local-stats-pixel fb-conv-api

Disneja propagandas multenes no Otrā pasaules kara3

139 1

Otrā pasaules kara laikā Volts Disnejs pēc ASV un Kanādas valdību pasūtījuma radīja kara propagandu kara obligācijām un nodokļiem. Volts Disnejs un ASV valdība vienojās, ka abi ir pret Hitleru. Tomēr savā laikā Disnejs radīja anti-kara multenes, kā arī humanitārus vēstījumus amerikāņu publikai, lai izplatītu vēstījumu, ka viņiem vajadzēja simpatizēt saviem ienaidniekiem, kuri galu galā, bija tādi paši cilvēki.

Skatāmies multenes emotion Rakstam, iespējams, būs turpinājums.

 Der Fuehrer’s Face  (Fīrera seja).

1943.gadā Der Fuehrer’s Face  ieguva Akadēmijas balvu par labāko animēto īso tēmu. Sižets ieskauj Donaldu Daku, kurš pamostas nacistu kontrolētā pasaulē. Viņš sāk savu dienu, kad tiek pamodinās jau agrā rītausmā, un uzvelk savu nacistu uniformu. Viņš ietur necilas brokastis, iepūš mutē bekona un olas aromātu un dodas uz savu darbu rūpnīcā. Rūpnīcā viņš tiek nepārtraukti novērots, lai pārliecinātos, ka viņš pietiekoši bieži saka "Heil Hitler" un nekad nepasaka neko lieku. Tiklīdz viņš dusmās kaut ko pasaka, viņa galvu momentāni ielenc ieroču stobri, un viņš trīc, sakot "Heil Hitler". Donalds sāk zaudēt prātu zem spiediena, bet beigās, viņš pamostas Amerikas Savienotajās Valstīs un saprot, ka tas viss bija sapnis. Viņš pēkšņi priecājas par privilēģiju būt par ASV pilsoni.

Donald Gets Drafted (Donalds tiek iesaukts armijā)

Šī īsā multene sākas ar to, ka Donalds iet garām ASV armijas propagandas zīmēm, kuras iedrošina vīriešus pievienoties armijai - fonā tikmēr skan dziesma " The Army's Not the Army Anymore,". Donaldam iepatīkas zīmēs un dziesmā solītā dzīve skaistu sieviešu sabiedrībā, brokastis gultā, un garantētā cieņa no apkārtējiem. Donalds steidzas uz iesaukšanas ofisu un parakstās par iestāšanos ASV gaisa spēkos. Viņš izstāsta personāla atlases virsniekam visu, ko prot, pēc tam parakstās un jau vēlas sākt lidot, tomēr virsnieks viņam paskaidro, ka vispirms viņam būs jāaiziet fiziskās pārbaudes, jo viņi nepieņems kuru katru. Donalds veic apkaunojošu fizisku eksāmenu pie vairākiem ārstiem, kuri konstatē problēmas gan ar fiziskajiem, gan psiholoģiskajiem rezultātiem, bet tikuntā uzņem viņu karavīru saimē. Donalds ir vīlies, ka viņš nevar lidot Gaisa spēkos. Viņš ir spiests būt paklausīgs pat ārkārtīgi neērtās situācijās, piemēram, stāvot uguns skudrās. Filmiņas beigās Donalds ir spiests mizot kartupeļus virtuvei un īstu karadarbību tā arī nepiedzīvo. Šī multene tika izveidota 1942.gadā, kad armijā varēja iestāties no 18 gadu vecuma. Daudzi šo ir interpretējuši kā anti-armijas propagandu. Tomēr vēstījums ir skaidrs, ka jauni un naivi vīri, tādi kā Donalds, var tikt iekārdināti pievienoties armijai, pašiem neapzinoties uz, ko viņi parakstās.

Donald’s Decision (Donalda lēmums)

Disnejs izveidoja kara obligāciju reklāmu, kurā Donalds Daks gulēdams šupuļtīklā uzzina par investēšanu ASV armijā. Viņš piekrīt, ka tā ir lieliska ideja, tomēr atliek to uz vēlāku laiku. Šī multene izmanto klasisko scenāriju cīņā ar sirdsapziņu: eņģelis un velns uz katra pleca. Eņģelis saka Donaldam, lai viņš paņem savu cūciņas krājkasi un iet uz pasta nodaļu ieguldīt jau tagad. Tikmēr no pastkastes izlien velns un iedrošina Donaldu naudu izmantot savām vajadzībām. Pastkastes karodziņam griežoties ir redzama svastika. Būtībā multenes vēstījums ir tāds, ja tu neieguldi kara obligācijās, tu tikpat labi vari ieguldīt nacistos. Multenes beigās eņģelis nogalina velnu un Donalds aiznes savu cūciņu uz pasta nodaļu, lai ieguldītu savus ietaupījumus kara obligācijās.

Commando Duck (Desanta pīle)

Šajā 1944.gada multfilmā Donalds Daks gatavojas ar izpletni nolēkt ienaidnieka teritorijā Japānā. Pirms lekšanas viņš trīc no bailēm. Donaldam dodoties uz militāro bāzi, viņu pamana divi japāņu snaiperi, viens jau nomērķē, bet otrs viņam patraucē, kā rezultātā pēc tam ilgi viens otram pieklājīgi atvainojas. Viņi beigās izšauj, bet viņu lodes ir tik niecīgas, ka Donalds tās jauc ar moskītu kodumiem. Donalda gumijas laiva sāk piepildīties ar ūdeni, kas krīt no ūdenskrituma. Tā kļūst lielāka un lielāka, izveidojoties par milzīgu ūdens bumbu. Donalds metas bēgt no pieaugošās ūdensbumbas. Tad viņš to beidzot pārdur, atbrīvojot ūdeni uz zemāk esošo kanjonu, kur japāņi turēja savas lidmašīnas. Multenes beigās Donalds raksta vēstuli, kurā ieraksta, ka ienaidnieks ir "izskalots". Acīmredzami, šīs multfilmas veidotāji gribēja izsmiet japāņus, parādītot viņus kā pārāk pieklājīgu tautu ar novecojušiem ieročiem, kuri nav drauds Amerikai.

139 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

 emotion Feinas.  

5 0 atbildēt

Visas ar Donaldu daku  emotion 

3 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt