Turpinām ar vēl dažiem interesantiem un šokējošiem faktiem, kas var likt tev pārdomāt, ko tu parasti lieto uzturā... pirmā daļa; trešā daļa šeit.
Fakti, kas šokēs ikvienu. 296
Kā jau zināms, vēžveidīgie savu barību filtrē. Laika gaitā tie var uzkrāt lielu daudzumu toksīnu no aļģēm, ko tie ēd. Ja ēdīsi ļoti daudz vēžveidīgo, iznākums var būt diez gan bēdīgs...
Fugu zivs (blowfish - uzpūstais dzīvnieks) ir delikatese Japānā un Honkongā. Šīs zivis satur lielu daudzumu tetrodotoksīnu - indi, kas ir 500 reizes spēcīgāka par cianīdu. Katru gadu daudzi fugu zivs mīļotāji mirst no pārlieku liela šī ēdiena patēriņa.
Rabarberu lapas satur lielu daudzumu oksalāta, kas lielās devās var būt ļoti indīgs. Stublāji jeb kāti satur mazāk šīs indes, taču var darboties kā labs caurejas līdzeklis.
Kartupeļi satur toksiskus savienojumus sauktus par glikoalkaloīdiem, kas nesamazinās un nepazūd gatavošanas procesā. Glikoalkaloīdu patēriņš lielās devās var izraisīt caureju, vemšanu un, ļoti smagos gadījumos, pat nāvi.
Aprikožu, ķiršu un persiku kauliņi satur dažādus glikozīdus, no kuriem rodas cianīds. Protams, būtu nepieciešamas nenormāli lielas devas, lai cilvēks mirtu, taču ir saņemti daudzi ziņojumi par saindēšanās gadījumiem Turcijā.
Kampilobaktērijas ir baktērijas, kas var izraisīt caureju, drudzi un vēdera krampjus. Šīs baktērijas pārsvarā satur mājputnu gaļa, taču saindēšanās var notikt tikai tad, ja gaļa nav pietiekami labi izcepta.
Pirms gadsimta visbiežāk sastopamās slimības no pārtikas bija caureja, holēra, tuberkoloze...taču mūsdienās saraksts ir ''atjaunots'' un tagad būtu jābaidās no dažādām baktērijām un kaitēkļiem, piemēram, caureju izraisošiem parazītiem, kas vairumā atklāti Gvatemalas avenēs.
Daudzi zemu tauku satura produkti un ēdieni visbiežāk satur dikti daudz kaloriju, kas nemaz neapzīmē ''zemu tauku saturu''. Amerikāņu restorānā noteica ceptas vistas ar zemu tauku saturu kaloriju daudzumu - vienā porcijā bija 742 kalorijas un 90 grami ogļhidrātu.
Uzturs ar augsti pārstrādātu gaļu, piemēram, desām, cīsiņiem, hotdogiem, paaugstina risku saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi. Ķīmisko reakciju laikā, kas notiek, šo gaļu apstrādājot, rodas daudz kancerogēnu, kas var būt atbildīgi par slimības sākšanos.