local-stats-pixel fb-conv-api

Lielgabali:liela kalibra ieroči2

30 4

1.Karavīri kļūst par lielgabalu gaļu Pirmā pasaules kara laikā teiciens ,,lielgabalu gaļa,,ieguva konkrētu ,briesmīgu nozīmi-aptuveni puse no visiem kritušajiem bija ienaidnieka artilērijas uguns upuri.Frontē darbojās desmitiem tūkstošu lielgabalu un haubiču ,ilgstošā pozīciju karā ierakumos karavīriem šāviņi bija uz galvas kā krusa.Piemēram ,kaujā pie Mesenes (Beļģijā) 1917.gadā Lielbritānijas armijas artilērija išava apmēram četrus miljonus lādiņu .Tapēc kara laikā viens no grūtākajiem uzdevumiem bija munīcijas saražošana pietiekamā daudzumā.Ieroču rūpnīcas ,kurās strādāja arī daudz sieviešu ,bieži strādāja visu diennakti. Vācijas karaspēks 1915.gada janvārī pirmo reizi izmatoja pavisam jaunu ieroci -ar indīgu gāzi pildītus artilērijas lādiņus.Ar šo briesmīgo ieroci nogalināja 91000 cilvēku .Pirmā pasaules kara laikā artilērijas lielgabalus jioprojām vilka zirgi,taču sāka lietot arī milzīgus lielgabalus,ko uzstādija uz dzelsceļa platformām.Vāciešiarī uzbūvēja tā saukto Parīzes lielgabalu ,kurš uzstādīja jaunu šaušanas rekordu .Šo 36 metrus garo ieroci vērsa pret Parīzi,vairākus simtus tonnu smagais liegabals varēja apšaudīt pilsētu no 122 km attāluma. Tomēr šaušanas laikā stobrs tik stipri nolitojās,ka lielgabalu nācās nosūtīt atpakaļ uz Krupa rūpnīcu ,kur tā stobru izurba ,lai varēru izmantot lielāka kalibra šāviņus .Lielgabaliem bija svarīga loma ar;i Otrā pasaules kara laikā .Tolaik tika uzlaboti prettanku ieroči ,un par īpaši svarīgu uzskatija vācu 88mm lielgabalu. Tas spēja sekmīgi cīnīties pret labi aizskargātiem tankiem aptuveni metru attalumā. Kara gaitā,uzlabojot ieroci ,radīja prettanku ,,pAK 43,, UN TANKA ,,Tīģeris 2,,apbruņošanai ,,KwK 43 L/71,,. Šo lielgabalu šaviņi spēja cauršaut 2000 mertu attalumā 30 grādu leņķī novietotas 153 mm biezas bruņas .Trāpijuma varbūtība kaujas apstākļos bija ap 47 % ,kas Otrā pasaules kara laikā bija ļoti labs rezultāts .Tāpat uzlaboja arī parasto lielgabalus,ko ražoja arvien vairāk.Piemērām,kaujā pie Kurskas 1943.gadā vāciešiem bija apmēram 10000 lielgabalu,bet Padomju Savienībai-vairāk nekā 20000.

2.Uzbūvē atomlielgabalu

Karā arvien plašāk izmantoja bumb-vedējus un raķetes, bet tapēc nesamazinājas lielgabalu nozīme .Gluži kā pirms 600 gadiem artilērija joprojām bija svarīga ieroču šķira lielākajā daļā Eiropas valstu .Tikai kopš tā laika lielgabali bija kļuvuši daudz varenāki . Aukstā kar a gados lielvaras radīja lielgabalus ,kuri spēja šaut kodollādiņus.ASV armijas lielgabals ,,M65,, ko tautā dēvēja par ,,Atomic Annie,, ,svēra 83 tonnas,un tā kalibrs bija 280mm. Šolielgabalu 1953.gadāASVizmēģināja Nevadas tuksnesī,un tā šāviņa sprādziens izraisija tādu pašu atomsēni kā no lidmašīnas nomesta atombumba. Tagad viens vienīgs lielgabala šāviens spēja iznīcināt veselu pilsētu.Par laimi,tas nekad nenotika, un atomlielgabals bija tikai īslaicīga parādība .1963.gadā ,,Atomic Annie,, tika norakstīts lūžņos.

30 4 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

par maz. un bilžu vispār nav. čo za fak?! 

2 0 atbildēt

Nu vismaz šeit ir arī pierakstīts ka ņēmi no ilustrētās vēstures. Tas labi, bet nu tomēr - tas nav raksts - tā ir informācijas pārrakstīšana pie kam nekvalitatīvā veidā.

0 0 atbildēt