local-stats-pixel

Laime Miskastē :D40

533 0

Frigāni- nosaukums cēlies no vārdiem free- brīvs un vegan- vegāns, veģetārietis. Šie cilvēki cenšas iztikt ar pēc iespējas mazākiem resursu zudumiem. Bieži pārvietojas kājām, lai netērētu naudu transportam, reti izvēlas braukt ar auto, jo tas tērē daudz dažādu resursu. Frigānus bieži jauc ar bezpajumtniekiem, jo tāpat kā viņi- frigāni apģērbu, sadzīvē nepieciešamas lietas, kā arī vakariņas un citas maltītes atrod atkritumos. Šādā veidā frigāni protestē pret patērētājs- veicina piedāvājumu politiku.

Kustība sākusies ap 1990.g., kad aizsākušās arī citas antiglobalizācijas kustības un dabas aizsardzībai arvien vairāk cilvēku sāka pastiprināti pievērst uzmanību. Pirms tam, jau 1960.g. Sanfrancisko, ASV bija kāda anarhistiska rakstura ielas teātra trupa, kas sevi dēvēja par „Diggers”- jeb Racējiem, viņi bieži deva pārtiku bezpajumtniekiem, sadarbojās ar baznīcu, atvēra vairākus bezmaksas veikalus, kur bija iespējams iegūt preces par brīvu vai mainīt tās viens-pret viens. Izdeva savas avīzes, mūzikas ierakstus. Šādā veidā viņi izteica protestu pret kapitālismu, un ideju aizguva no savulaik angļu Racējiem, kuri bija pirmie 1649.g., kas postulēja, ka sabiedrība ir brīva no pirkšanas, pārdošanas un naudas verdzības.

Mūsdienās frigānisms ir pazīstama kustība visā pasaulē, un tās biedri ir ar dažādām motivācijām: reliģiskā pārliecība, vides aizsardzība, anarhiska rakstura protests,antikapitālism pārstāvji. Viņu sauklis ir: ''pērc tik maz, cik vien iespējams; iztērē tikai tik cik Tev nepieciešams!''.

Frigāni ne tikai izmanto atrastos pārtikas produktus, bet arī labprāt mainās ar tiem un rīko ''pārtikas piknikus''. Viņi arī cenšas izmantot maksimāli lietderīgi saimniecības preces, pārstrādājot un izmantojot tās atkārtoti.

Bieži izšķir divu veidu frigānus:vegāni,kas atkritumos atlasa tikai dārzeņus un megāni, kas atkritumos izvēlas tikai gaļu.

Interneta vidē ir atrodamas diezgan daudz frigānu kustības,bet par nelaimi (vai laimi) nevienu nespēju atrast iekš Latvijas... Bet tādās vietās kā Londona,Ņujorka Jums nebūs grūti kļūt par frigānu :)

Frigāni, apēdot to, kas ir tuvu derīguma termiņa beigām, vai ar tikko notecējušu termiņu, taupa pasaules resursus un šī pārliecība viņus dara laimīgus!Centīsimies arī mēs būt laimīgi!

Reklāma
Reklāma
Reklāma
533 0 40 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 40

0/2000

Pie mums šī kustība nav populāra tā iemesla dēļ, ka mūsu miskastēs neko prātīgu nav iespējams atrastemotion

Un pie tam jāizkaro teritoriju karš ar vietējiem bomžiememotion

52 0 atbildēt

Veģetārietis - slikts mednieks... emotion

35 2 atbildēt

Atceros, kad sigulda vel dzivoju, bija veikals "IKI" un tur arii 1reiz nedēļa paiku meta arā, bet lika kastēs,nevis musorā, es ar čomiem ari vacām. Rēāli kas tur slikts? bija jogurti da***a, ēdami tiešam, gaļas visādas, kotletes, utt.  Ir pierādiits, ka veikals met ara, labu pārtiku,tikai tādēl ka cipari notecējuši, bet prece jau vel vesela ir :)

22 0 atbildēt

Ja viņi spētu izaudzēt sev nepieciešamo pārtiku - tad visu cieņu. Miskastē rakāties ar šādu pārliecību gan ir vieglāk, nekā pašam audzēt.

12 0 atbildēt

Viņi ari izskatas pēc bomžiem - varētu taisīt kustību Latvieši maksājumi+ēdiens+apģērbs mēnesī vidēji sastāda 300~350 Ls iztiek  ar 200Ls emotion

7 2 atbildēt

Varbut neesmu tik advancets vardu krajuma un vinu pielietojuma, ka Tu, bet tava komentara diezgan daudz ko nesapratu. Ka piemeram, ko Tu domaji ar friganu pievienoto vertibu, vai iejauksanu pilniba cita veida dzivesveidu(muki), kurs nekad nav bijis ka musu sabiedribs dala un tadas lietas, ka palidzet vajajam un nespejigam ir vinu, ka teikt pienakums un sutijums. 

