Siers ir gardēžu mīlulis. To novērtē pēc piesātinātas garšas, neaprakstāmas smaržas un saderības ar iecienītākajiem un labākajiem vīniem. Gardēži to bauda jau būdami paēduši kopā ar ekskluzīviem vīniem no labākajām kolekcijām.
Siers ir gardēžu mīlulis. To novērtē pēc piesātinātas garšas, neaprakstāmas smaržas un saderības ar iecienītākajiem un labākajiem vīniem. Gardēži to bauda jau būdami paēduši kopā ar ekskluzīviem vīniem no labākajām kolekcijām.
Epoisses esot viens no orģinālākajiem pasaules sieriem. Tas esot bijis Napoleona mīļākais siers. Siers esot tik smirdīgs, ka to aizliegts pārvadāt Francijā sabiedriskajā transportā. Sieru ar ar slikto smaku gatavo no nepasterizēta govs piena un pēc tam mērcē ābolu konjakā. Mīksto sieru ir jāizmet, ja tas sāk smaržot pēc amonija, bet ja siers smako pēc nedēļu nemazgāta cilvēka, tad roši baudiet to.
Clawson Stilton Gold sieru izgatavo Lielbritānijā Lesteršīras grāfistē Long Clawson Dairy rūpnīcā. Siera pamatā ir klasiskais Stilton siers, bet papildināts ar ēdamo 24 karātu zelta folliju un zelta liķieri. Izgatavotāji apgalvo, ka siers esot pietiekami pieprasīts. Sieru īpaši iecienījušas popzvaigznes un šeihi. Cena – 912 dolāru par kilogramu, tas ir 67 reizes dārgāks par klasiskais Stilton siers.
Halloumi ir tradicionāls Ķipras siers. Sieram ir salīdzinoši augsta kušanas temperatūra, tāpēc to var cept un pagatavot uz grila. Parasti pasniedz kopā ar aukstu alu, bet reizēm bauda kopa ar sulīgu arbūzu.
Milbenkase gatavo Vācijā pēc īpašas receptes. Gatavo no biezpiena, vēlāk nodod tūkstošiem putekļu ērcītšu. Ērcītes izdala īpažu fermentu, kurš padara sieru zaļu, pēc mēnešā iedzeltenu, bet pēc trim mēnešiem brūnu, bet pēc gada pavisam melnu. Siers ir gatavs baudīšanai jebkurā posmā. Delikatese esot nedzudz rūgta. Sieram piedēvē dziednieciskas īpašības. Domā, ka siers pasargā no alerģijas pret putekļiem. Starp citu, putekļu ērcītes tiek apēstas kopā ar sieru.
Gatavo Zviedru fermā „Moose House”. Pagatavošanai izmanto aļņa pienu, turklāt dzīvnieku ir jāslauc noteiktā gadalaikā. Slaukšana ilgst trīs stundas. Siera cena esot apmēram 1000 eiro par kilogramu, ražo ierobežotā daudzumā.
Pule. Serbu rezervātā Zasavica gatavo sieru no ēzeļu piena. Turklāt, kura katra ēzeļu mātīte slaukšanai neder, nepieciešama sena balkānu ēzeļu dzimta. Pagatavošanai izmanto tikai dabiskus komponentus. Eksperti uzskata, ka siers ir īpaši veselīgs, jo jau izsenis ēzeļu pienu izmantoja dziedniecībā. Lai pagatavotu kilogramu siera, nepieciešami 25 litri piena. Siera cena 3400 dolāri par kilogramu. Ražo ierobežotā daudzumā.
Casu marzu gatavo tikai Sardīnijā. Burtiski tulkojot no itāļu valodas „puvušais siers”. Par pamatu ņem aitu sieru, kuru izliek saulē, lai to kolonizētu siera mušas, tās sierā izdēj oliņas. Kāpuri sāk ēst sieru un izdala skābi, kura sagremo siera taukus, tas sieru padara pārsteidzoši mīkstu. Siers skaitās svaigs tik ilgi, kamēr kāpuri ir dzīvi. Reizēm gardēži kāpurus izņem pirms baudīšanas, bet citi bauda ar kāpuriem. Siera baudītājiem ir jauzmanās, jo ēšanas laikā kukaiņi sāk lēkāt (līdz 15cm augstumā) un tie var iekļūt degunā vai acīs.
Vieux Lille siera reklāmā attēlots cilvēks ar gāzes masku, kas uzreiz brīdina pircējus par iespaidīgu aromātu. Turklāt, siers ir ļoti blīvas konsistences un ļoti sāļu garšu. Sķirnei ir vēl viens nosaukums „Puant Macere”, burtiski tulkojot – „smakojošā marināde”.
es vakar baudiju krievijas sieru pasniegtu kopaa ar agdamu ,nu vnk izcili
Agrāk pie mums laukos manā bērnībā tos visus sauca vienā vārdā - par pūdētajiem sieriem.
Bija mēģinājumi tos gatavot arī mājas apstākļos. Gatavināšanas process bija mēnešiem garš ar baigo smaku. Gatavo sieru visi atzina par labu, bet man tas vārds ,,pūdētais'' vien izraisīja riebumu .
Tagad garšo daudzi pūdētie sieri.
Es katru gadu taisu sieru,nu tā,ap jūnija otro pusi!
Ne viņš smird,ne ārā kas lec,bet arī ir ar augstu kušanas temperatūru,tā kā var cept uz grilla blakus šašlikam un lietot kopā ar aliņu.