local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti fakti par mūsu pūkainajiem murrātājiem!15

107 2

1) Kā izrādās,kaķi var sajust ar ķepām! Kaķa nagu amputācija ir briesmīga procedūra no dažādiem aspektiem, tāpēc nekad nevajadzētu savu mīluli pakļaut šai dažās valstīs izplatītajai procedūrai. Ja mēbeles tik dārgas, varbūt labāk iztikt bez kaķa..Kaķa ķepas satur arī smaržu dziedzerus, ar sviedriem sajauktais aromāts no ķepām tiek izmantots, lai iezīmētu savu teritoriju, kamēr tie staigā, mīcās un skrāpējas!

2) Kaķa ūsas atbilst ķermeņa platumam! Kaķa ūsas parasti ir tikpat garas, cik pats kaķis ir plats. Tas dzīvniekam palīdz noteikt, vai viņš varēs iespraukties kādā vietā.Ja ūsas saliecas, kaķis saprot, ka nebūs spējīgs izlīst cauri noteiktajai spraugai vai vietai. Tie arī jūt gaisa plūsmu cauri savām ūsām. Tas palīdz noteikt attālumu un gaisa plūsmas izmaiņas, lai neuzskrietu priekšmetiem.

3) Aizkustinošā pūkaiņu murrāšana! Atklāts, ka kaķi murrājot manipulē ar saviem saimniekiem. Kaķu murrāšana iedarbojas uz to pašu uztveres frekvenci, kā izīdaiņa raudas. Saka,ka ķepaiņi to dara,lai dabūtu no saimnieka to,ko vēlas.Es tam nepiekritīšu.Es uzskatu,ka viņi tādā veidā izrāda savu labsajūtu un parāda,ka jūtas mīlēti,sabužinātu,vienuvārdsakot-perrrrfekti!

4) Kaķi nepanes saldumus? Nepiekrītu.Pētījumi liecina, ka pieradinātus kaķus nepiesaista saldie ogļhidrāti un augstas intensitātes saldinātāji. Kaķa garšas šūnu ierakstā nav konstatēta reakcija uz saharozi un vairākiem citiem cukuriem.Tomēr,varu teikt,ka mana ikdienas dzīve to visu apgāž.No četriem maniem mīluļiem,viens ir ļoti liels saldummīlis,un ļoti patīk panašķoties ar šokolādi,saldējumu vai kūkas gabaliņu.Ļoti ātri sajūt,ka kāds ķēries klāt kārums sieriņam.Kā tad tas iespējams,ja viņš nejūt saldumu?

5) Kaķi guļ 70% no savas dzīves! Visi kaķu saimnieki zina, ka tie lielāko daļu sava laika pavada atpūšoties, guļot saulainā vietā vai ārpus redzesloka. Pastāv iemesls, kāpēc to sauc par „kaķa snaudu.”Tomēr cilvēki bieži neizprot, cik daudz kaķi guļ. Kaķi tiešām noguļ 70 procentus no savas dzīves, kas līdzinās aptuveni 16 stundām dienā. Viņi guļ vairāk nekā citi zīdītāji, līdzīgi sikspārņiem un oposumiem.

6) 5 stāvu augstums bīstamāks par 30? Kaķiem ir ļoti izteikta virziena izjūta. Kad kaķi krīt, tie viegli var noteikt, kura puse ir augšā, un pozicionēt savu ķermeni stāvus.Kad kaķi krīt no augstākām vietām, tie tāpat pozicionē ķermeni stāvus jeb “lietussarga” stāvoklī. Šādā stāvoklī kaķi var palēnināt kritienu, tāpat kā izpletnis aizsargā cilvēkus no ātra kritiena. Lielākā augstumā kaķiem ir iespēja vairāk palēnināt kritienu, tāpēc arī lielāka iespēja izdzīvot.

7) Apskaužami talantīgi! Kaķi ir glābuši cilvēkus ugunsgrēkos, spēj brīdināt par zemestrīcēm un vulkānu izvirdumiem.Diezgan neticami,vai ne? Tie arī spēj akli atgriezties mājās.

8) Spalvas biežā laizīšana,kas nav tikai tīrības nolūkos! Kaķa ikdienas aplaizīšanās nav saistīta tikai ar to tīrības izpausmēm. Tas saistās arī ar specifiskas vielas nolaizīšanas no spalvām, kas satur B vitamīnu, kas nepieciešams psihiska līdzsvara regulēšanai. Ja kaķim neļauj sevi aplaizīt, tas kļūst nervozs un var pat aiziet bojā!

