local-stats-pixel fb-conv-api

Parex kapitalizācija pirms obligāciju apcirpšanas - neprāts?0

Šonedēļ atklātībā parādījās konkrētāka informācija par to, kā valdība plāno risināt Parex problēmu. Proti, saskaņā ar, piemēram, NRA sniegto informāciju, valdība ieguldīs daļu patlaban pret ķīlu Parex izvietoto depozītu tās kapitālā, vienlaikus gan atmaksājot daļu, gan galvojot atlikušās Parex sindikātkredītu daļas atmaksu. Kas tomēr uzkrītoši iztrūkst šai plānā? Jelkāda informācija par to, ko plānots darīt ar EUR 200 miljonu Parex obligācijām un to turētājiem.

Parex obligāciju turētāji - "neredzamais" zirdziņš, kas var "nosist" banku?

Saskaņā ar ar 2006. gada 3. maiju datēto, Parex bankas EUR 200 miljonu, 5.625% obligāciju prospektu, "valdības iejaukšanās" ir viens no defolta notikumiem (events of default), kas dod obligāciju turētājiem tiesības prasīt to tūlītēju atmaksu (skat. 22 un 23 lpp). Tāpat, saskaņā ar šo prospektu, strīdi saistībā ar šīm obligācijām ir risināmi atbilstoši Lielbritānijas nevis Latvijas likumiem.

Ko nozīme valsts depozītu pārvēršana kapitālā?

Saskaņā ar Ministru prezidenta Godmaņa Saeimai sniegto informāciju, 2008. gada decembra sākumā Parex kapitāls bija vairs tikai Ls 120 miljoni un kapitāla pietiekamība bija zem 8%. Tātad bankas kapitāls, lai tai varētu sniegt kādus galvojumus, valdībai būtu jāatjauno. Tomēr šāda rīcība atņems ķīlas nodrošinājumu ievērojamai daļai valdības līdz šim ieguldīto līdzekļu un bankas maksātnespējas gadījumā ļaus pret tiem vērst kreditoru prasības.

Parex eiro obligāciju turētāji ir (bija) bankas nenodrošinātie kreditori. Tas nozīmē, ka, bankas likvidācijas gadījumā, valdības ar ķīlu nodrošinātās prasības butu pirms šo kreditoru prasībām rindā uz kaut kādu līdzekļu atgūšanu. Ieguldījumi bankas kapitālā savukārt tiktu apmierināti tikai pēc visu kreditoru prasību apmierināšanas.

Ko nozīmē galvojumu sniegšana Parex sindikātkredītu atmaksai?

Vispirms, protams, acīmredzamo - Latvijas valsts būs līdzatbildīga par to atmaksu bankas maksātnespējas gadījumā. Valdība būtu ne tikai vārdos pateikusi, bet arī ar valsts maku uzņēmusies saistības, ka tie tiks atmaksāti.

Kreditoru sindikātam, kura dalībnieki (pārstāvji) var būt un dažkārt arī ir Parex obligāciju turētēji (piemēram Austrijas Raiffeisen ieguldījumu fondi), šie galvojumi nozīmē papildus drošību bankas maksātnespējas gadījumā. Līdz ar to, ja jau naudas atdabūšana ir garantēta, - mazāku ieinteresētību nepieļaut bankas maksātnespēju.

Savukārt obligāciju turētājiem šādas valdības līgumsaistības varētu būt signāls, ka nu ir pienācis laiks mēģināt pilnībā atgūt savas patlaban pamatīgos nerealizētos mīnusos esošās (skat. bildi) investīcijas. Jo valdībai, kura nupatās ir uzņēmusies saistības bankas maksātnespējas gadījumā, atteikties maksāt būtu grūti.

Kas ir zināms par sarunām ar Parex obligāciju turētājiem?

Publiski - praktiski nekas. Saskaņā ar 15. decembrī sniegto informāciju, Parex banka ir vērsusies ar aicinājumu pie obligāciju turētājiem, kuri vēlētos piedalīties līdzīgās sarunās kā ar sindikātkredītu devējiem, kontaktēt banku.

Man nav pamata spekulēt, ka ieguldot naudu Parex kapitālā un sniedzot tai galvojumus, valdība "aizmirsīs" par iespējamām obligāciju turētāju prasībām. Galu galā, tāda iespēja, ka valdība jau kopš novembra juridiski būtu "uz āķa" sindikātkredītu atgriešanai, neapstiprinājās - mediji tikai tagad ziņoja par (jaunu) pilnvarojumu Finanšu ministrijai sniegt galvojumus. Tomēr uzkrītošā informācijas neesamība par to, kas tad tiek piedāvāts obligāciju turētājiem, ir... aizdomīga.
7 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000