Vai Tu zināji, ka cilvēki visā pasaulē gatavo un ēd jogurtu jau vismaz 5400 gadu?! Pirmais jogurts visticamāk radies pavisam nejauši, iespējams, pateicoties baktērijām, kas atrodamas kazas ādas maisos, kādus agrāk izmantoja dažādu šķidro produktu transportēšanai.
No kā cēlies vārds „jogurts”?
Rūgšana veicina pienā esošā cukura un laktozes pārvēršanos pienskābē. Pienskābe tālāk ietekmē piena proteīnus, kas veido krēmam līdzīgo tekstūru un jogurtam raksturīgo garšu. Šī iemesla dēļ par pamatu „jogurta” nosaukumam izmantots oriģinālais turku nosaukums „Yoghumak”, kas turku valodā ir „sabiezēšana”. Turcijā to sākotnēji sauca arī par „Yogurut”, taču šis nosaukums radies tikai 8. gadsimtā, bet 11. gadsimtā nosaukums nomainīts uz pašreizējo „jogurts” versiju.