Vinu kustiba notiek jau 24 gadus un neviens no viniem domaju nemaz nevairas, ka no pro bezpajumtnieka(kas protams vini nav). Man liekas, ka Tu te vienkarsi mums esi nometis diezgan lielu lazu un personiski par friganiem domaju, ka tas ir diezgan pastulbi. Jo ja man butu tadi dzives uzskati un vertibas, nespetu dzivot pilseta, bet gan kkur pie dabas ar darzendobi blakus. Bet atbildod uz Tavu jautajumu,- monarhija pastav ari musdienas.

4 0 atbildēt

ko nozime citur nav ko ēst????Sīrijā nav ar tagad ko visiem ēst!!!!visur kur mērkaķiem iedod demokratiju beigas rodas karš un bads.a kas var misene dzivei jēgu atrast -ta ir viņa paša briva izvēle.

3 0 atbildēt

Latvijā visi lielveikalu tīkli ir tīrākie, atvainojos, "žīdu"(neesmu antisemīts) uzņēmumi, jo pārsvarā visu norakstīto paiku lielā uzraudzībā ir jāievieto slēdzamos konteineros. Ar to es domāju, ka pat nabaga badā novārdzinātais Super Getto pārdevējs nevar paņemt to, kas ir norakstīts un metams ārā.

2 0 atbildēt

"Viņi arī cenšas izmantot maksimāli lietderīgi saimniecības preces, pārstrādājot un izmantojot tās atkārtoti." ..un tērē pēc iespējas mazāk naudas. Prezervatīvus viņu arī izmanto atkārtoti, izmagajot? :D

Bet vispār man viens pazīstamais bija padzīvojis kādu laiku pie pazīstamajiem, kuri tā arī pa lielam dara. Vakaros, kad veikali slēgti, pie miskastēm varēja atrast izcilas vakariņas. UK, cik esmu dzirdējusi, tas ir diezgan populāri.

2 0 atbildēt

Agrākos laikos tādus sauca par bomžiem. emotion

1 0 atbildēt

nedomāju, ka miskastē var laimi sameklēt, saindēsies un atstieps ķepas.

Respektīvi domāju, ka cilvēks ir slinkākais radījums pasaulē.

Atrastu normālu darbu, normāli paēstu, citus vēl pabarotu. No tā, ka kāds apēd, to, ko cits ir izmetis, kads badā cietējs diez vai paēdīs. emotion

5 4 atbildēt

Es nesaprotu to veikalu politiku, kas aizliedz rakāties cilvēkiem pa miskastēm. Ja jau viņš pēcāk bardaku neatstāj, nemodina apsargus, kāpēc to pārtiku laist postā, kas Latvijā vien ik dienu mērojams padsmitos tonnu... I' mūsu Zemītei labi, i' cilvēciņi paēduši! emotion

0 0 atbildēt

Vismaz viņi to dara ar cēlu mērķi... emotion

0 0 atbildēt

Un es par to kadreiz iedomajos! Un domaju vai tadi cilveki ir??? Izradas ir!

0 0 atbildēt

interesanti cilvēki - pret moderno dzīvesstilu tie protestē, bet patstāvīgi un pastāvīgi radīt kādu pievienoto vērtību tā, kā to darīja cilvēki PIRMS kapitālisma - tas par prastu? Tāds ierobežots parazītisms šķiet - dzīvot, patērēt resursus no sabiedrības, bet nedot sabiedrībai labumu. Mūki nodarbojas ar garīgo un bieži vien arī "laicīgo" kalpošanu (kaut vai palīdzot tiem, kas vairs nevar pārvietoties, barojot trūcīgos) un reāli nes cilvēkiem gaišumu un atbalstu, kad tas ir nepieciešams, un sabiedrība pati nes viņiem ziedojumus. Šādā scenārijā ar prastu atkritumu ķemmēšanu neredzu ilgtermiņa perspektīvu - ne kaut kas tiek audzēts, ne pēc 5 gadiem tie paši cilvēki tur atradīsies. Un ja atradīsies, tad sabiedrība jau no tādiem vairīsies kā no profesionāliem bomžiem.

1 1 atbildēt

Īstenībā jau miskaste, nevis mistkaste :D 

0 0 atbildēt

Es pats strādājot anglijā ēdina vairumbāzē pirku preces kam beigsies parīt derīguma termiņš par simbolisku samaksu piemēram bija kruti salāti ko parasti sūtīja uz hiltonu viesnīcām. Parasti pa 20 paundiem litrā , bet mēs pa 20 pensiem. Garšīgi, lēti uz zinot ka pareizi uzglabāti arī droši

0 0 atbildēt

Ja godīgi, tad WTFemotion

2 4 atbildēt