local-stats-pixel fb-conv-api

Kangeris fleitē, nepārliecina, ka lietotas gumijas lodes-UPD9

"Paskatieties uz klātpievienoto fotoattēlu. Paskatieties arī šo video BBC mājas lapā. Tajā pēc 33 sekundēm var gan redzēt, gan dzirdēt kā gumijas lodes tiek praksē izmantotas." -

Andris Kangeris (aka degeneralis) savā rakstudarbā "Lieljuksis melo, tika lietotas gumijas lodes".

Saskaņā ar šo 2006. gada LETAs ziņu par ekipējuma iegādi speciālo uzdevumu bataljonam Alfa:

"Policisti aprīkoti arī ar šaujamieročiem, kas paredzēti kaujas ložu, gumijas ložu vai gāzes patronu izšaušanai."

Vienu no "12 gauge shotgun" ķīmisko lādiņu izvēlēm var aplūkot klātpieliktajā ekrānšāviņā, savukārt piegādātāja raksturojumu tuva darbības rādiusa asaru gāzes lādiņam izlasīt angliski - šeit.

Kā tieši "degeneralis" spēja saskatīt vai saklausīt "gumijas lodes" (bet "gāzes patronas" nē) viņa piedāvātajā attēlā un BBC video līdz šim nav noskaidrojies.

Dzēlīgu komentāru, kas apšauba autora spēju atzīt pārlieku steidzību secinājumos (vīrišķību), katrs var (ne)piedomāt pēc savas vēlēšanās... :)

Papildināts:


"degeneralis": "Kā atzina kāds VP pārstāvis, policisti bija ekipēti ar gumijas lodēm, lai gan tās it kā neesot tikušas izmantotas. Zinot saspringto situāciju, tiešām nevar noliegt iespēju, ka kāds/kādi policisti ir tādas lodes izmantojuši, neskatoties uz to, ka pavēle nebija."

Diemžēl, VP pārstāvis netiek nosaukts. LETA/TVNet tikmēr ziņo, ka Segliņš "100. pantam" esot apgalvojis, ka pie viena no aizturētajiem atrasta pistole šaušanai ar gumijas lodēm.

"degeneralis": "Lieljuksis jau arī saka, ka nekas cits par asaru gāzi netika izmantots. Varbūt tās nebija tieši gumijas lodes, varbūt tā bija kāda cita līdzīga municija, bet man personīgi tomēr grūti uzticēties Lieljuksim."

Tātad varbūt tās tomēr nebija gumijas lodes... Protams, var būt tā, vai var būt šitā. Tomēr tas tā kā būtu mazliet savādāk kā: Lieljuksis melo, var redzēt kā izmanto gumijas lodes.

Papildināts I:

"degeneralis" atzīst (skat. komentāros), ka "ka [s]avu rakstu ieliku salīdzinoši lielā steigā, kāpēc arī visi fakti varbūt netika pārbaudīti. Vadījos pēc tās informācijas, kas man tobrīd bija pieejama, un tā liecināja par to, ka tika izmantotas gumijas lodes."

Tā ir cienījama un viennozīmīgi uzteicama rīcība. Varētu vien vēl lieku reizi uzsvērt bieži piemirsto aksiomu, ka informācija, kas ir katra atsevišķa cilvēka rīcībā, ir ierobežota.

