local-stats-pixel fb-conv-api

31. decembris vēstures mijā (17.gs - 21.gs)2

44 0

Tuvojas 31. decembris un pēc Ziemassvētkiem jau varēsim gaidīt Jauno 2011. gadu. Jauno gadu mēs visi pazīstam kā svētkus, kurā pavadām veco gadu un atstājam tajā visu lieko un nepatīkamo, tostarp sagaidot jauno gadu ar šampānieša glāzi rokās un jautru kompāniju blakām. Bet Pasaules vēsturē 31. decembrim ir bijusi liela nozīme ne tikai jaunā gada sagaidīšanai. Enjoy!

31. decembra notikumi. (Bilžu galerija zemāk)

1695. gads - Lielbritānijā ar nodokļiem tiek aplikti logi , tas izraisa daudzu mājsaimnieku sašutumu kā rezultāta tiek izlauzti un izņemti logi, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.

1759. gads - Artūrs Giness (Arthur Guinness) paraksta 9000 gadu nomas līgumu ar nomas maksu 45 mārciņas gadā un sāk brūvēt šodien pasaulē atzīto īru dzērienu (alu) Guinness.

1775. gads - Amerikāņu revolucionārais karš : Kvebekas kauja - Britu karaspēks atraida Kontinetālās armijas(Continental Army) uzbrukumu, kuru organizēja ģenerālis Ričards Montgomerijs(Richard Montgomery)

1831. gads - Greimersijas parks uzsāk darbību Ņujorkā.

1857. gads - Karaliene Viktorija izvēlas Otavu par Kanādas galvaspilsētu.

1879. gads - Tomass Edisons (Thomas Edison) pirmo reizi demonstrē publikai "spožo apgaismoju" - kvēlspuldzi.

1891. gads - Pirmās vecgada vakara svinības notiek Elisa salā (Eliss island), Ņujorkā.

1909. gads - Tiek atklāts Manhetenas tilts.

1923. gads - 'Lielā Bena' (Big Ben) zvanu skaņas pirmoreiz tiek pārraidītas pa BBC radio.

1944. gads - 2. Pasaules karš - Ungārija piesaka karu Nacistiskajai Vācijai.

1946. gads - ASV Prezidents Harijs Trumens (Harry Truman) oficiāli paziņo 2. Pasaules kara beigas.

1991. gads - Visas Padomju savienības institūcijas šajā datumā pārtrauc savas darbības un Padomju savienība oficiāli "sabrūk". ( arī Latvijai nozīmīgs datums)

1999. gads - Pirmais Krievijas prezidents Boriss Jeļcins atstāj prezidenta amatu un ministru prezindentu Vladimiru Putinu atstāj kā pagaidu prezidentu.

2004. gads - Taipei 101 oficiālā atklāšana - garākais debeskrāpis tajā laikā Pasaulē. Tas bija 509 metrus garš.

Jaunā gada tradīcijas dažās valstīs

Ķīna - Ķinas "Jaunais gads" zināms kā "Yuan Tan". Atšķirībā no citu Pasaules valstu tradīcijām, Ķīnas Jaunā gada svinības ir ļoti slavenas un raibas.
Ķīnas Jaunā gada svinības ilgst 10 - 15 dienas. Civēki apmainās ar sarkanām aploksnēm, kurās iekšā ir zelta monētas, kuras tiek uzskatītas par veiksmes simbolu.

Dānija - Diezgan pārsteidzoši, bet Dānijā tas ir ļoti labvēlīgi Jaunajā gadā atrast durvis ar kaudzi saplēstu trauku . Cauru gadu, cilvēki saglabā visus vecos traukus un tad met tos pret mājas ieejas durvīm Vegada vakarā. Ir ticējums, ka tik cik trauki būs saplēsti, tik daudz draugi tev ir, kuri ir labvēlīgi pret tevi.

Afro-amerikāņi - Jaunais gads visai bieži tiek devēts arī par - atbrīvošanas dienu vai dzimšanas dienu. 1863. gadā , tika paziņota brīvibas proklamēšana , kura atcēla verdzību un tika pieņemta Bostonā.
Galvenokārt tradīcijas asociējas ar ēdienu pasniegšanu, kas iekļauj šķiņķi , melnos zirņus un makronus ar sieru.

Grieķija - 1. Janvāris Grieķīja ir vissvarīgākā diena gadā. Tā ir ne tikai Jaunā gada pirmā diena, bet arī Svētā Bazīlija diena. Grieķu baznīcas uzskata Svēto Bazīliju par vienu no reliģijas senčiem. Visas ģimenes cep speciālo Vecgada vakara maizi. Mīklā tiek iededzināta monēta, kas tiek uzskatīta par labvēlīgu zīmi.
Gŗieķi svin Vecgada vakara ar krāšņiem šoviem. Viņi ar tradicionālo saldo maizi dalās ar ikkatru . Monēta (maizē) nes veiksmi un labklājību jaunajā gadā.

44 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Man patīk spāņu tradīcija pusnaktī apēst 12 vīnogas (pa vienai uz katru pulksteņa sitienu) un ievēlēties vēlēšanās, itāļu tradīcija mest laukā pa logu nevajadzīgās mantas un gvatemaliešu tradīcija taisīt papjmašē lelles par aizgājušā gada notikumiem, kuras pusnaktī sadedzina.

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt