local-stats-pixel fb-conv-api

Par sabiedrības veselības uzlabošanu12

28 1

Sveicināti, tākā ir jau 17 pilni mēneši pagājuši kopš tika izveidoti un likti lietā COVID-19 ierobežošanas pasākumi. Šajā laikā ir nākušas klajā jaunas zāles, kuras tiek lietotas, lai samazinātu slimības izplatību. Konkrētās zāles ir izcils zinātniskais sasniegums, bet ir cilvēki kuri šaubās par šo zāļu ieguvumiem. Lai uzlabotu konkrēto zāļu izdales ātrumu gan mūsu, gan ārzemju valdības ir izdomājušas skaistu lietu, kas ir COVID-19 vakcīnas sertifikāts. Latvijā šos sertifikātus izmanto salīdzinoši liberāli, salīdzinot to pielietojumu, piemēram, ar Franciju, kur ja tu tiec pieķerts bez sertifikāta ēdot pusdienas, sēžot kafejnīcas āra terasē, tev var pat piespriest cietumsodu.

Varbūt mums Latvijā arī vajadzētu veidot stingrākus ierobežojumus sertifikātu nelietotājiem? Un varbūt tad mēs beidzot vakcinēsimies un iegūsim “zelta” sertifikātu ar kuru varēsim doties visur kur vēlēsimies. Bet ne par to es uztraucos, jo tie ierobežojumi ir domāti, lai palīdzētu tiem cilvēkiem kas nevēlās vakcinēties. Tādā veidā, ka samazina nevakcinētajiem cilvēkiem iespēju saslimt, kā arī pārnēsāt šo slimību sev apkārtējajai sabiedrībai.

Un tomēr mana ideja nav par COVID-19. Mana vēlme ir, lai sabiedrības kalpi domā plašāk, kā ierobežot līdz minimumam pāragras nāves no jebkuras slimības. Tāpēc sertifikāti, kuri samazina tavu personisko brīvību, līdz brīdim kamēr tu neizpildi prasības, kuras ir nosacītas konkrētajā sertifikātā, ir izcils veids, kā uzlabot visas sabiedrības veselibu.

Šie sertifikāti varētu valstij sakārtot neskaitāmas problēmas. Piemēram, ja mēs uztaisītu sertifikātu pret aptaukošanos (saukšu un turpmāk tekstā minēšu kā “Veselības sertifikāts" ), kuru ieviešot visiem valsts iedzīvotājiem būtu nepieciešams ievērot vairākus noteikumus, un šo noteikumu neievērotājiem būtu liegta iespēja darīt noteiktas lietas.

Te ir ideālais saraksts “Veselības sertifikātam”, par lietām kuras būtu jāievēro sertifikāta lietotājiem, kuri būtu visi valsts iedzīvotāji:

1. Jāiet uz sporta zāli 2 reizes nedēļā (sporta zālēm ir jābūt atmaksātām valsts, tiem cilvēkiem kuri vēlās iet uz sporta zāli);

2. Reizi mēnesī ir jāveic vizīte pie uztura speciālista, lai viņš noteiktu konkrētajam cilvēkam uztura programmu;

3. Ja ir problēmas zaudēt līdz sertifikācijas sākumam uzkrāto lieko svaru, tad konkrētajam ir nepieciešams doties pie psihologa, kas viņam palīdzētu izprast problēmu cēloni;

4. Ir obligāti jāveic ārsta vizītes pie noteiktajiem ārstiem, lai samazinātu jau esošo problemātisko slimību attīstību.

(Tas ir tikai tāds uzmetums, kuru pie nepieciešamības varētu izmainīt.)

Te ir saraksts kādi ierobežojumi būtu jāievēro “Veselības sertifikāta” prasību nepildītājiem:

1. Nedrīkst apmeklēt publiskas vietas kā kafejnīcas, bārus, restorānus un citas tamlīdzīgas vietas, kur sertifikāta lietotājs var apzināti vai neapzināti uzņemt lielāku kaloriju skaitu viņam noteikto;

2. Aizliegts apmeklēt koncertus un citus tamlīdzīgus pasākumus, jo tādejādi sertifikāta lietotājam būtu lielāka iespēja saslimt ar infekcijas slimībām, kuras pilnīgi vesels cilvēks var pārnēsāt bez problēmām, bet cilvēks ar konkrētajām veselības problēmām var būt uzņēmīgāks pret tām un pat nomirt;

3. Būtu aizliegts braukt ar sabiedrisko transportu, kura pietura ir tuvāka par 500 metriem no konkrētā sertifikāta lietotāja mājas. Konkrētais punkts uzlabotu lietotāja veselības stāvokli palielinot tā noieto soļu skaitu dienā. Aizliegts pirkt atsevišķus ēdienus kuros cukura daudzums pārsniedz noteiktas normas.

