Daudziem nav noslēpums, ka šampanietis ir diezgan gastronomisks un universāls vīns.
Zināšanai:
*Šampanieti ražo Francijas ziemeļos, Šampaņas provincē. Saskaņā ar likumu šampanieti var radīt tikai no trim vīnogu šķirnēm: baltās Chardonnay un divām sarkanajām – Pinot Noir un Pinot Meunier.
*Tādi produkti kā etiķis, ļoti asas vai ļoti saldas mērces var nogalināt šampanieša garšu. Šokolāde, saldumi, lielākā daļa augļu, svaigs ķiploks, tomāti, zaļumi – tie ir riska produkti šādam vīnam.
*Šampanietis apreibina vairāk un ātrāk nekā identisks negāzēts vīns. Nav precīzi zināms, kāpēc burbuļi pastiprina alkohola iedarbību. Mediķi domā, ka oglekļa dioksīds burbuļos iedarbojas uz zarnām un paātrina alkohola nonākšanu asinīs.
Ja vēlamies šikot, tad ielūkosimies dzērienu cenrādī-
Visdārgākais šampanietis: Krug, Clos du Mesnil 1995, cena 750 USD
Dārgākais “Blanc de Noir” (no sarkanajām Pinot Noir un Pinot Meunier vīnogām): Bollinger Blanc de Noirs Vieilles Vignes Francaises 1997, cena 400 USD
Dārgākais “Rosé” (rozā): Dom Pérignon Rosé 1995, cena 350 USD
Dārgākais “Blanc De Blanc” (no baltajām Chardonnay vīnogām):Salon 1995, cena 242 USD
Dārgākais “Vintage” šampanietis (tiek izmantota īpaši labvēlīga viena gada vīnogu raža): Krug 1990, cena 224 USD
Dārgākais “Non-Vintage” šampanietis (tiek izmantotas vīnogas no dažādu gadu vīnogu ražām, līdz ar to uz etiķetes netiek minēts vīnogu novākšanas gads): Krug Grand Cuvée, cena 172 USD
Dārgākais dzirkstošais vīns: Ca'Del Bosco, Cuvée Annamaria Clementi 1993, cena 154 USD
Runājot par bērnu šampanieti, Amerikāņu psihologi atklājuši, ka bērnu šampanietis var novest pie atkarības. Nedaudz paskaidrojot, galdā liekot bērnu šampanieša pudeli, tiešā veidā tiek stimulēta bērna vēlme iedzert - pagaidām gan viņš izvēlas šo nekaitīgo dzērienu, bet, gadiem ejot, tas var pārvērsties kaitīgā ieradumā, jo bērns no mazotnes būs pieradis pie tā, ka dažādi notikumi ir jāatzīmē ar dzēriena pudeles atkorķēšanu.
Aktuālu tēmu noslēdzot, ielūkosimies šampaniešbildēs un izpētīsim video. Kopsim ādu ar šampi. (: