Kokosrieksts.
Dresētie pērtiķi
Sumatrā kokosriekstu vākšanai izmanto dresētus pērtiķus,kas labi atšķir gatavus augļus no zaļajiem.
No kokosrieksta izmanto visu-izgatavo virves,sukas,karotes un dažādus mākslas priekšmetus.Kodola iekšpusē ir baltums,ko var saberzt un uzbērt kūkai.No kokosriekstu taukiem ražo arī margarīnu un ziepes.Par kokospalmu dzimteni uzskata gan Dienvidameriku,gan Āziju.1-2 cm bieza balta,cieta ēdama kārta-kopra.Kodols 1-2 cm diametrā.
Viss,ko vajag dzīvei
Kokospalma sanskritā nozīmē "viss,ko vajag dzīvei''.Palma aizsargā(to izmanto māju celtniecībā),apģērbj(no riekstu čaumalu matiem gatavo diegus)un pabaro.Palmām ļoti patīk saules gaisma un mitrums.Pateicīgos apstākļos tā var saražot līdz 200 kokosriekstiem mēnesī.Kokospalmas ir līdz 30 m augstas un kokosrieksti ir līdz 4 kg smagi.
Negatavu augļu sula
Arī negatavu (zaļu) kokosriekstu sula ir dzerama-salda un atsvaidzinoša.Tiesa,dažām kokosu šķirnēm negatava augļa sula itin nemaz nav garšīga.
Sanskrits-sena zinātnes un reliģijas valoda Indijā.
Banāns.
Augs ar 400 augļiem
Banānu dzimtene ir Indonēzija, tomēr izrādās,ka banāni neaug kokos,bet gan lielos lakstaugos.Pēc 300-400 augļu saražošanas augs iet bojā,bet nākamā raža būs pēc pusgada no blakus dzinumiem.Lakstaugs ir līdz 8 m augsts.
Āfrikas banāni
Ļoti daudzās Āfrikas saimniecībās tieši banānu audzēšana ir galvenais iztikas avots-gan ēšanai,gan pārdošanai vietējiem.Tas nozīmē,ka liela daļa izaudzēto banānu paliek šajā kontinentā.Āfrikā banānu pievieno ikvienam ēdienam gan omletēm,gan putrām un tomātu zupām.
Kā izveidojas banāns
Vispirms augam parādas bordo krāsas pumpurs.Tam atveroties,zem katras ziedlapiņas redzams nākamais banānu ķekars.Ziedam augot uz leju,uz tā izveidojas 7-8 ķekari.Pēc dažiem mēnešiem banāni ir gatavi.
Banānus vāc zaļus,
pēc tam gatavina īpašās telpās ar etilēna gāzi.Šiem augļiem nepatīk zema temperatūraJa ta nokrītas zem +13 pēc celsijas banāni kļūst pelēcīgi.Sastopamas arī sarkanu un violrtu banānu šķirnes.
Mangostāns.
Daudzu garšu buķete
Mangostāns ir saldi skābens,sulīgs,sātīgs un aromātisks.Ar persiku,aprikožu,mango un ananasu garšas buķeti,bet smaržo pēc avenēm.Auglis ir bagāts dažādiem vitamīniem un vielām,kas ārstējot pat no vēža.Klīst leģendas,ka Anglijas karaliene Viktorija piedāvājusi lielu atlīdzību tam,kas viņai atvedīs mangostānus.
Rambutāns
Mūžzaļi koki
Augļi ar asajiem sariņiem aug mūžzaļos kokos.Izplatīti šie koki ir Dienvidāzijā,kur sastopami teju katrā dārzā.No augļa aizmešanas līdz ražai paiet aptuveni 100 dienu.
Gandrīz caurspīdīgs
Kad noloba augļa miziņu,mīkstums izrādās sulīgs,salds un gandrīz caurspīdīgs.Rambutāns ir 3-6 cm garš.
Karambola jeb zvaigžņu auglis.
Zvaigžņu forma
Dzeltenajam auglim,kuru pārgriežot izveidojas zvaigznes forma,ir ēdama taukaina miziņa.Kožot tas atgādina kraukšķīgu ābolu,arī pēc garšas mazliet līdzīgs mūsu tik ierastajam rudens auglim.
No zaļa dzeltens
Karambola ir iecienīts un izplatīts auglis Āzijā.Tas,līdzīgi kā āboli,aug karambolas kokā.Vispirms uzzied ar sārtiem ziediņiem ,tad aizmetas auglis,kas sākumā ir zaļš un beigās nogatavojas dzeltens.
Ananass.
Veidojas no ogām
Pie auga stublāja pamatnes virs lapu rozetes paceļas čiekurveida vārpa ar 100-150 ziediem.Katra ziediņa auglis ir oga.Kad visas ogas saaug kopā,izveidojas augļkopa-ananass ar lapu čemuru augšgalā.No iedēstīta stādiņa līdz gatavam ananasam paiet 18 mēneši.Ananasa augs izaudzē tikai vienu augli un tad iet bojā.
Augļu karalis
Ananasu dzimtene ir Dienvidamerika,bet uz Eiropu tos veda Amerikas atklājējs Kristofors Kolumbs.Šodien trešā daļa pasaules ananasu tiek izaudzēta Havaju salās.Senos laikos ananasu bija tik maz,ka tos devēja par augļu karaļiem.Ananas ir līdz 150 cm augsts un līdz 120 cm garas lapas 30 un vairāk lapu.
Džekfrūts
Viens no lielākajiem augļiem pasaulē
Iespaidīgi ir šī augļa izmēri-no 30-100 cm garumā un svarā pat vairāk nekā 25 kg!Turklāt džekfrūts neaug uz zemes kā ķirbis,bet gan karājas kokos!Džekfrūtu koki,no kuriem izgatavo dažādus mūzikas instrumentus,mēbeles un darbarīkus,izplatīti Āzijā un Austrālijā.Melnais makaks arī iecienijis džekfrūtu.
Ananasa un gurķa garša
Ja atvēr džekfrūta aptuveni centimetru biezo mizu,var redzēt,ka tā auglis sastāv no atsevišķiem nodalījumiem.Pēc garšas līdzīgs ananasam,tikai maigāks.Bet marinēts garšo pēc gurķiem!
''Pineapple'' jeb priedes ābols
Pirmo reizi ieraugot šo augli, eiropiešiem tas šķitis līdzīgs čiekuram(angliski ''pine'')
ar mīkstumu kā ābolam(angliski ''apple'').