local-stats-pixel

Daudzveidības vērtības4

27 0

Daba ir neaptverama vērtība, bagātība, kas ir pārāk dārga, lai tai ciniski piekārtu cenas zīmi. Šis uzskatas ir izplatīts un tiek respektēts, taču daudziem tas nozīmē arī atļauju dzīvo dabu uztvert kā bezmaksas dāvanu un to izpostīt.


Pretvēža zāles

Madagaskaras kapmirte jeb rožainā katarante satur vielas, kurām piemīt dziedinošas īpašības leikēmijas ārstēšanā. 20. gadsimta. 60. gados farmācijas uzņēmums Eli Lilly no mūžamežu ātstniecības līdzekļa iegūtās vielas radīja pretvēža preparātu vinkristīnu. Bešā palika tikai Madagskara - zeme, no kuras ģenētiskajiem resursiem šīs vielas tika paņemtas. Arī tāpēc, lai novērstu šādu biopirātismu un nodrošinātu godīgu attieksmi pret izcelsmes valstīm, tika pieņemta biodiversitātes konvencija; to parakstījušas gandrīz visas valstis - izņemot ASV. Desmit veiksmīgākie medikamenti pasaulē ir iegūti no dabas. Pēc ANO aprēķiniem Eli Lilly gada apgrozījums no šī medikamenta ir 100 miljoni eiro.

Eņgeļzivs

Daivingotāji dievina neskartus koraļļu rifus, kuri slēpj daudz košu iemītnieku, piemēram, karalisko eņgeļzivi. Mazāk pašsaprotams ir fakts, ka koraļļu aizsardzību dara labu arī zvejniekiem. Bilances parāda, ka ieguvēji no saudzīgās attieksmes pret zemūdens pasauli ir visi. Filipīnās no ikdienas loma ir atkarīga iztika vairāk nekā miljonam piekrastes zvejnieku ģimeņu. Vietās, kur vietejie iedzīvotāji ir iesaistījušies rifu aizsardzībā drīz vien atmaksājas. Ienākumi no apdomīgas zvejas un tūristiem krietni pārsniedz peļņu, ko sniedz zvejošana ar dinamītu - proti uz 1ha par 2400 eiro.

Sīļi

Darbs nav no vieglajiem - lai sagādātu krājumus ziemai, sīļi rudenī no ozoliem noplūc labākās zīles. Vienā lidojumā tie knābī un zem mēles spēj pārnēsāt sešas līdz astoņas zīles, ko pēc tam noglabā, rūpīgi ierokot zemē; šādus pārvadājumus putns atkārto ik pēc 10 minūtēm. Katrs sīlis noslēpj līdz pat 7000 zīļu - divreiz vairāk nekā tas ziemas laikā ir spējīgs notiesāt. Neapēstās zīles nereti izaug par ozoliem. Tas ir pakalpojums, kuru pēdējā laikā sākuši izmantot vācu mežziņi. Viņi mērķtiecīgi atsakās no cilvēku darbaspēka, ļaujot mežu atjaunot sīļiem. Ietaupījums uz koku: 1 eiro.

Reklāma
27 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 4

0/2000

labs raksts +++ malacis... ;) 

0 0 atbildēt

enģeļzivs!

0 0 atbildēt

Ļoti labs raksts! 

0 0 atbildēt

Skaista zivs!

0 0 atbildēt