local-stats-pixel fb-conv-api

24.janvāris pasaules vēsturē0

24 0

1789 - Sākas Īru revolūcija

1848 - Džeimss Māršals Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štatā atrod zeltu. Amerikā sākas "zelta drudzis".

1907 - Pirmoreiz Anglijā tiek organizēta skautu nometne.

1920 - No alkohola un narkotiku lietošanas mirst itāliešu skulptors un gleznotājs Amedeo Modiljani.

1924 - Petrograda tiek pārdēvēta par Ļeņingradu.

1946 - ANO Ģenerālā Asambleja nolemj izveidot Apvienoto Nāciju Atomenerģijas komisiju.

1965 - 90 gadu vecumā mirst bijušais Lielbritānijas premjerministrs sers Vinstons Čērčils.

1991 - Lietuva pieprasa PSRS atvilkt karaspēku no valsts nozīmes ēkām.

2000 - Militārā kampaņa Čečenijā draud apturēt Krievijas demokrātisko attīstību un apdraud tās lomu starptautiskajās attiecībās, Tallinā paziņo ASV valsts sekretāres vietnieks Strobs Talbots.

2000 - Francijas izmeklētājiem, kuri pēta ar kompāniju "Elf Acquitaine" saistīto korupcijas lietu, līdz šim nav izdevies konstatēt kompānijas saistību ar bijušā Vācijas kanclera Helmuta Kola vadītās Kristīgo demokrātu savienības nelikumīgo finansējumu, paziņo Francijas prokuratūras pārstāvis.

2000 - Lielbritānijas finanšu ministrs Gordons Brauns noliedz apgalvojumus, ka britu valdībai ir skeptiska attieksme pret Lielbritānijas iestāju Eiropas Monetārajā savienībā un eiro ieviešanu.

2001 - Lielbritānijas Ziemeļīrijas lietu ministrs un tuvs premjera Tonija Blēra sabiedrotais Pīters Mendelsons paziņo par atkāpšanos no amata, jo atklājies, ka viņš ir palīdzējis kādam turīgam indiešu uzņēmējam iegūt Lielbritānijas pasi.

2001 - Aptuveni 3500 cilvēku pulcējas Kaļiņingradas Ražotāju un uzņēmēju savienības un arodbiedrību rīkotā protesta mītiņā Kaļiņingradas centrā, protestējot pret dzīves līmeņa pasliktināšanos šajā Krievijas apgabalā.

2003 - Spānijas policija, Katalonijas provincē veicot plašu operāciju pret starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" kaujiniekiem, aizturējusi 16 cilvēku, kas tiek turēti aizdomās par piederību pie šīs organizācijas.

2003 - Ķīnas dienvidrietumos novērsts nolaupīšanas mēģinājums iekšzemes reisa pasažieru lidmašīnā, ziņo šīs valsts masu informācijas līdzekļi. Viens no pasažieriem, kurš plānoja nolaupīt lidmašīnu, uzspridzināja pašizgatavotu bumbu, ievainojot sevi un vēl kādu pasažieri, bet pēc tam teroristu aizturēja aviolainera apsardzes darbinieks. Nelielajā aviosabiedrības "Sichuan Airlines" lidmašīnā, kas veica pusstundu ilgo reisu no Čonkinas uz Čendu, vēl atradās desmit pasažieri un pieci apkalpes locekļi.

2003 - Organizācija "Clonaid", kas apgalvo, ka nodarbojas ar cilvēku klonēšanas eksperimentiem, paziņo, ka pirms divām dienām piedzimušais trešais klonētais bērns ir kāda pirms 18 mēnešiem miruša divus gadus veca japāņu zēna klons. Nevienā no trim gadījumiem vēl nav izdevies iegūt neatkarīgu apstiprinājumu tam, ka piedzimušie bērni tiešām ir kloni. Telefonintervijā no Toronto Kanādā organizācijas "Clonaid" direktore Brižita Buaseljē sacīja, ka piedzimušo klonēto bērnu iznēsājusi surogātmāte, jo īstajai māte jau ir 41 gads un pastāvējušas bažas, ka grūtniecība šādā vecumā viņai varētu beigties ar spontāno abortu.

2004 - Gruzijā notiek jaunievēlētā prezidenta Mihaila Saakašvili inaugurācija.

2005 - Ukrainas prezidents Viktors Juščenko par premjerministra pienākumu izpildītāju ieceļ bijušo vicepremjeri, opozīcijas politiķi Jūliju Timošenko.

2006 - Trimdā dzīvojošais miljardieris Boriss Berezovskis, kas ir opozīcijā Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, intervijā draud sarīkot apvērsumu Krievijā.

2006 - Parlamentārajā izmeklēšanā ir iegūti pārliecinoši pierādījumi tam, ka ASV nosūtījušas terorismā aizdomās turētos caur Eiropu uz trešajām valstīm, kur viņi tikuši spīdzināti, tomēr nav neapstrīdama apliecinājuma Savienoto Valstu Centrālās izlūkošanas pārvaldes slepeno cietumu eksistencei Eiropā.

2007 - Sniegputeņi izraisa satiksmes haosu Eiropas rietumos un centrālajā daļā, un snigšanas un vēja dēļ notikušajos negadījumos bojā iet četri cilvēki.

2007 - Ar Kalašņikova automātu bruņojies vīrietis nolaupa Sudānas pasažieru lidmašīnu ar 103 cilvēkiem un liek tai doties uz Čadas galvaspilsētu Ndžamenu, kur tā nolaižas. Nolaupītājs lūdz politisko patvērumu Francijas vēstniecībā, taču viņu aiztur Čadas karavīri.

2008 - Polijā nogāžas armijas lidmašīna ar 20 cilvēkiem, kas visi gājuši bojā. Starp viņiem ir vairāki augsta ranga Polijas gaisa spēku virsnieki.

2009 - Spāniju un Franciju sasniedz orkāns, vēja ātrums brāzmās vietām pārsniedz 40 metru sekundē, un vētrā iet bojā vienpadsmit cilvēku.

2009 - No nelegālo imigrantu nometnes Itālijai piederošajā Lampeduzas salā izlaužas aptuveni 700 cilvēku un sarīko demonstrāciju salas galvenās pilsētas ielās.

2011 - Krievijas galvaspilsētas Maskavas Domodedovas lidostā notiek terorista pašnāvnieka sarīkots sprādziens, kurā gājuši bojā 35 cilvēki un 130 cietuši.

2012 - ANO Starptautiskā Darba organizācija publicē ziņojumu par globālo darba tirgu 2012.gadā, kurā prognozēts, ka nākamajos 10 gados nepieciešams radīt 600 miljonus jaunu darbavietu.

2012 - Francijas parlamenta augšpalāta Senāts pieņem likumprojektu par armēņu genocīda noliegšanas kriminalizēšanu, izraisot Turcijas sašutumu.

2013 - ASV prezidents Baraks Obama Savienoto Valstu Vērtspapīru un biržas komisijas priekšsēdētāja amatam izvirza bijušo prokurori Mēriju Džo Vaitu.

2014 - Ziemeļkoreja nosūta Dienvidkorejai aicinājumu uz izlīgumu un naidīgas attieksmes izbeigšanu abu valstu attiecībās.

2014 - Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs paziņo, ka darīs visu iespējamo, lai pārtrauktu konfliktu Ukrainā, taču, ja tas neizdošoties ar labu, viņš esot gatavs izmantot visas "likumīgās metodes".

24 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000