local-stats-pixel

Brīvdienu brokastis Valentīna dienai!0

Kamēr mājinieki labpatikā vāļājas pa gultu, reizē ar rīta kafiju viņiem varam pagatavot arī pārsteigumu, piemēram, iemīļoto brokastu omleti pasniegt kā kārtainu kūku ar siera, tomātu un šķiņķa pildījumu.

Brokoļu saulīte

Ola, brokolis, sāls, malti melnie pipari, eļļa cepšanai vai sviests.

Brokoli sadala rozetēs un novāra sālsūdenī. Nolej sietā un nosusina salvetē. Uz pannas uzkarsē sviestu vai eļļu. Brokoļus izliek aplītī uz sakarsētas pannas. Pa vidu iesit olu un cep gatavu. Uzkaisa sāli un piparus.

Omlete ar šampinjoniem

200 – 300 g svaigu šampinjonu, 4 olas, 1 sarkanā paprika, 2 nelieli sīpoli, nedaudz sīpolloku, 2 ēd.k. piena, 1 ēd.k. eļļas, sāls, pipari.

Olas sakuļ ar pienu, pieliek sāli un piparus. Pievieno sagrieztas sēnes, papriku un sīpolus. Sagatavoto masu cep eļļā. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem sīpolu lokiem.

Omletes kūka

Kārtojumam izcep 6 plānas omletes. Katrai, atkarībā no pannas lieluma, ņem 2 vai 3 olas, pielej nedaudz saldā krējuma (vai majonēzes), pieber sāli, svaigi maltus melnos piparus un sakuļ viendabīgā masā. To lej uz pannas sakarsētā taukvielā un uz mazas liesmas cep tikai no vienas puses. Kad masa sarecējusi, omleti liek uz kūkas veidnes pamata un pārklāj ar pildījumu.

Pildījumi

– Siera pildījumam sarīvē kādu no treknajiem sieriem, jo tie labāk kūst. Maigu garšu omletei piešķirs Holandes siers, koši oranžu krāsu – Ausma, bet pikantu garšu – sadrupināts zilā pelējuma siers Dor Blu.

– Tomātu pildījumam svaigu tomātu sagriež parupjās šķēlēs un uz pannas apcep. Ja vēlas, pievieno arī papriku.

– Šķiņķa pildījumam gaļu sagriež plānās šķēlēs un apcep. Var ņemt arī kūpinātu cauraugušu cūkgaļu.

Kārtošana

Kūku var veidot ar vairākiem paņēmieniem.

– Ja visiem gatavo vienādas porcijas, veselu omleti liek uz šķīvja ar apcepto pusi uz leju. Pārklāj ar pildījumu, tad liek omleti un atkal pildījumu. Starp visām kārtām var likt viena veida, piemēram, siera, pildījumu vai arī katru kārtu pildīt citādi.

– Ja gatavo atšķirīgas porcijas, katru izcepto omleti sagriež četrās daļās. Tās kārto vienu virs otras, pamīšus liekot mājinieku gaumei atbilstošu pildījumu – piemēram, bērnam – sieru, mammai – tomātus, tētim – šķiņķi.

– Kārtojumu rotā ar rīvētu sieru, tomātu ripiņām, šķiņķa strēmelēm, tad liek sakarsētā cepeškrāsnī un izkarsē.

Mērces

Kūku pasniedz ar atbilstošu mērci.

– Sinepju un majonēzes mērci gatavo, abas sastāvdaļas samaisot kopā. Proporcijas liek pēc garšas. Bērniem gatavo maigāku, vairāk liekot majonēzi, bet tētim un opītim pikantāku – ar lielāku sinepju piedevu.

– Kečupa un majonēzes mērcei arī proporcijas var variēt.

– Eļļas mērcei ņem augu eļļu, tajā iepilina sojas mērci, citronu sulu un pieber mazliet cukura. Sajaucot iegūst saldskābu mērci, ko pārlej tomātiem un olīvām.


Svarīgi

Omletes gatavo plānas, jo tās apcep tikai no vienas puses.

Liekot vienu virs otras, tās nedaudz piespiež, lai griežot kārtojums labāk turētos kopā.

Mērces izmanto gan garšas papildināšanai, gan ēdiena noformējumam. Ar karotīti uzpilina uz šķīvja un ar tās sānu vai koka irbulīti veido zīmējumu.

Lai vairāk uzņemtu jodu, ēdienu dekorēšanai, kuros izmantots siers un tomāti, vēlams izmantot zaļās un melnās olīvas. Profilakses nolūkos katram dienā vajadzētu apēst 2 olīvas.
5 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 0

0/2000