local-stats-pixel

Parex pārņemšanas cena valstij - līdz EUR 0.5 miljardiem?2

Obligātā atruna: es neesmu finanšu eksperts, man nav nekādas formālas izglītības ekonomikā vai finansēs - visi, iespējams, slikti informētie spriedumi balstās tikai tai ierobežotajā informācijā, kuru jau pusotru mēnesi (ne)sniedz ar "svarīgākām" lietām aizņemtie mediji.

Virsraksts, kuru gribējās ielikt, bet kurš bija par garu: "Kāpēc es ienīstu ārzemju finanšu investorus (un jums arī vajadzētu)"

Dienas Bizness, atsaucoties uz "Nekā Personīga":

"Zaudējumus sološā bankas daļa paliktu valsts īpašumā, bet likvīdā bankas daļa pēc restrukturizācijas tiktu virzīta ātrai pārdošanai.

Nosauktā summa, ko varētu saņemt par Parex labākās daļas pārdošanu ir 500 miljoni eiro."


Parex saistības pret ārzemju finanšu investoriem ir gandrīz EUR 1 miljards: jeb EUR 775 milj. sindicētie kredīti un Latvijas žurnālistu parasti aizmirstās EUR 200 milj. Parex nenodrošinātās obligācijas (obligāciju turētāji, kuru vidū ir sindikātkredītu organizētāji, arī var pieprasīt izsludināt Parex maksātnespēju).

Protams, "sliktā" bankas daļa arī kaut ko maksā, un no tās droši vien kaut ko varēs atgūt, taču... arī tas, ka par "labo" Parex dabūs pusmiljardu eiro, nav akmenī iekalts, un pēc vienkāršas aritmētikas iznāk, ka, pilnībā atmaksājot ārzemju finanšu investoru ieguldījumus, Parex pārņemšanas zaudējumi valstij varētu būt līdz pusmiljardam eiro.

Jautājumi:

- vai valdībai pagājušogad bija cita iespēja (likvidēt Parex, pamatīgi ja ne uz nulli "apcērpjot" sindikātbankas, vai vismaz eiro obligāciju turētājus);
- vai valdībai šāda iespēja vēl pastāv kaut teorētiski (vai garantijas esošo sindikātkredītu atmaksai jau ir sniegtas; vai pietiks naudas algām un izdevumiem, ja SVF un ES savējo nogriezīs)

Varētu aizrādīt, ka Eur 500 milj. ir mazāk kā Godmaņa piesauktais Ls 600 milj. rēķins Parex noguldītājiem banku likvidējot. Tomēr:

- šo potenciāli iegūstamo pusmiljardu valdība tad kaut kad varētu rēķināt nost no garantēto noguldījumu summas;
- pārdodot "labo" Parex, valdība nebūt nebūs 100% tikusi vaļā no (tagad jau mazākā) potenciālā rēķina par noguldījumu garantijām, ja "labā" banka tomēr neiztur;
- un, galvenais, ievērojama daļa no šiem noguldītājiem vismaz būtu bijuši Latvijas cilvēki... nevis smalkie un glaunie ārzemju finanšu investori, kuri "treknajos gados" pelnīt gan zin, bet tiklīdz ir problēmas, mēģina neskartas izraut savas sliktās investīcijas pēc principa "pēc mums kaut grēku plūdi".

Protams - es ienīstu arī tos cilvēkus Latvijā, kuri lobēja un turpina lobēt šo ārzemnieku intereses. Atliktu vien medijiem sākt viņus beidzot saukt vārdos (nē, nedomāju, ka ar vispārīgu LPP/LC piesaukšanu te kaut kas sākas vai beidzas). Piemēram, praktiski visa "labējā" opozīcija (SCP, PS, JL) decembrī balsoja pret banku pārņemšanas likumu, kas būtu nepieciešams atlikušo (un bezkaunīgo) Parex "mazo" akcionāru (arī pa lielai daļai ārzemju finanšu investori) "apcirpšanai".
5 1 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 2

0/2000
Investīcijas ir krāpšānas shēma - kāmēr ir lēts darba spēks, mēs investējam, tiklīdz dzīves līmenis ceļas, mēs kursējam uz nākamo mazattīstīto valstī.
0 0 atbildēt
Visas investīcijas un investorus nevajag mest vienā kaudzē - tos, kas nofinansē un uzceļ rūpnīcu, ar tiem, kuri finansēja Parex banku. Sāk ar pārdesmit miljoniem kurus uzgriež līdz "trekno gadu" miljardam, kuru tad, uz valsts grūtību, ES lēmumu (pacelsim banku noguldītaju garantijas bez seguma, neļausim bankrotēt "sistēmiskām" bankām) un nodokļmaksātāju rēķina tad mēģina dabūt atpakaļ. Tādi investora risku aizvācoši "pasākumi" iznīcina ticību kapitālismam.
0 0 atbildēt