savas durvis vēra Francijas galvaspilsētā Parīzē 1651. gadā.
Tā saldējums kļuva populārākais deserts visā Eiropā, vēlāk visā pasaulē.
Rūpnieciska saldējuma ražošana Igaunijā sākās 77 gadus atpakaļ. Evald Rooma tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem igauņu saldējumu ražotājiem un viņa iesauka bija„Tēvocis Eskimo”. E.Rooma ir dzimis 1911. gada 6.jūnijā Tartu uzņēmēja ģimenē. Viņš izglītību ieguva mācoties Tartu Tirdzniecības skolā un Tehniskajā ģimnāzijā.
Strādājot par šoferi krustmātes ģimenē, kuras mājā bija ledus pagrabi, E.Rooma radās ideja par saldējuma ražošanu. Pirmie saldējumi tika izgatavoti 1932. gadā un tika vesti uz Tartu dziesmu svētkiem. 1932.gadā E.Rooma nopirka savu pirmo saldējuma gatavošanas rokasmašīnu Husqvarna. Sākotnēji saldējumu pārdeva tikai kapu svētkos, gadatirgos, dažādās izstādēs. Sākumā saldēšanas iekārtu nebija, saldējuma ražošanas rūpniecībā izmantoja ledu, kas bija 3-4m augsta kaudze pagalmā zem 0.5m bieza skaidu slāņa. Ar skaidām pārklāts ledus nekusa arī vasarā. Saldējumu transportēja aukstuma kastēs ar zirgiem, vēlāk ar mašīnu. Saldējumus pildīja vafeļu tūbiņās, kuras sākotnēji iegādājās no kafejnīcas, vēlāk E.Rooma vafeles sāka cept pats.
1934.gadā sākās lielu apjomu saldējuma ražošana. Tajā pašā gadā E.Rooma nodibināja kompāniju "Eskimo", kurai bija sava reklāma un logo. Sākumā ražoja saldējumus uz kociņa, kurus papīrā iepakoja ar rokām. Palielinoties saldējuma ražošanai, saldēšanas iekārtas pasūtīja no Somijas, kas ļāva E.Rooma pirmajam Igaunijā sākt ražot iepakotu saldējumu. Ražoja sulu, piena un arī krējuma saldējumu. Mēģināja pat gatavot saldējumu ar liķiera pildījumu, bet tas palika tikai savai garšošanai. Saldējumu E.Rooma ražoja līdz Otrā pasaules kara beigām.
1987. gadā E.Rooma nodibināja mazu uzņēmumu "Eskimo", Jaani ielā12, Elvā, kurā saldējumu ražoja pēc pirmskara receptēm. Uzņēmums pastāvēja līdz 2004. gadam.
Liela daļa tā laika saldējuma recepšu un kompānijas "Eskimo" saldējuma gatavošanas iekārtas šodien atrodas Balbiino saldējuma muzejā.