local-stats-pixel fb-conv-api

Igaunijas SS Leģionāri.6

55 1

Jau uzreiz pēc Vācijas uzbrukuma sākuma Padomju Savienībai 1941. gada vasarā Igaunijas teritorijā aktivizējās nacionālo partizānu darbība. Igauņu nacionālie partizāni bija tik aktīvi un spēcīgi savā niknumā pret padomju okupācijas varu, ka, piemēram, 10. jūlijā atbrīvoja no sarkanajiem okupantiem Tartu pilsētas dienviddaļu un veselas divas nedēļas aizstāvēja to pret Sarkanās armijas uzbrukumiem līdz pat vācu armijas ienākšanai.

Arī igauņu tauta ļoti smagi cieta no pirmā padomju okupācijas gada. Šajā laikā Igaunijā tika arestēti gandrīz 8000 cilvēku, no kuriem 1950 tika nogalināti. Savukārt 1941. gada 14. jūnija deportācijās uz Sibīriju tika izsūtīti ap 10 000 cilvēku, vairums no viņiem bija sievietes un bērni. Tādēļ arī nav jābrīnās, ka Vācijas uzbrukumu Padomju Savienībai ļoti daudzi igauņi uzņēma ar lielu prieku un sagaidīja vāciešus kā atbrīvotājus.

Līdzīgi, kā Latvijā, igauņu pirmskara politiķi nemeklēja sadarbības atļauju ar vāciešiem, bet mēģināja atjaunot Igaunijas neatkarību. Pēdējais pirmskara valdības vadītājs Jiri Uluotss 1941. gada 29. jūlijā iesniedza memorandu vācu 18. armijas pavēlniekam ģenerālpulkvedim Georgam fon Kihleram, kurā tika prasīta Igaunijas neatkarības atzīšana un igauņu armijas organizēšana. Vācieši šo memorandu noraidīja un pēc tam, kad vācu armija bija ieņēmusi visu Igauniju, tad Igaunijai tāpat kā Latvijai bija pieļaujamas vienīgi skaita ziņā ierobežotas bruņotas formācijas un pašpārvalde, kura atradās stingrā vācu kontrolē.

Arī tālākais militārais scenārijs Igaunijā veidojās tāds pats kā Latvijā. Tūkstošiem 1941. gada vasaras kara dalībnieku brīvprātīgi stājās vācu bruņotajos spēkos, lai cīnītos pret ienīsto padomju režīmu. 1942. gada februārī vācu armijas sastāvā Austrumu frontē cīnījās 20 867 igauņu karavīru.

Igauņu leģiona izveidošana.

1942. gadā, kad vācu armijas zaudējumi Austrumu frontē pieauga, nacistu okupācijas režīms daudz pozitīvāk sāka vērtēt igauņu piemērotību militārajam dienestam. Līdz ar to jau 1942. gada pavasarī tika apspriesta ideja par Igauņu SS leģiona izveidošanu.

1942. gada augusta sākumā uz to tika saņemts arī Hitlera apstiprinājums un 28. augustā Igaunijas ģenerālkomisārs Karls Zīgmunds Licmans paziņoja par Hitlera atļauju dibināt Igauņu leģionu. Par leģiona komandieri tika iecelts SS oberšturmbanfīrers (apakšpulkvedis) Francis Ausbergers. Ar SS galvenās operatīvās vadības pavēli, kura tika izdota 1942. gada 29. septembrī, Igauņu leģionu tika paredzēts sākt formēt no 1942. gada 1. oktobra treniņu nometnē Debicā, kura atradās Polijā, netālu no Krakovas.

1942. gada beigās leģiona sastāvā tika izveidots – štābs un štāba rota, 3 bataljoni, kā arī mīnmetēju un prettanku rotas. Drīz vien leģions tika nozīmēts kā 1. igauņu brīvprātīgais SS grenadieru pulks. 1943. gada sākumā leģiona sastāvā bija 1280 cilvēku.

55 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Tieši tāpat kā savā laikā padomju zagļi un izvarotāji bija varoņi. Kā par brīnumu visi manos rados, kas savulaik kaut ko pieminēja par karu, stāstīja, ka vācieši esot bijuši pieklājīgi un civilizēti... Karš, protams, ir karš, taču gluži par lopiņu tālab nav nepieciešams paŗvērsties...

6 0 atbildēt

Diez ,kā būtu ja Igaunijas leģions karotu kopā ar Latviešu leģionu kurzemes katlā. 

2 0 atbildēt

Jā, Igauņu tautas priekšā viņi ir varoņi, neviens negribeja lai sarkanais mēris otreiz ienāk .

2 0 atbildēt

Raksts visnotaļ labs. Varēja tikai nebūt pēdējais teikums, kas ir aptuveni tāda paša tipa kā Padomju grāmatās ar "fašistu okupanti" un "Padomju atbrīvotāji".

P.S. No kurienes dati par kritušajiem Narvas kaujā? Kaut kā māc aizdomas par ciparu neatbilstību (10000 kritušo pret 150 000).

0 0 atbildēt

Pirms kāda laika -2014 vai 2015 gadā- igauņu kinoļaudis uzfilmēja aktierfilmu "1944"    emotion    emotion    emotion - par eestiņu leģionāriem, igauņu sarkanarmiešiem un karadarbību Igaunijā, un kā to piedzīvoja civilie. 

tulkotu krievu val. to var redzēt pilnībā šeit:

https://bigcinema.to/movie/1944---1944.html?utm_source=graudiem.lb&utm_medium=say&utm_campaign=post_1422165151 bet oriģinālo audio un angļu tulkojumu grūti atrast bezmaxas versijās. 

0 0 atbildēt

Puika ( visu cieņu ) bet ne jau krievs uzsaka pasaules iekarošanu , ne jau krievs pakļava sev visu Eiropu emotion 

Varbut pateicoties tieši Vaciešu planiem parvaldit Eiropu , mes nonacam zem sarkano baronu juga emotion

0 1 atbildēt