local-stats-pixel fb-conv-api

Ficuku bankām, nevis pelnīt uz valstij sniegtā kredīta (UPD)0

No 23. decembra Dienas:

"Latvijas bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs otrdien pauda viedokli, ka starptautisko finanšu palīdzību vislabāk būtu ieguldīt uzņēmumos caur bankām un tad naudas atdošanas grūtībām nevajadzētu rasties. “Mūsu ieteikums – šo naudu dalīt Latvijas uzņēmumiem ar komercbanku starpniecību. Ja bankas ir sniegušas garantijas, tad par šīs naudas atgriešanu, Latvijas valstij šaubām nevajadzētu būt,” intervijā Latvijas radio sacīja bankas prezidents."

Rimšēvica kungs, protams, nav vienīgais, kurš vēlētos ļaut komercbankām ar' kaut ko šeit nopelnīt.

Papildināts:

No šodienas Dienas: "Uzņēmējdarbības atbalstam pagaidām virzīs 0,6 miljardus latu"

"Savukārt trešais instruments ir kredītu pieejamības veicināšana caur banku sistēmu, kam pagaidām paredzēti līdz 200 miljoniem latu.
(..)
I.Godmanis uzsvēra, ka šie ir instrumenti, kurus valdība var piedāvāt ekonomikas stimulēšanai, izejot no tiem līdzekļiem, kas ir tās rīcībā, bet par plašāku atbalstu varēs runāt, kad būs saņemta arī Eiropas Komisijas aizdevuma summa.
"

Pelnīt uz valdības piesaistīto līdzekļu apkalpošanas - to vienmēr. Bet "no dzīvokļa izmešanas moratorijs" - tas esot totalitāri.

Tāpēc mierīgi un nosvērti, bet tomēr "ficuku" privātbankām ar visiem viņu uzpūtīgajiem ekonomistiem un sabiedrisko attiecību speciālistiem, nevis pelnīt uz starptautisko kredītu rēķina - tādai, manuprāt, būtu jābūt valdības nostājai pēc šodienas komercbanku reakcijas uz Šlesera (tiesa - radikālo) ideju par pretimnākšanu grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem.

Brīvprātīgam moratorijam (par laiku var strīdēties) uz prasībām pret noteiktām hipotekāro kredītu ņēmēju kategorijām (ne spekulantiem) būtu jābūt obligātam priekšnoteikumam bankas dalībai šo līdzekļu apkalpošanā, vai - nākotnē - valsts finansētā kredītu restrukturizācijas programmā, kuru pieminēja Godmanis.

Pēdējam arī - ka banka ir spiesta pārvērtēt kredītus (fiksēt zaudējumus) vienalga, vai tā pārdod šos aktīvus valstij (galu galā piekrīt piedāvātajai cenai), vai nē, ar "burkānu", ka banka var pretendēt uz, teiksim, 80% vērtības, kurus šī restrukturizācijas institūcija, pēc visu izdevumu atrēķinašanas, iegūtu virs bankas pārdoto aktīvu cenas.
2 1 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000