local-stats-pixel fb-conv-api

Izeja no politiskas krīzes: Valsts Prezidentam jāatkāpjas?7

"52. Ja Valsts Prezidents atsakās no amata, nomirst vai tiek atsaukts pirms viņa amata laiks izbeidzies, Valsts Prezidenta vietu izpilda Saeimas priekšsēdētājs, kamēr Saeima izvēl jaunu Valsts Prezidentu. (..)" -- Satversmes 52. pants

Manuprāt, mēģinot izpatikt publikai diktējot politisko dienaskārtību Saeimas jau tā nelielajam vairākumam, tai pat laikā acīmredzot nezinot, vai viņam ir balsis tās realizācijai (jaunam vairākumam), kā arī skaidri un kategoriski nedemonstrējot, ka vardarbība nav un nebūs līdzeklis politisku mērķu sasniegšanai, Zatlera kungs patlaban ir vienīgi tālāk destabilizējis situāciju valstī. Šķiet, ka tūlītējas vēlēšanas tā īsti nav neviena "aktiera" interesēs. Uzņēmēji, zemnieki, bankas un kredītņēmēji prasa praktiskus lēmumu par praktiskām lietām. Šīs politiskās destabilizācijas cena var būt nespēja pildīt Latvijas valsts apņemšanās starptautiskajiem aizdevējiem. Ja viņam šo situāciju neizdosies noregulēt, izeja būtu demisija.

Satversmes grozījumi par Saeimas atlaišanu bija un ir politisks un simbolisks, un tāpēc otršķirīgs lēmums

Iemesls ir vienkāršs - šie grozījumi tik un tā neattiektos uz esošo Saeimu. Tāda bija prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas priekšsēdētāja Egila Levita kunga, ja ne visas komisijas vēlme; tādā veidā tos atbalstīja atbildīgā Saeimas komisija. Kaut ko pārskatīt šeit nozīmē panākto vienošanos torpedēšanu, nevis efektīvu darbu. Pat par pašreizējo TP priekšlikumu iekļaut Satversmē tiesības Saeimai suverēni "pašlikvidēties", Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš sakot, ka tas būtu debatējams, vai šos Satversmes grozījumus var attiecināt uz šo Saeimu.

Prezidenta ultimāts nevarēja nākt sliktākā laikā

Nelaikā šis ultimāts un atlaišanas draudi ir ne tikai tāpēc, ka diensakārtības augšgalā būtu jābūt praktiskiem jautājumiem saistībā ar solījumiem aizdevējiem. Uzskatu, ka valsts nedrīkstēja radīt pat šķietamību, ka šādas kustības no tās puses tiek izdarītas ieraugot vardarbību - nākamajā dienā pēc daļas "Atlaist Saeimu!" kliedzošo ārdīšanās Vecrīgā. "Atšķaidīt" paziņojumu par to, ka vardarbība itin neko nepanāks un neizbēgami tiks sodīta, un tādā brīdī vispārīgās frāzēs kritizēt policijas darbu, ir vājums, ko nevar atļauties neviena valsts.

Manuprāt, prezidents ir smagi iedragājis savas spējas konstruktīvi sadarboties vismaz ar daļu pašreizējā Saeimas vairākuma. Patlaban - šķēlis (valdošo koalīciju), nevis kaut ko vienojis. Lai kādas arī nebūtu koalīcijas partiju individuālo pozīciju nianses, kopsaucējs, manuprāt, ir skaidrs- zem diktāta un atlaišanas draudiem atbildību par praktiskiem lēmumiem ekonomikas sfērā pašreizējā Saeimas koalīcija diez vai uzņemsies. Izeja, ja šis jaunais vairākums nerodas, un ja drīzas vēlēšanas nav reālistiskas (un tās nav), diemžēl, varētu būt tikai atkāpšanās.
4 2 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000
Es ceru, ka operācijai prezidents ir sagatavojies rūpīgi :)
0 0 atbildēt
Daudze būtu tikai īslaicīgs vietas turētājs. Bet juceklis un nenoteiktība noteikti būtu mazāka kā taisot jaunu valdību vai pārvēlot Saeimu. Mīnus - Saeima joprojām nav dabūjusi jaunu mandātu. Arī ja jūs piederiet pie tā mazākuma, kas uzticas Saeimai, kurai tas būtu jādara, nav šis krīzes brīdis piemērots, lai pārbalansētu varas. Tāds foršs paradokss, vai ne? - Saeima, redz, esot slikta un tāpēc atlaižama, bet svarīgi lēmumu pieņemšana tai tomēr jauzticot :) No tāda skatapunkta, manuprāt, TP priekšlikums tomēr būtu vissakarīgākais, ja to varētu realizēt pāris mēnešos. Es neticu, ka pēc mājiena - tāpat atlaidīšu, šī Saeima vēl spēs atbildīgi pieņemt lēmumus saistībā ar Latvijas solījumiem ekonomikas sfērā, un nedomāju, ka tai tas būtu jādara. Tas būtu neloģiski vismaz politiski.
0 0 atbildēt
Interesanti, bez Domburšova vēl ir kāds ietekmīgs pirmavots palicis, kurš, alkstot "izlabot pasauli", nav kļuvis par klaju opozīcijas ruporu? Dienas Bizness? Vairāk momentā nespēju iedomāties... Ehh... ku' "labi" būtu, ja žurnālistiem iedotu parullēt vienu mēnesi :)
0 0 atbildēt
Nu bet tak jau sākumā bija skaidrs, ka Zatlers ir pagaidu variants, līdz atradīsies Vaira Nr.2. Aber tas, ka Zatlers ir sakasījies ar saviem papiem - TP, sāk palikt interesanti. SA, kas Tev ir teicis, ka Domburšovs ir neatkarīgs pasākums? Neko mēs takš nezinām. Un tomēr man ir zāles pret jūsu politiskajām rūpēm - destroy your TV, go outdoor! Es jau 9 gadus dzīvoju bez TV un dombur-bomburšoviem, un domāju, ka mana dzīve tādēļ ir par kripatiņu laimīgāka :)
0 0 atbildēt
Par KNL neatkarību neko nezinu un spriest nevaru - es par drusku citu kritēriju: kurš nav kļuvis par acīmredzamu ruporu (pastiprinātāju) :) Kādu gadu iepriekš Domburšovs bija neskatāms, bet tiklīdz vadītājs izgrieza vairumu personiskās attieksmes, tā atkal kļuva skatāms. Kaut kādu "bias" varētu ienest ar dalībnieku izvēli - manuprāt, grūti piekasīties. KNL vairs nav tikai TV raidījums - tiek rakstīti arī saturīgi, faktuāli raksti, un arī komentāri nav vienīgi neapvaldīta autoru "apziņas plūsma" (kā TVNet, piemēram) :)
0 0 atbildēt
avotikanē Ir radušās jaunas partijas, kas vēl neeksistēja iepriekšējās vēlēšanās. Taču domāju, ka tieši šīm organizācijām būtu piekrišana tagad. Nu labi, Štokijs savus žetonus nedaudz pakāsa 13.01. Un ja ņem pēc saraksta tos, kas palika aiz svītras, tad tur dieva zīmes darās - visādas tu Mazpisānu domubiedru grupas, visādi Viļānu rokdarbnieki utt :D Jo kas tad ir "patriotisks politisks spēks"? Marģers Martinsosns?
0 0 atbildēt
Es pilnībā piekrītu, man pat izbrīna, ka kāds domā tāpat kā es.
0 0 atbildēt