local-stats-pixel fb-conv-api

Kas ar tevi notiks, ja ēdīsi pa vienai ķiploka daiviņai dienā10

62 0

Ķiploks ir viena no vecākajām dārzeņu kultūrām, par kuru jau vairāk nekā pirms 4,5 tūkstošiem gadu rakstīja senie šumeri. Tā specifiskais aromāts un gastronomiskās īpašības ir labi zināmas visā pasaulē. Kas tad padara ķiplokus par tik populāru augu?

Uzzināsim vairāk par šo augu. Kādas ir tā pozitīvās un negatīvās īpašības, vai tas tiešām ir tik noderīgs? Un kāpēc šī produkta cenas ziemā ir tik pārmērīgi augstas?

Ko dara ķiploks

Vēsture

Visā mūsu vēsturē ķiploki ir noderējuši cilvēkiem ne reizi vien. Tam piedēvēja "maģiskas" īpašības un tika izmantots kā līdzeklis pret kultūraugu kaitēkļiem. Ēģiptes faraoni to iekļāva savu strādnieku uzturā, lai viņiem pietiktu spēka piramīdu būvēšanai. Senie grieķi ķiplokus sajauca ar medu, lai uzlabotu vīrišķību un attīrītu plaušas. Romieši, kad devās iekarojumu kampaņās, līdzi kā talismanu ņēma ķiploku galviņu.

Spānijas pilsēta Las Pedronjēra šodien oficiāli tiek uzskatīta par pasaules ķiploku galvaspilsētu. Krievijā šis augs parādījās vēl 9. gadsimtā. Kā redzams, mūsu senčiem bija pietiekami daudz laika, lai izpētītu ķiplokus gan no iekšpuses, gan ārpuses un pat izdarītu dažus secinājumus.

Līdzeklis pret saaukstēšanos

Ķiploki satur vielu, ko sauc par alicīnu. Jo smaržīgāka ķiploka daiviņa, jo vairāk tajā ir šī viela. Daudzi pētījumi no dažādām laboratorijām jau ir apstiprinājuši alicīna pretvīrusu īpašības. Turklāt šī viela spēja stiprināt cilvēka imūnsistēmu.

Lasi arī: Pāvels Globa un Tamāra Globa sniedz savu prognozi par zīmēm, kurām tuvākajās nedēļās ir lielas iespējas un liktenīgām pārmaiņām

Kopumā nav iespējams noteikt konkrētu ķiploku devu, lai profilaktiski pasargātu cilvēku no saaukstēšanās. Vidēji dienā ieteicams patērēt ne vairāk kā 1-2 ķiploka daiviņas. Vislabāk ķiploka daiviņu vispirms saspiest ar plaukstu vai nazi un pēc tam sasmalcināt gabalos. Tādējādi visa alicīna deva nonāks jūsu ķermenī.

Zobārsta palīgs

Ķiplokiem piemītošo īpašību dēļ strauji samazinās mutes dobuma un smaganu iekaisuma slimību attīstības iespēja. Turklāt ķiploki absolūti spēj mazināt esošos iekaisuma procesus. Ķiplokā atrodas arī minerālvielas – fitoncīdi, un tām ir spēcīgas baktericīdas īpašības. Šai vielai piemīt īpašības cīnīties ar cilvēkiem bīstamiem patogēniem mikroorganismiem, ko cilvēka organismam pašam par sevi ir diezgan grūti pārvērtēt.

Pretalerģisks līdzeklis

Vēl viena noderīga viela – etilacetāts - nomāc histamīna olbaltumvielu parādīšanos, kas, savukārt, ir rezultāts alergēnu ievadīšanai organismā. Citiem vārdiem sakot, ķiploka daiviņa var nomākt ķermeņa reakciju uz sezonālām alerģijām (asarām, svīšanu, ādas apsārtumu utt.).

Saglabā jaunību

Jau iepriekš pieminētajam alicīnam, kurš palīdz cīnīties ar saaukstēšanos, piemīt arī spēcīgas antioksidanta īpašības. Tādējādi, lietojot pietiekamu daudzumu šīs vielas, cilvēka āda ir mazāk pakļauta bojājumiem šūnu līmenī un ilgāk paliek jauna un veselīga.

Ārstē aknas

Ķiploki palīdz aknām veikt dabisko darbību, proti, detoksikāciju. Kamēr šis orgāns attīra visu ķermeni, ķiploki izdala vielas, kas nopietni palielina aknu enzīmu ražošanu, kas iesaistīti detoksikācijā.

Jāpiemin, ka pastāvīgs ķiploku patēriņš palēnina baktēriju un mikrobu pavairošanos sievietes ķermenī. Kopumā tas palīdz ķermenim cīnīties ar faktoriem, kas izraisa piena sēnīti.

Kā ķiploks var kaitēt

Pirmkārt, ķiplokus parasti izmanto daudzās pasaules virtuvēs. Tajā pašā laikā tas spēcīgi palielina apetīti. Tāpēc cilvēkiem, kas ievēro diētu vai nodarbojas ar sportu būs noderīgi par to uzzināt. Piemēram, pat dažas ķiploka daiviņas, kas pievienotas dārzeņu salātiem, var likt cilvēkam apēst vairākas porcijas vienlaikus.

Ķiploki ir kontrindicēti cilvēkiem ar kuņģa, zarnu, nieru un aknu slimībām. Grūtniecēm un sievietēm zīdīšanas laikā ieteicams arī atturēties no ķiplokiem. Pat parastam cilvēkam 3-5 ķiploka daiviņas dienā vairs nav ieteicamas.

Lūk, tāds ir tas mūsu ķiploks. Starp citu, ķiplokus bieži lieto kopā ar speķi. Un tas, starp citu, ir ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi. Galu galā speķis, tāpat kā ķiploki, aktīvi noārda taukus cilvēka ķermenī un ļoti palīdz cīnīties ar lieko svaru, īpaši celulītu (saprotams, ka tas jālieto saprātīgos daudzumos)!

62 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000