9) Izvēlīgā barības "apošņāšana"! Kaķi nav jāuzskata par ļoti izvēlīgu, ja tas pirms ēšanas ilgi apošņā ēdienu. Šinī gadījumā kaķa deguns ir kā termometrs.

10) Siāmas kaķu īpatnība! Siāmas kaķu tumšo apspalvojuma vietu krāsa ir atkarīga no to dzīves vides temperatūras. Kaķiem no aukstākiem klimatiskajiem rajoniem šie plankumi ir tumšāki.

11) Mājupceļš! Kaķi spēj mērot ļoti lielus ceļa gabalus lai atgrieztos mājās. Brīnumains šķiet stāsts par vienu Ņujorkas kaķi. Tā saimnieks, pārceļoties no Ņujorkas uz Kaliforniju, nepaņēma līdzi kaķi. Pēc 5 mēnešiem saimnieks bija pārsteigts, ieraugot kaķi pie sava jauna mājokļa durvīm. Kaķis ienāca dzīvoklī un iegūlās sava iemīļotajā krēslā. Attālums starp Ņujorku un Kaliforniju ir 3500 km.

12) Super-oža! kā izrādās kaķi smaržas izšķir labāk nekā suņi. Tāpēc britu armijā Pirmajā pasaules karā tika izveidots specials „kaķu korpuss". Tā izveidotāji uzskatīja, ka ar kaķu palīdzību iespējams visātrāk konstatēt indīgo gāzu parādīšanos.

13) Viens metiens-dažādi tēvi? Nezinu,protams,cik šis fakts ir ticams,bet internetā klaiņo apgalvojums...Vienā metienā kaķēni var būt no dažādiem tēviem!

14) Kaķis kokā! Kaķis nevar nokāpt no koka ar galvu uz leju nagu dēļ. Lai nokāptu no koka, tam atbalstīties ar pēcpusi. Vai saukt ugunsdzēsējus!

15) Grūtniecība un nadziņi? Grūtniecības laikā mazajiem kaķēniem nadziņi ir paslēpti aizsargapvalkā, lai viņi nesaskrāpētu mātes iekšējos orgānus. Nākamajā dienā pēc dzimšanas apvalks nokrīt, taču sākumā kaķēni vēl nemāk ievilkt nagus, tāpēc nevajadzētu kaķēnu guļvietu izklāt ar frotē vai līdzīga auduma sedziņu, kur var ieķerties mazuļu nadziņi.

16) Pirkstiņi,pirkstiņi.. Kaķa pakaļķepām katrai ir četri, bet priekšķepām – pieci pirksti. Piektais ir novietots līdzīgi kā cilvēkam īkšķis. Tas ir vajadzīgs, lai rāptos kokos un satvertu laupījumu.

17) Mēles īpatnības! Kaķa mēle ir raupja, jo to klāj īpašas āķveida kārpiņas, kas kalpo gan barības un ūdens uzņemšanai, gan kā lieliska suka kažociņa sakopšanai. Mincis dzer citādi nekā suns, kurš mēles galu izliec līdzīgu karotei. Kaķim palīdz gļotādas izcilnīši, kas aiztur ūdeni uz mēles.

18) Ginesa rekords ilgdzīvošanā! Ginesa rekords ilgdzīvošanas ziņā pieder kaķim vārdā Pufs, kurš priecēja saimnieku ar savu klātbūtni 38 gadus un 3 dienas (1967. gada 3. augusts – 2005. gada 6. augusts.) Pufs dzīvoja Teksasas štatā, Amerikā.

19) Mīlīgā "pieglaušanās"! Kaķis glaužas gar cilvēku ne tikai, lai izrādītu savu pieķeršanos, bet arī lai iezīmētu kā sev piederošu "teritoriju". Kaķim ir īpaši smaržas dziedzeri uz sejas, ķepām un astes rajonā.

20) Muļķīgais mīts par melno kaķi! Kamēr Eiropā melnu kaķi uzskata par nelaimes priekšvēstnesi, Lielbritānijā un Austrālijā, ieraugot melnu kaķi, priecājas, jo tas esot uz laimi. Manuprāt,tas viss ir muļķības! Melns,zaļš,brūns vai balts,mīļums ir un paliek mīļums! emotion

107 2 15 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 15

0/2000
Labs raksts. emotion
9 0 atbildēt

Gribu būt kaķu Tante!  emotion 

5 0 atbildēt

Labs un interants raksts,un ari kakisu bildes, super!

2 0 atbildēt
1 0 atbildēt

Labs raksts.

1 0 atbildēt

Esmu vairāk suņu mīlis,bet raksts interesantsemotion

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt