local-stats-pixel

Kari Latvijas teritorijā.3

73 1

Pašlaik mācoties vēsturi, nākas secināt, kad Latvija(Latvijas tagadējā terit.) ārkārtīgi daudzos karos bijusi kā upuris. Izceļot Pirmo un Otro pasaules karu, Livonijas karš un citi. Tā vien šķiet, garām paskrējis tikai Aukstais karš emotion Bet Latvija gadsimtu gaitā nav mainījusies, jo vienmēr ir cīnijusies līdz galam un sabu brīvību ieguvusi. Uzsāku rakstu sēriju - Kari Latvijas teritorijā, lai sniegtu ieskatu šajos notikumos jaunajiem spocēniem, kam dzīve un skolas gaitas pamazām tikai ieskrienas un varbūt arī atsvaidzināt kādam veterānam zināšanas.

Livonijas karš - saukts arī par Pirmo Ziemeļu karu. Karš risinājās no 1558. - 1583. gadam. 25 gadus vienkārši karš, mirušo skaitu tik ilgā kara laika posmā nav iespējams noteikt. karš ar pārtraukumiem starp Krievijas caristi un Livonijas konfederāciju (1558-1561), kurā pēc tam iesaistījās arī Lietuvas dižkunigaitija, vēlāk, Polijas - Lietuvas kopvalsts (1561-1575) un Dānijas un Zviedrijas karalistes (1561-1583). Livonijas karš beidzās ar Krievijas sakāvi, tomēr kara rezultātā Livonija tika pilnīgi nopostīta.

Kādi tad bija šī kara cēloņi? Kad šis kars gāja uz sākšanos, lielākās Eiropas valstis jau bija impērijas, palukstošas un iekaroja jaunas teritorijas. Bet Livonija un ta laika Vācijas teritorijas, tajās bija ļoti sadrumstalota politika. Livonijas konfederācijas valdnieki - Livonijas ordeņa mestrs, Rīgas arhibīskaps, Kurzemes, Tērbatas un Sāmsalas-Vīkas bīskapi nespējapiemēroties jauno laiku Eiropai, panākt savstarpēju saskaņu un sākt pārmaiņas savās zemēs. Un tad vēl Krievija ar savām ultimāta prasībām. Rezultātā, kad Krievija jau devās uz Livoniju, Livonija ludza palīdzību Polijas-Lietuvas un Zviedrijasvaldniekiem un tā sākās 25 gadu karš.

Par katru no nakošajiem kariem centīsos iegūt vislabāko un visizsmeļošāko informāciju, kaut ko vairak par wiki.

Reklāma
73 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 3

0/2000

Un kāda ir tavu rakstu jēga? Vai nu attēlu galerijas, vai raksti par spēlītēm. Ja vēsture neinteresē, nav ko meklēt tādos rakstos un likt stulbus komentārus.

8 0 atbildēt

Tad, kad būs visas daļas, ko varešu izspiest, tad redzēsi. Kopsavilkums sev, citiem, nu maz kas, ja nu kādam kkas paliek atmiņā. Nevjg nopelt uzreiz.

6 1 atbildēt

Tava komentāra jēga ? Paskaties savus rakstus, pirms pārmet par šādu rakstu.

2 0 atbildēt