local-stats-pixel

Mirte3

16 2

Šodien pastāstīšu par istabas augu mirti. Mirte, jau no seniem laikiem aug latviešu mājās. Laviešu meitas ar mirtes ziedošajiem zariņiem pina sev vainagus kāzu dienā vainagam. Agrāk mirte auga gandrīz katrā lauku mājā, bet tagad tā tiek aizmirsta.

Parastā mirte (Myrtus communis) ir ar sīkām lapiņām, biezi zarots krūms, kas telpās izaug aptuveni 1,5 metra garumā. Mirtes zied bagātīgi ar nelieliem bālgani dzelteniem, smaržīgiem ziediņiem.

Mirte vislabāk jūtas vēsās telpās, īpaši ziemas periodā, kad maz gaismas. Augam jāierāda gaiša vieta, bet jāsargā no tiešiem saules stariem. Mirte ir jutīga pret pārliešanu un arī pret iekaltēšanu. Augsnei jābūt viegli skābai, tā nedrīkst būt kaļķaina, tādēļ mirti laista ar mīkstu ūdeni un mēslo ar mēslojumu, kurš nesatur daudz kalcija. Mirti viegli pavairot ar spraudeņiem, kurus sprauž siltumā, gaismā, zem seguma. Mirti ik pa laikam apgriež, lai veidotos kompakts krūms.

Parasti mirti izmanto elpceļu iekaisumu ārstēšanai, pret angīnām, bronhītiem, urīnceļu iekaisumiem, nefrītiem, strutojošiem ausu iekaisumiem. Auga darbība ir antibakteriāla, pretiekaisuma, savelkoša, tonizējoši stimulējoša. Tautas medicīnā mirtes novārījumu iesaka lietot kuņģa, aknu un divpadsmitpirkstu zarnas iekaisuma gadījumos. Šāds novārījums iedarbojas arī kā urīndzenošs līdzeklis. Mirtes kompreses liek klāt arī kaulu lūzumu gadījumos, jo tas veicinot dzīšanu. Bet uzlējumu no mirtes lapām izmanto, ja ir mazasinība. Mirtes ēteriskās eļļas izmanto parfimērijā un kosmētikā. Pielieto homeopātijā.

Parasti, audzējot mirti telpā, tā palīdz attīrīt gaisu, pasargā no iespējas saslimt ar dažādām vīrusu infekcijas slimībām.

Mirte kā skaists telpaugs ir pazīstama kopš seniem laikiem. Tās dzimtene ir Vidusjūras apgabals, kur ir karstas, sausas vasaras, bet vēsas un mitras ziemas. Tas arī norāda, kā mirte jākopj, proti, jācenšas tai sagādāt tādus dzīves apstākļus, kādi ir puķes dzimtenē.

Ziemā mirte jānovieto pēc iespējas gaišākā un vēsākā vietā. Vēlams, lai temperatūra labākajā gadījumā būtu +10 grādu pēc Celsija, bet ne augstāka par +15 grādiem. Ja ziemā mirti tur tumšā un siltā telpā, novēro lapbiri, kā arī tai mēdz uzmesties pūkainās bruņutis. Padomājiet, vai pa ziemu jums nav iespējams augu pārvietot uz citu telpu.

Mirti nedrīkst iekaltēt, tā jālej vienmērīgi ar mīkstu ūdeni. Līdzko mirtei ir par sausu, tai birst mazās lapiņas. Pēc tam lapas ataug, bet pavisam sīkie zariņi sakalst. Šajā laikā mirte jālaista uzmanīgi, jo sasirdzis augs patērē mazāk valgmes, tāpēc to viegli var pārliet.

Mirtei patīk, ja to rasina, tikai ne ar cietu ūdeni, jo tad uz mazajām lapiņām paliks neglīti kaļķa pleķīši.

Pavasarī un vasarā mirte jātur gaišā vietā, bet jāsargā no tiešiem saules stariem.

Mirte jāstāda irdenā augsnē – lapu trūdzemes, mēslotas kūdras un smilts maisījumā. To mēslo ar telpaugiem domātu kombinēto mēslojumu tāpat kā visus telpaugus.

16 2 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 3

0/2000

emotion 

0 0 atbildēt

es šito augu dikti gribu - bet viņas istabā ātri nokalst…

0 0 atbildēt