(Tas ir tikai tāds uzmetums, kuru pie nepieciešamības varētu izmainīt.)

Te ir apraksts, kā valstij būtu jārīkojas ar cilvēkiem kuri neievēro iepriekšēja saraksta prasību neievērotājiem:

Sertifikāta lietotāji kuri nepilda izvirzītos ierobežojumus ir jāizolē no apkārtējās sabiedrības līdz brīdim kad viņi apzvēr ievērot noteiktās prasības. Piemēram, varam ņemt Austrālijas un Ķīnas piemēru, kur šīs valstis saviem pavalstniekiem, kuri neievēro ierobežojumus COVID-19 izplatības mazināšanai, ir izveidojuši nometnes.

(Tas ir tikai tāds uzmetums, kuru pie nepieciešamības varētu izmainīt.)

Konkrētais iepriekš aprakstītais scenārijs ir konkrēti cilvēkiem kuriem ĶMI lielāks par normālo, bet šo piemēru var lietot dažādos scenārijos. Un varu derēt, ka šāda veida visdažādākie sertifikāti tūlītēji uzlabos vidējos mirstības un dzīves ilguma statistikas rādītājus valstī.

Tagad kad ideja ir izstāstīta jāpastāsta konteksts. Uz doto brīdi ir veikti vairāki pētījumi (kurus paši varat atrast un izlasīt), un pati PVO apstiprinājusi situācijas nopietnību ar COVID-19 radītās slimības saslimšanas rādītājiem cilvēkiem, kuriem ir blakus slimības. Tev lasītāj, varbūt līdz šim ir galvā bijusi doma, kāpēc tas idiots raksta tieši par aptaukošanos. Lūk, Amerikas “CDC” kas pielīdzināms Latvijas SPKC ir atklājis, ka ap 78% hospitalizēto pacientu ASV ir bijuši aptaukojušies. Kā arī Johns Hopkins universitāte ir apkopojusi datus, kas parāda to, ka valstīs ar lielāku aptaukojošo cilvēku skaitu COVID – 19 slimības gadījumu ir vismaz par 10x vairāk nekā valstīs kurās ir iedzīvotāji ir tievāki. Es te varu uzskaitīt arī vairākas slimības, kuras palielināta tauku masa cilvēkam var nodarīt, ja cilvēks nemaina savus dzīvošanas paradumus.

Tākā situācija ir izskaidrota, tad varu paskaidrot manis minēto sertifikātu ieguvumus.

1. Veselības sistēmas darbības uzlabošana, ja visi ievēros iepriekš minētos noteikumus, ieskaitot pašus ārstus. Šajā gadījumā paātrināsies rindas uz plānotajām operācijām, jo mazāk cilvēkiem tās būs nepieciešamas.

2. Uzlabosies sertifikāta lietotāja pašsajūta. Ir veikti vairāki pētījumi, kas pierāda ka fiziskas aktivitātes samazina cilvēkiem depresijas veidošanos, kā arī simptomus.

3. Valsts kase ietaupīs budžeta līdzekļus veselibas aprūpē, un tādejādi novirzīs to naudu ārstu algu palielināšanai, infrastruktūras attīstībai, bērnu aprūpei utml..

Augstāk minētie ir tikai trīs piemēri, ja nepieciešams var šo sarakstu papildināt.

Kopumā ierobežojot cilvēku brīvības sabiedrības veselība uzlabosies. Mēs kā sabiedrība aizvien vairāk un vairāk drošības dēļ gribam ierobežot gan sevi gan citus. Bet vai tas ir tā vērts?

28 1 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Kad sapņo aizver acis, nekad neesmu bijis sporta zālē ārpus darba vajadzībām, nekad neesmu par tām maksājis un apmeklējis ar mērķi pacilāt svarus.Tāpat ēdīšu to, kas garšo un ko, un kad gribēšu. Un liekā svara man nav, kaut gan sen jau vairs nav 25.

5 0 atbildēt