local-stats-pixel fb-conv-api

I told you so! - darbu varētu zaudēt trešdaļa skolotāju4

No bezkaunīgas pašslavēšanas sērijas...

Saucot reizi no reizes tā pa kārtu atšķirīgas aplēses un tā arī nevarot nosaukt ar pašvaldībām kaut cik saskaņotu paredzamo slēdzamo skolu skaitu (un tādējādi reizi no reizes apliecinot, ka IZM patiesībā nezin un nevar pateikt, cik skolotāju (vai tomēr pedagogu?!?) zaudēs darbu), Izglītības un zinātnes ministrija valsts sekretāra Mareka Gruškevica personā tomēr esot nonākusi arī līdz reālistiski izklausošās skaitļa nosaukšanai. "Līdz 10 tūkstošiem jeb trešdaļa skolotāju".

Tagad vēl būtu jātirda atbildīgās amatpersonas par to, kur tad pienāksies apcirpšanas smagums, un kā viņi plāno to nodrošināt: pirmām kārtām galvaspilsētas pustukšajās skolās, kur augstāka skolēnu/pedagogu attiecība būtu tikai loģiska, vai tomēr "mazajās skolās" - laukos?

Visu Latvijai! un Latvijas Skolotāju kongresa pārstāvjiem (LSK vadītājs Edgars Kramiņš startē Rīgas domes vēlēšanās no "Visu Latvijai!" saraksta), par kuriem nezkāpēc tiek ziņots, ka viņi jau tikai prasot atcelt reformu, tomēr esot arī piedāvājumi kā samazināt līdz pat 11000 pedagogu, vienlaikus cenšoties saglabāt "mazās skolas". VL! piesauc statistiku no Ulmaņlaikiem:

"1935./1936.g. bija vien 10’000 skolotāji uz 245’000 skolēnu un 2000 skolām, turpretī 2007./2008.g. bija 32’500 skolotāji uz 250’000 skolēniem un 980 skolām"

Šie skaitļi, protams, paši par sevi vēl nepārliecina, tomēr apsvērt katru iespēju saglabāt "mazās skolas" vienlaikus padarot sistēmu izmaksefektīvu, izklausās kā piedāvājums, kurš varētu būt ieguvums visiem.

Ak jā - pastāstiet, pastāstiet man vēl vienu reiz' kaut ko par "skolotāju trūkumu" Latvijā? :)

Iepriekš par tēmu:

IZM nezin, cik Latvijā ir "vispārizglītojošo skolu"..?
Pārvaldnieku par izglītības ministru - nekavējoties..
Blast from the past: "skolotāju trūkums" + "stulbie lohi"
Visi prezidenta vīri/sievas (izglītībā) - par vēlu tie nāk?
Nedaudz aritmētikas sistēmas apmātajiem nodokļmaksātājiem
Nedaudz aritmētikas sistēmas apmātajiem skolotājiem
Melīgā mīta par "skolotāju trūkumu" Rīgas versija

Blast from the past: melīgais mīts par "skolotāju trūkumu"

Papildināts:

Re - nepagāja ne diena, kad ministre sāka iebilst valsts sekretāram... Tāpēc vēlreiz - sevi pierādīt vēlošos pārvaldnieku, nevis ar sistēmu saaugušu cilvēku par ministru, un nekavējoties!
5 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000
> Atsevišķās nozarēs joprojām ir skolotāju trūkums. Ja nav noslēpums, kurās tieši, saskaņā ar kā, kādiem vakanču datiem? Klaji ieinteresētās Pedagoģijas fakultātes, kura nekautrējas pieviltot secinājumiem nekā ar pētījumā minētajiem datiem neapstiprinātu "skolotāju trūkumu"? Domāju, ka tiem tukstošiem skolotāju, kuri diemžēl agrāk vai vēlāk neizbēgami zaudēs darbavietu, tas varētu būt "interesanti".
0 0 atbildēt
RE: "Bet, lai kādu statistiku tu man nerādītu, ja man atceļ stundas, tāpēc ka nav, kas tās vadītu, vai arī klases priekša stāv cilvēks, kas pats nesaprot, ko dara, vai nemāk saprotami izstāstīt, jo viņam nav vajadzīgās izglītības, es neticēšu, ka skolotāju netrūkst." Arī ja valstī darbu zaudē tūkstošiem skolotāju? :) Problēma ar "manā skolā nebija skolotāja xx dienas" ir tāda, ka ar tādiem pierādījumiem apgalvot, ka valstī "skolotāju trūkstot", varētu arī tad, ja tā būtu viena vienīga tāda skola valstī. Kā arī tāda, ka šādam "trūkumam" ir iespējami daudzi citi izskaidrojumi. Cilvēki negrib strādāt šai skolā, skola neprot atrast, utt. Visbeidzot šāda analoģija: ja jums ir pudele vīna, un jūs to ielejiet lielā, nepiemērotā traukā - spainī, vai ir pamats sūdzēties, ka jums tad ir iestājies vīna trūkums tikai tāpēc, ka tas nepiepildīja nepiemēroto trauku? :)
0 0 atbildēt
Nē, atļaušos apgalvot, ka labi zināms fakts ir vienīgi tas, ka Latvijā, pret skolēnu skaitu, salīdzinot ar citām valstīm Eiropā skolotāju ir daudz par daudz. Un drīz fakts būs arī tas, ka tūkstošiem skolotaju nāksies zaudēt darbu. Savukārt tam, ka tai vai citā skolā, tai vai citā brīdī nevar dabūto to vai citu skolotaju, ir ļoti daudz citu izskadrojumu kā "skolotaju trūkums" valstī. Tai skaitā tāds, ka izglītoti un domājoši cilvēki vienkārši nevēlas iet strādāt šausminoši izmaksneefektīvā sistēmā, jo ir skaidrs, ka agri vai vēlu tā tiks reorganizēta, un daudziem nāksies zaudēt darbu.
0 0 atbildēt
Idioti skolotāji zaudēs darbu, jo negāja un neieņēma- neielenca Saeimu 13. janvārī kā solīja skolotāju komferencē, kamēr deputāti nolikšot mandātus un apsolīšot, ka vairs nekandidēs. Tagad atlaidīs labu daļu, lai pārējie atlikušie par lētu naudu slapjām mugurām māca jaunos darba tirgum Īrijā, Vācijā, Anglijā par Latvijas nodokļu maksātāju naudu!
0 0 atbildēt