Citādi ir ar medijiem (piemēram, TVNet/LNT), kuri kā vienīgo turpina staipīt gumijas ložu versiju, šķietami nemaz nedomājot, ka arī viņi paši un iztaujājamie ir tikai cilvēki (viņu rīcībā arī varētu būt nepilnīga informācija). Situācija, kad lasītājiem/klausītājiem kāda materiāla interpretācijas alternatīvas tiek nepamatoti sašaurinātas, un šī triviālā iespēja - stobros varēja būt kas cits - nemaz netiek apsvērta, ir viennozīmīgi peļama.
11 6 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000
Par to vai, kurus, kā, ar kādām lodēm, cik ātri vajadzēja izšaut, lai spriež tie, kuri ir kompetentāki par mani. Autors apvaino policijas vadītāju melos un/vai nekompetencē, balstoties, manuprāt, ļoti pārsteidzīgos secinājumos. Tas (lasi - patiesība) man nav vienalga.
0 0 atbildēt
Viņš (deģenerālis), kā izrādās, nav vienīgais eksperts ieroču jomā: "Savukārt “Sabiedrība Citai politikai” šādam apgalvojumam nepiekrīt un savā preses relīzē ir ievietojusi interneta adresi no telekompānijas BBC mājas lapas. Tur redzamajā video sižetā ikviens varot pārliecināties par gumijas ložu lietošanu (Redzams BBC video 33 sekundē)."
0 0 atbildēt
Aha, es piekāvu trīs policistus (to starpā vienu Militāro policistu), izsitu trīs logus Saeimā un vienu FM, kā arī apgāzu vienu policijas mašīnu. Protams, ka es apsūdzu policiju, nekur savā rakstā jau nerunāju par vadības iespējamiem meliem, tikai par pašu policiju kā tādu. Es pēc mītiņa neaizgāju līdz krogam Ļeņingrad, kur pēc pirmā aliņa iegādāšanas izdzirdēju pirmo informāciju par to, ka notiek grautiņi pie Saeimas. Nē, es pats gāju demolēties, gumijas lodes man!
0 0 atbildēt
Es domāju, ka gumijas lodes noteikti tika izmantotas, vai citi tamlīdzīgi ieroči. Varbūt ne tieši gumijas lodes, bet Lieljuksis jau saka, ka nekas vairāk par asaru gāzi netika izmantots.
0 0 atbildēt
Oho, interesanti. SCP tad lasa tribīni, vai kas? :P
0 0 atbildēt
Tas tā, balstoties uz nostāstiem/internetā lasīto.
0 0 atbildēt
Autoram - nenoliegšu, ka šavu rakstu ieliku salīdzinoši lielā steigā, kāpēc arī visi fakti varbūt netika pārbaudīti. Vadījos pēc tās informācijas, kas man tobrīd bija pieejama, un tā liecināja par to, ka tika izmantotas gumijas lodes. Būtiskais jau rakstā nebija pašu ložu izmantošana, bet fakts, ka Lieljuksis, manuprāt, melo/izplata pretrunīgu informāciju. Varbūt veiksmīgāks virsraksts būtu pliks "Lieljuksis melo", jeb "Lieljuksis, iespējams, melo".
0 0 atbildēt
Tā, izdzēsās komentārs, vēlreiz... Paldies. Ka daži policisti lietoja šaujamieročus, domāju, šaubām būt nevajadzētu. Ar ko tie tajā brīdī bija pielādēti ("gumijas lodēm", "asaru/piparu gāzes patronām", "trokšņa patronām", cits variants), domāju, no publiski pieejamās informācijas spriest patlaban ir neiespējami. Dienas Baiba Rulle tai vakarā ziņoja no notikumu vietas, ka policisti esot atzinuši, ka lieto gumijas lodes. Tomēr atkal - kas tie bija par policistiem (pašvaldības/specvienības), vai viņi bija pozīcijā zināt, kas ir stobros - spriest bija neiespējami.
0 0 atbildēt
Deģenerālis, iespējams, steigā ir pacenties ieņemt pozīciju, nepārbaudīdams savus faktus. Žēl, ka pat traģisku un noziedzīgu negadījumu (jo, es ceru, neviens patlaban neapgalvo, ka kāds būtu iešāvis zēnam acī speciāli, lai vai kurš to būtu izdarījis) cenšas izvirzīt nepamatojamu apvainojumu veikšanai. Man nav ne mazākās uzticības ne valdībai, ne Deģenerālim, jo konstatēju, ka šis Deģenerāļa raksts pēc principa ir līdzīgs valdības reakcijai uz notikušo -- norādīšu ar pirkstu uz vainīgajiem, pirms vēl ko zinu.
0 0 atbildēt